Ketina branginti kofeino turinčius produktus

Ketina branginti kofeino turinčius produktus

Verslininkai jau skaičiuoja nuostolius, kuriuos patirs nuo rudens specialiais užrašais pradėję ženklinti kofeino turinčius maisto produktus ir gėrimus.

Dėl keičiamų etikečių ar visų pakuočių, sako, neabejotinai bus priversti kelti produktų kainas. Sveikatos specialistai įsitikinę, kad specialus ženklinimas būtinas, mat kofeino atsirado net ir kramtomoje gumoje, praneša LTV „Šiandien“.


Energiniai gėrimai – ne vieninteliai, į kuriuos vis dažniau dedamas kofeinas. Visuomenės sveikatos specialistai sako pastebintys bauginančią tendenciją – kofeinu papildytos prekės parduotuvėse ima dygti kaip grybai po lietaus.

„Tie produktai anksčiau būdavo be kofeino, todėl daug kas ėmė nepastebėti, kad juose yra kofeino. Ir šiaip yra daugiau adresuoti vaikams – įvairūs saldumynai, hematogenas, kramtomoji guma, todėl sveikatos apsaugos ministras nusprendė, kad reikėtų pažymėti, jog juose yra kofeino“, – sako Almantas Kranauskas, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

Anot specialisto, žmonės net netiki, kad, pavyzdžiui, kramtomojoje gumoje yra kofeino, todėl įrašas apie jį bendroje sudėtyje smulkiomis raidėmis dažniausiai lieka nepastebėtas.

Gamintojai ir importuotojai nuo lapkričio 1-osios įpareigoti apie esantį kofeiną įspėti specialiu užrašu fasadinėje gaminio pusėje, nes jis kelia pavojų vaikams ir nėščiosioms. Išskyrus kavą ir arbatą, nes esą apie čia esantį kofeiną žino visi.

Verslininkai sako, kad neabejotinai padidės produktų kainos. Sąnaudos augs dėl perspausdinamų etikečių, o dar didesnės išlaidos, prognozuojama, gali laukti gamintojų, kurie energinius gėrimus pilsto į skardines.

„Skardinę perdaryti yra daug didesni kaštai. Turėtų būti sunkumų tiems, kurie importuoja, nes yra gamintojas, kuris rašo keliomis kalbomis. Ir jei gamina kelioms rinkoms, labai abejoju, ar lengvai sutiktų keisti dizainą Lietuvai, kuri sąlyginai galbūt nedaug nuperka“, – teigia Mindaugas Baltakis, bendrovės „Mega Baltic“ direktorius.

Tačiau visuomenės sveikatos politikai atkerta, kad tokius kofeino žymėjimus jau turi kelios ES šalys, o artimiausiu metu greičiausiai paseks ir kitos. Mat dėl perspėjimo apie kofeiną specialiais užrašais diskusijos jau vyksta Europos Parlamente.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder