Klaipėdoje - protinga prekybinių objektų plėtra

Klaipėdoje - protinga prekybinių objektų plėtra

Jei ekonomikos pakilimo laikotarpiu Klaipėdoje buvo vykdoma agresyvi prekybos centrų plėtra, neatsižvelgiant į esamą per didelę koncentraciją viename ar kitame mikrorajone, tai dabar plėtra yra beveik visiškai pristabdyta.

Šiuo metu Klaipėdoje prekybos centrų kategorijai priskiriami 7 objektai. Specializuoti prekybos centrai ir smulkesni prekybiniai objektai, kurie beveik visi yra miesto centre, į bendrą statistiką neįtraukiami ir stebimi atskirai.

Atėjus sunkmečiui visi mažmenininkai peržiūrėjo savo turimus prekybinius taškus, uždarė mažiau sėkmingus ir šiuo metu gan aktyviai kuriasi naujai pastatytuose ar statomuose prekybai skirtuose objektuose. Tačiau pastarieji turės mažesnę konkurenciją ir bus skirti aptarnauti šalimais esantį gyvenamąjį rajoną arba konkretų srautą žmonių iš aktyviausių Klaipėdos gatvių. Prasidėjo protinga prekybinių objektų plėtra Klaipėdoje.

Prekybos centrų vakansijos rodiklis pradėjo mažėti. Daugelis prekybos centrų per antrą ketvirtį sugebėjo pritraukti nemažai prekybininkų. Viena vertus stipresni prekybininkai, sugebėję suvaldyti pinigų srautus, naudojasi proga už mažesnę nuomos kainą nei buvo prieš krizę įsikurti pagrindiniuose centruose, patraukliose pozicijose. Kita vertus į rinką ateina nauji žaidėjai - ypač aktyviai pastaruoju metu plečiasi specializuotos maisto ir gėrimų parduotuvės, kavinukės, kai kurie greito maisto restoranai bei ekologiškų prekių parduotuvėlės.

Kalbant apie nuomos įkainius, jaučiama stabilizacija. Prekybos centrai kainų nebemažina. Derybos vyksta nebent su stambesnį plotą norinčiais išsinuomoti prekybininkais.

Antras ketvirtis Klaipėdos prekybos centrų rinkai buvo optimistiškas. Dauguma prekybos centrų, kurie prisitaikė prie rinkos situacijos, sugebėjo pritraukti nemažai naujų nuomininkų, stabilizavosi nuomos kainos. Tačiau yra ir kiti statistiniai duomenys, kurie nėra tokie optimistiški - nedarbas, atlyginimai bei vartojimas. Tai yra pagrindiniai makroekonominiai rodikliai, kuriuos turėtų sekti prekybininkai, nes nuo jų priklauso pirkėjų srautai ir apyvarta, galų gale - jų pardavimo ir rinkodaros strategija.

O realybė tokia, kad nedarbas yra aukščiausias per 10 metų, dar vis fiksuojamas atlyginimų mažėjimas ir visa tai lemia silpną vidaus vartojimą. Ekonomistai visi kaip susitarę prognozuoja, kad vidaus vartojimas atsigaus negreitai. Vieni apie augimą užsimena 2011-aisiais, kiti įvardina 2012 metus. Tad dabartinė prekybininkų plėtra yra daugiau orientuota į ateities rezultatą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder