Klaipėda pasišovusi nepaleisti tabako gamintojų

Klaipėda pasišovusi nepaleisti tabako gamintojų

Klaipėdos valdžia pasišovusi apginti tabako gamybą mieste ir ruošiasi pateikti pareiškimą, ką mano apie Europos Sąjungos (ES) valdžios institucijose prasidėjusius Tabako direktyvos svarstymus ir siūlomas naujoves.

"Manau, kad reikėtų atskirti vartojimą nuo gamybos, o gamybą mes turėtume apginti", - trečiadienį vykusiame Trišalės tarybos posėdyje sakė šios tarybos pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Bendrovės "Philip Morris Lietuva" atstovai kreipėsi į Klaipėdos miesto merą prašydami, kad uostamiesčio savivaldybė išreikštų savo poziciją šiuo klausimu. Sukrusti tabako gamintojus verčia ES institucijose prasidėję Tabako direktyvos bei Pasaulio sveikatos organizacijos Konvencijos dėl tabako kontrolės svarstymai.

Žinia, šiuo metu galioja 2001 m. priimta Tabako gaminių direktyva.

Siekdami išsaugoti žmonių sveikatą ES institucijų atstovai svarsto net ir pačias drastiškiausias priemones, kaip eliminuoti tabako gaminius iš žmonių gyvenimo. Be kita ko, diskutuojama apie tai, kad cigaretės būtų pardavinėjamos baltuose pakeliuose be jokių prekės ženklų. Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai savo ruožtu siekia uždrausti įvairius tabako priedus.

Tuo metu verslininkai ir profsąjungos piktinasi, kad tokios galimos naujovės gali būti pragaištingos darbo vietoms ir atrišti rankas kontrabandininkams.

Pakenks šalies ekonomikai?

Trišalės tarybos posėdyje bendrovės "Philip Morris Baltic" korporacijos reikalų vadovas Lietuvai Gintautas Dirgėla išdėstė savo nuogastavimus, kokią įtaką naujovės turėtų šalies ekonomikai.

"Mes sutinkame, kad visuomenė turi žinoti rūkymo kenksmingumą ir kad tabako gaminių pasiekiamumas turi būti ribojamas, tačiau kai kurie nauji pasiūlymai peržengia visa ribas ir gali turėti įtakos verslui bei kriminogeninei situacijai šalyje. Neturėtų būti priimtos kontrolės priemonės, kurios nėras pagrįstos jokiais moksliniais tyrimais ir be to gali turėti pasekmių mūsų šalies ekonominei situacijai", - sakė G. Dirgėla.

Pasak jo, siūlymas suvienodinti tabako gaminių pakuotes ne tik pažeistų intelektinės nuosavybės klausimą bei konkurencines sąlygas, bet ir atrištų rankas nusikalstamoms struktūroms, nes falsifikuoti baltus pakelius kur kas lengviau.


"Kitas nepriimtinas siūlymas - drausti priedus. Noriu pabrėžti, kad mūsų įmonė naudoja tik tuos priedus, kurie būtini tabako lapo paruošimo procese. Niekada Lietuvoje nebuvo gaminamos saldainių ar vyšnių skonio cigaretės. Be to, mūsų šalyje jau yra visas sąrašas priedų, kurie didina toksiškumą ir yra draudžiami", - akcentavo G. Dirgėla.

Kitas nepriimtinas siūlymas - prekybos vietose išdėstyti tabako gaminius taip, kad jie nebūtų matomi.

"Reikėtų priminti, kad tabako gaminių reklama Lietuvoje uždrauta jau 10 metų, tad žmogui dabar yra vienintelė galimybė pamatyti cigarečių pakelius parduotuvėje ir iš jų išsirinkti sau tinkamą", kalbėjo G. Dirgėla.

Panašu, kad jo išsakytos mintys Trišalėje taryboje sulaukė visiško palaikymo. Buvo nuspręsta, kad Klaipėdos savivaldybė turėtų parengi pareiškimą šiuo klausimu.

Dar tebediskutuoja

Žinia, ES šalyse prasidėjo diskusija, ar šiuo metu galiojanti Tabako gaminių direktyva pasiteisino, ar reikia ką nors keisti.

Lietuva taip pat turi išsakyti savo poziciją šiuo klausimu. Dėl to yra sudaryta speciali darbo grupė, kad įvairių ministerijų bei verslo atstovai išdiskutuotų patrauklią Lietuvai poziciją.

Darbo grupės pirmininkas, Ūkio ministerijos Pramonės, paslaugų ir prekybos departamento direktorius Kęstutis Straigis informavo, kad buvo pratęstas laikas iki gruodžio 17 dienos, kuomet šalys turės išsakyti savo pozicijas.

"Paprašėme darbo grupės atstovų, kad raštu išdėstytų savo pasvarstymus šia tema. Be to, reikia pastebėti, kad mes esame specifinė šalis, nes esame pasienio valstybė, kuri ribojasi su trečiosiomis šalimis. Per Lietuvą tranzitu gabenamos kontrabandinės cigaretės. Tad užklausėme kontroliuojančių institucijų pozicijos šiuo klausimu, ar siūlomas reguliavimas turėtų kokios nors įtakos jų veikloje. O jei sulauktume ir Klaipėdos miesto savivaldybės pozicijos - būtų puiku. Kita vertus savo pozicijas galima tiesiogiai pateikti ir Europos komisijai. Manau, kad kai jau bus apibendrintos visos nuomonės, pasisakyti galės ir šalies politikai", - pasakojo K. Straigis.

Pasak jo, darbo grupę jau užplūdo atskirų verslo subjektų bei įmonių raštai, kuriuose daugiausia pasisakoma prieš direktyvoje siūlomas naujoves.

Jo svarstymais, kol kas Europos Komisija tik žvalgosi, kuria linkme eina šalys narės, idant galėtų spręsti, ar dabar verta keisti Tabako produktų direktyvą, ar tuos svarstymus atidėti dar keleriems metams.

Kadangi Tabako produktų direktyva yra tarptautinis dokumentas, nacionalinę teisę jis pasiektų tik per keletą metų.

Tabako gaminių direktyvos peržiūra pradėta atsižvelgiant į Europos Parlamento (EP) prašymą ir Komisijos ataskaitą dėl šios direktyvos įgyvendinimo, kurioje nurodytos tobulintinos sritys.

Dar 2007 m. vienoje iš EP rezoliucijų valstybių narių paprašyta imtis priemonių, kad iki 2025 m. perpus sumažėtų rūkančių jaunuolių skaičius.


Raimundas Tamošauskas, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos koordinatorius Klaipėdoje:

Reikėtų akcentuoti, kad "Philip Morris Lietuva" yra vienintelė įmonė Klaipėdoje, kuri užsiima gamyba. Ji sukuria kokybiškas darbo vietas ir išsiskiria dideliais atlyginimais. Įmonėje dirba per 400 žmonių. Nekalbant apie tai, kiek mokesčių sumoka ši įmonė, galima sakyti, kad ji teigiamai veikia darbo rinką Klaipėdoje. Daugelis stambių, save gerbiančių įmonių į ją lygiuojasi. Deja, taip jau yra, kad žmonės rūko, ir per vieną dieną to nepakeisi. Tad kol tai vyksta, būtų gerai, kad ši įmonė liktų Lietuvoje.

Aras Mileška, Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos pirmininkas:

Bijau, kad siūlomos naujovės gali iššaukti priešingą reakciją nei tikimasi. Žinia, jau dabar smulkiam ir vidutiniam verslui įtaką daro nelegali prekyba. Manau, kad įteisinus draudimą rodyti cigarečių pakelius parduotuvėse ar prekybos kioskuose dar labiau įsibujotų nelegali prekyba. Deja, nelegalias cigaretes gali įsigyti bet kurio amžiaus žmonės, tad būtų sunkiau kovoti su jaunimo rūkymu. Jei cigaretės taps kaip narkotikai - draudžiamos, bet nelegaliai platinamos - situacija taps nebekontroliuojama.

Rimantas Taraškevičius, Klaipėdos meras:

Reikėtų gerai pasvarstyti, ar tikrai tas kelias, kuris siūlomas, yra teisingas. Iš dabartinių pasvarstymų atrodo, kad žmonėms bus siūloma pirkti katę maiše. Klaipėdos miesto taryba turi išsakyti savo poziciją šiuo klausimu.

Judita Simonavičiūtė, Klaipėdos vicemerė:

Niekada nerūkiau ir, tikiuosi, niekada to nedarysiu. Tačiau juk niekur nėra užfksuota, kad rūkymas yra nusikaltimas. Tokiomis priemonėmis, kai siūloma įvesti baltą pakelį ir slėpti cigaretes parduotuvėse - tiesiog pažeidžiami rūkančiųjų interesai. Žmogus privalo žinoti, ką perka.

Aš džiaugiuosi, kad Lietuva, ko gero, pirmą kartą pradėjo diskusijas dėl ES direktyvų. Būtinai turime išsakyti savo nuomonę. Manau, kad reikėtų atskirti gamybą nuo vartojimo ir ją apginti.

Aurelijus Veryga, Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos prezidentas:

Yra darytos įvairios apklausos, kuriomis buvo siekta išsiaiškinti, ar baltas cigarečių pakelis patrauktų vaikų dėmesį. Vaikai jį įvardijo kaip nuobodų ir nepatrauklų. Nors tiesioginė tabako reklama Lietuvoje draudžiama, gamintojai neriasi iš kailio cigaretes reklamuodami per jų pakelius, kurie įgauna įvairiausias formas - kvepalų, mobiliojo telefono ir pan. Jei atsirastų unifikuotas, visoms firmoms vienodas baltas, pilkas, ar gelsvas pakelis su unifikuoto šrifto užrašais, tiesioginio marketingo priemonė būtų eliminuota. Tuomet cigaretės būtų gaminamos tik paklausai patenkinti. Tiems, kurie rūko, visiškai nesvarbu, kur tos cigaretės sukištos.

Pravartu būtų pakuotes papuošti ir vaizdinėmis priemonėmis. Kažin, ar daug tabako vartotojų susižavėtų pakeliu, ant kurio būtų vaizduojami vėžio suardyti plaučiai, nuo astmos dūstantys vaikai ar dėl mamos rūkymo apsigimę naujagimiai.

Taip pat būtų pravartu, kad cigaretės nebūtų tiesiogiai prieinama prekė - pirkėjai jų patys negalėtų pasiimti, o turėtų prašyti paduoti pardavėjos. Šią praktiką, beje, jau taiko kai kurie Lietuvos prekybos centrai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder