Klaipėdos picerijose nesukrapšto net minimumo?

Klaipėdos picerijose nesukrapšto net minimumo?

„Vakarų ekspresą“ pasiekė skaitytojo laiškas, siūlantis pasidomėti darbo sąlygomis visai šalia redakcijos įsikūrusiame „Charlie pizza“ restorane. „Dažnai ten nueinu pavalgyti, kiek žinau ten padavėjai dirba daugiau nei 40 valandų per savaitę, o oficialiai pasirašę sutartis tik darbui puse etato. Vieša paslaptis, kokia yra picų savikaina, kitas maistas ir gėrimai ten taip pat pakankamai brangūs, tad, ar negali bent jau minimalios algos už visas darbo valandas sumokėti“, - klausė skaitytojas Ernestas.

Plepumą išbandėme patys

Vieną vakarą po darbo nuėję pavalgyti į minėtą piceriją „Vakarų ekspreso" žurnalistai sužinojo, kad tokie įtarimai gali būti visai ne iš piršto laužti. „Taip mes visi dirbame pusę etato, nors reikia dirbti pamainas po 12 val. ir apskritai nieks čia tų valandų neskaičiuoja. Dirbi, nes gauni arbatpinigius, jei ne jie – tai tokio darbo net darbu nepavadintum“, - atnešęs alaus bokalus noriai savo įspūdžiais dalinosi padavėjas.

Paaiškėjo, kad toks darbas labiausiai domina studentus, o ir iš arbatpinigių surenkamas uždarbis, ypatingai vasaros dienomis, gan dosnus ir atperka sunkų darbą. Kyla klausimas, ar kas nors tikrina tokias picerijas, ar ir kitose maitinimo įstaigose visi dirba tik po 20 valandų, neegzistuoja viršvalandžiai? Pagaliau, ar patys darbuotojai reikalauja to, kas jiems priklauso, o gal bijo būti palydėti iki durų, atleisti?

Darbo sutartį pasirašai neskaitęs

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas – vyr. inspektorius Arūnas Džiugas VE.lt pasakojo, kad ši vasara nėra kažkokia išskirtinė. „Nuolatos vykdome planinius ir neplaninius patikrinimus, reaguojame į gautus pranešimus, skundus, veikia ir pasitikėjimo telefonas, kuriuo galima informuoti apie pažeidimus ir nelegalų darbą“, - teigė jis.

Specialistas teigė, kad nereiktų pamiršti ir žmonių kvailumo ir patiklumo. „Pats renkiesi, kur ir kaip dirbi, ir turi reikalauti to, kas tau priklauso, atlyginimo už viršvalandžius ir tt. Jei tai, ką pasakojate tiesa, tai gali būti traktuojama, kaip mokesčių slėpimas“, - VE.lt teigė jis.

Pokalbininkas pridūrė, kad ir patys darbuotojai kalti, kad neskaito darbo sutarties, nesusipažįsta su aprašytomis darbo sąlygomis, nežino savo teisių ir taikstosi su darbdavių tironija. „Niekas netrukdo išeiti, kiek bendraujame su verslininkais, jiems patiems trūksta darbo jėgos, tad gal laikas nustoti bijoti būti atleistam?“, - komentavo jis.

Ir visgi, pasirodo jauniems žmonėms rūpi tik pinigai, uždirbti, tačiau ne oficialūs. Ar neturėtų jaunimas siekti, kad valstybės biudžetą papildytų mokesčiai, SODROS biudžete nesivertų dar didesnė skylė – tai tik retorinis autoriaus pamąstymas.

Neigia tokią galimybę

UAB „Vičiūnų restoranų grupė“, valdanti picerijų tinklą „Charlie pizza“, kategoriškai neigia, kad toks scenarijus įmanomas, tačiau gudriai pasilieka sau mažą galimybę suklysti ir pasitaisyti. Minėtos įmonės Teisės ir personalo skyriaus vadovė Žydrė Viskantaitė VE.lt pasakojo, kad negali žinoti visko apie savo 1500 darbuotojų, bet patikino, kad tokia praktika nėra taikoma nė viename iš jų restoranų.

„Tokios praktikos tikrai netaikome. Ta jūsų informacija tikrai nėra teisinga, tačiau aš negaliu visko žinoti apie visus 1500 darbuotojų. Gal kažkur atskirais atvejais tai ir įmanoma, bet aš tokios informacijos neturiu. Pakartosiu, tokių dalykų pas mus nėra, tokia praktika netaikoma“, - teigė ji.

Vargu, ar nuo rugpjūčio 1 dienos 50 litų padidintas minimalus atlyginimas palengvins plušančių maitinimo įstaigų darbuotojų gyvenimą, gal, bet kokiais 25 litais.

Prasilenkiama su elementaria logika?

„Darbo sutartyje turi būti nurodomas aiškus darbo laikas, o už visus viršvalandžius turi būti sumokami papildomi pinigai. Kitas dalykas, svarbiausia, kad bendras valandų kiekis neviršytų Darbo kodekse nurodyto skaičiaus, t.y. 40 val. per savaitę, o ir dirbti viršvalandžius leidžiama tik atskirais išimtiniais atvejais“, - VE.lt teigė advokatų kontoros AVERUS teisininkė Aušrinė Zaburienė.

Tačiau teisininkė sutiko, kad įmanoma, jog toje pačioje sutartyje įrašyti du vienas kitam prieštaraujantys skaičiai. Elementarus pavyzdys – dirbama 0,5 etato, o valandų skaičius nurodomas 40. Išeitų taip, kad toks darbuotojas-robotas, sugalvojęs dirbti visu krūviu, turėtų dirbti 80 valandų per savaitę, o tai jau pažeistų Darbo kodeksą. „Tai tiesiog nelogiška, bet neatitikimų pasitaiko“, - teigė teisininkė.

Paklausta apie rašytinius darbuotojų ir darbdavių susitarimus, kad patys darbuotojai sutinka dirbti papildomas valandas, pokalbininkė teigė, jog toks susitarimas reikštų darbo sutarties sąlygų pakeitimą.

Tikėtina, jog tokie iškreipti darbo santykiai naudos neatneša nė vienai pusei. Didžiulių įmonių vadovai verkšlena, kad trūksta darbo jėgos, darbuotojai skundžiasi, kad yra išnaudojami, grasina išvykti ir palieka Lietuvą, taip sumažindami ir pačių picų valgytojų skaičių. Tada reikia taupyti ir verslui, bet kieno sąskaita? Puse etato pilną darbo laiką dirbančio sąskaita... Ir, galbūt, tokią sąskaitą ateityje reiktų nunešti apmokėti prie kito staliuko?

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder