Klaipėdos verslo raida - su negirdėtais faktais

Klaipėdos verslo raida - su negirdėtais faktais

Knyga "Rūmų istorija: vardai, vertybės, tradicijos", išleista Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų 85-ųjų veiklos metų sukakties proga, jau sulaukė didelio klaipėdiečių susidomėjimo bei komplimentų dėl praskleisto praeities šydo ir puikiai susistemintos šių laikų istorijos.

Ši knyga neparduodama - pirmieji jos egzemplioriai buvo atiduoti Klaipėdos universiteto ir I. Simonaitytės bibliotekoms, Mažosios Lietuvos istorijos muziejui, taip pat ji dovanojama rūmų nariams.

Knyga išleista 2200 egzempliorių tiražu, bet, anot Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus Viktoro Krolio, atsiradus daugiau norinčiųjų, galbūt būtų galima pasitarti ir dėl papildomo leidimo.

"Susidomėjimas tikrai didelis, sulaukėme nemažai komplimentų, nes knygoje yra iškapstyta tokių dalykų, kurių daugelis nei skaitė, nei girdėjo", - sakė V. Krolis.

Mintis apie tokį leidinį buvo brandinama jau seniai, o tiesioginis darbas ruošiant ją vyko apie pusę metų. Prie knygos plušėjo samdyti specialistai, svarų indėlį įnešė istorinius faktus knygai surinkęs ir apibendrinęs Klaipėdos universiteto doktorantas Vasilijus Safronovas.

Taip atrodė Klaipėdos krašto pramonės ir prekybos rūmai ketvirtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį.


"Dirbo su Vokietijos archyvais, vokiškais laikraščiais, kad "ištrauktų" tiesą. Tokį istorinį leidinį, kuriame viskas suktųsi ne tik apie žmogų, bet apie miesto teritorijas, įvykius, retai dabar pamatysi, - pasakojo V. Krolis. - Šioje knygoje atsispindi verslo raida, matyti, koks centras buvo Klaipėda - o juk buvo tikrai svarbus, turime į ką lygiuotis."

V. Krolis išreiškė apgailestavimą, jog rūmų sistemai nebuvo taikoma restitucija - yra išlikusių rūmams priklausiusių pastatų ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje. Klaipėdos krašto amatų rūmai veikė iki šiol išlikusiame pastate Jūros gatvėje 4, kur dabar įsikūrusi Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinika.

Centrinis rūmų pastatas stovėjo dabartiniame skverelyje ties Biržos tiltu, šalia buvusios Klaipėdos apskrities viršininko administracijos.

Nemažas darbas padarytas sisteminant ir šių laikų istoriją.

"Šių laikų istorija, atspindėta knygoje, ypač aktuali tuo, kad dabartiniai įvykiai gana greitai pamirštami. Leidinys pagerbia žmones, gyvenančius šalia mūsų, atlikusius arba atliekančius savo misiją", - sakė V. Krolis.

Knyga primena, jog dabar veikiančius Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmus 1996 metų kovo 14 dieną įsteigė 145 Klaipėdos ir Tauragės apskričių įmonių įgalioti atstovai. Steigiamasis susirinkimas prezidentu išrinko tuomet AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai vadovavusį Benediktą Petrauską.

Nuo 1999-ųjų gruodžio prezidentu buvo išrinktas UAB "Vakarų medienos grupė" valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas, o 2004-2005 m. šias pareigas ėjo Seimo narys Vaclav Stankevič. Po šios pertraukos nuo 2005 metų balandžio prezidentu vėl buvo išrinktas B. Petrauskas.

Nuo pat steigimo pradžios paskirtas generaliniu direktoriumi, iki šiol šias pareigas eina V. Krolis.

Rūmų tradicijas atkurti padėjo UAB "Mūsų laikas" valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder