Kitų metų valstybės biudžetas skinasi kelią

Kitų metų valstybės biudžetas skinasi kelią

Seimas po pateikimo pritarė kitų metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui, kuriame numatomos 800 mln. litų didesnės išlaidos nei šiemet. Prie projekto parlamentarai sugrįš lapkričio 13-ąją, tuomet vyks pirmasis biudžeto projekto svarstymas, gruodžio 5-ąją numatytas antrasis projekto svarstymas.

Pagrindinis įstatymo projekto komitetas - Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, papildomi - visi kiti likusieji komitetai.

Pagal biudžeto projektą, kitais metais numatoma į biudžetą surinkti 3 proc. daugiau pajamų nei šiais metas - jų tikimasi gauti iš ekonomikos augimo ir atlyginimų didėjimo, taip pat iš geresnio mokesčių surinkimo.

Šio mėnesio pradžioje kitų metų nacionalinį biudžetą patvirtinusi Vyriausybė numato, kad jo pajamos kartu su Europos Sąjungos parama turėtų siekti beveik 30 mlrd. litų, išlaidos - daugiau nei 30 mlrd. Skirtumas - maždaug 900 mln. litų.

Sunkmečiu sumažintiems biudžetininkų atlyginimams atkurti kitais metais numatoma maždaug 250 mln. litų; pensijoms ir šalpų išmokoms atkurti - 110 mln. Vidaus reikalų ministerijos sistemai - papildomai per 117 mln., policijai - 37 mln. litų.

Pagrindinis kitų metų Vyriausybės siekis - sumažinti savivaldybių skolas. Vilniui net ketinama skirti daugiau gyventojų pajamų mokesčio, kad sau pasiliktų ne 42, o 48 proc. surinktos sumos; visoms savivaldybėms, planuojama, teks 5 proc., arba 330 mln. litų daugiau lėšų nei šiemet.

Siūloma, kad į šalies valstybės ir savivaldybių biudžetus 2014 m. įplauks 29,7 mlrd. litų pajamų. Planuojamos 2014 m. biudžeto išlaidos sudarys 30,6 mlrd. litų.

Numatoma, kad kitąmet viešųjų valstybės finansų, įskaitant "Sodrą", biudžeto deficitas sieks 1,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Lietuva, siekdama įsivesti eurą nuo 2015 m., turi užtikrinti, kad biudžeto deficitas neviršytų 3 proc. šalies BVP.

Kaip numato Seimo statutas, Seimo posėdyje išklausius Vyriausybės pranešimą apie valstybės biudžeto projektą, jam nagrinėti komitetuose ir frakcijose skiriama ne mažiau kaip 15 dienų. Tuo metu eiliniai Seimo plenariniai posėdžiai nerengiami.

Po pateikimo Seimo posėdyje Biudžeto ir finansų komitetas Seimo valdybos nustatyta tvarka Seimo interneto svetainėje skelbia, iki kada komitete iš suinteresuotų asmenų yra laukiama pasiūlymų ir pastabų dėl valstybės biudžeto projekto. Gautus pasiūlymus ir pastabas Biudžeto ir finansų komitetas perduoda atitinkamiems Seimo komitetams pagal jų kompetenciją, kur šie pasiūlymai turi būti apsvarstyti.

Komitetai, išskyrus Audito komitetą, išnagrinėja jų kompetenciją atitinkančius valstybės biudžeto projekto klasifikacinius skyrius, suformuluoja savo išvadas bei pataisas ir iki lapkričio 10 dienos pateikia jas Biudžeto ir finansų komitetui.

Valstybės kontrolierius savo išvadą dėl valstybės biudžeto projekto iki lapkričio 15 dienos pateikia Biudžeto ir finansų komitetui ir Audito komitetui. Audito komitetas nagrinėja, vertina Valstybės kontrolieriaus išvadoje dėl valstybės biudžeto projekto pateiktas pastabas ir pasiūlymus ir savo nuomonę bei siūlymus dėl jų iki lapkričio 20 dienos pateikia Biudžeto ir finansų komitetui, o Seimo pavedimu - ir Seimui jo nustatytu laiku.

Komitetai, frakcijos ir pavieniai Seimo nariai visose valstybės biudžeto projekto svarstymo stadijose gali siūlyti didinti projekte numatytas išlaidas tik nurodydami šių išlaidų finansavimo šaltinius.

Iki lapkričio 25 dienos valstybės biudžeto projektas turi būti apsvarstytas Seimo posėdyje.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo valstybės biudžeto projekto pirmojo svarstymo skiriamas antrasis svarstymas, jo metu Vyriausybė pateikia pagal gautus pasiūlymus ir pastabas pataisytą projektą.

Po diskusijos balsuojama dėl įstatymo, patvirtinančio valstybės biudžetą, priėmimo paskyrimo viename iš artimiausių Seimo posėdžių.

Pernai valstybės biudžeto projektas Seimui buvo pateiktas keliomis dienomis anksčiau - spalio 16 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder