Klausiate – atsakome. Ką daryti negaunant algos?

Klausiate – atsakome. Ką daryti negaunant algos?

Jau septynis mėnesius negauname atlyginimų. Kas mūsų laukia, jeigu įmonei bus paskelbtas bankrotas? Kaip bus išmokėtos atlyginimų skolos?

Advokatų kontoros AVERUS teisininkės Gretos Motiejūnienės teigimu, kol įmonei neiškelta bankroto byla, darbuotojai, kuriems nemokamas atlyginimas, gali kreiptis į darbo ginčų komisijas, įsteigtas prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių.

"Darbuotojai gali kreiptis į darbo ginčų komisiją per 3 mėnesius nuo darbo užmokesčio neišmokėjimo dienos. Plačiau apie prašymo darbo komisijai formą ir turinį bei visą procesą galima rasti Valstybinės darbo inspekcijos internetinėje svetainėje", - patarė teisininkė.

Anot jos, darbuotojams, kuriems dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, priklauso ir delspinigiai. Jie priklauso už kiekvieną praleistą kalendorinę dieną, pradedant skaičiuoti nuo 8 kalendorinės dienos, kai išmokos teisės aktuose, kolektyvinėje ar darbo sutartyje arba darbdavio nustatytu laiku turėjo būti sumokėtos. Delspiniai baigiant skaičiuoti įskaitant jų išmokėjimo dieną.

"Jei įmonei iškeliama bankroto byla, darbo sutartys su bankrutuojančios įmonės darbuotojais yra nutraukiamos. Nutraukus darbo sutartį atleistam darbuotojui išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Darbuotojų reikalavimai proporcingai tenkinami Garantinio fondo lėšomis, o likusi nepatenkinta darbuotojų reikalavimų dalis tenkinama iš bankrutuojančios įmonės lėšų. Darbuotojų reikalavimai, susiję su darbo santykiais, išskyrus delspinigius ir palūkanas, tenkinami pirmąja eile", - aiškino G. Motiejūnienė.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder