Kęstutis Masiulis apie PVM lengvatos šildymui naikinimą: tai mokesčių kėlimas vidurinei klasei

Kęstutis Masiulis apie PVM lengvatos šildymui naikinimą: tai mokesčių kėlimas vidurinei klasei

Seimo narys Kęstutis Masiulis, kritikuodamas ketinimą naikinti PVM lengvatą šildymui, sako, kad tai yra mokesčių kėlimas vidurinei klasei.

"Socialdemokratai tik dar kartą parodė, kad yra stambaus kapitalo partija. Didinami mokesčiai vidurinei klasei, šalia to yra kuriama nauja lengvata viešbučiams. Socialdemokratai teigia, kad šildymo lengvata naudojasi "turčiai", tačiau kodėl nenaikinamos vaistų, viešojo transporto ir kitos lengvatos, kuriomis irgi naudojasi tie, kuriems jos nereikalingos? Standartiškai bute gyvena 4 asmenų šeima su dviem vaikais, iš viso pajamos siekia 3-5 tūkst. litų, arba 2 pensininkai, kurių pajamos apie 1500 Lt. Kurie iš jų tie menami "turčiai"? Pasiturintys gyventojai kaip tik gyvena individualiuose namuose ir centriniu šildymu nesinaudoja. Be to, individualūs namų ūkiai taip pat naudojasi lengvata - yra atleisti nuo taršos mokesčių", - sako K. Masiulis.

Pasak jo, gavus daugiau pinigų iš centrinio šildymo vartotojų, yra kuriama nauja lengvata verslui. Apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms nuo 2015 m. PVM mažėja nuo 21 iki 9 proc.

"Galbūt viešbučiams sunkiai sekasi ir jiems būtina lengvata, kad jie nebankrutuotų? Priešingai, per 2014 m. I pusmetį, kai jokios lengvatos nėra, Lietuvoje sulaukta 9,5 proc. daugiau svečių, tam papildomai įrengta 500 naujų numerių ir 1000 naujų vietų apgyvendinimo įstaigose, o bendras užimtumas kilstelėjo nuo 50,9 iki 51,7 proc. Taigi apgyvendinimo rinka ne merdi, o klesti, tai kodėl dar reikia lengvatų? (...). Didinami mokesčiai šeimoms, kuriamos lengvatos verslininkams ir jokių pastebimų pastangų mažinti šešėlį. Tokia socialdemokratų politika tik didina socialinę neteisybę, emigraciją ir kuria didelius turtinius skirtumus tarp visuomenės grupių", - sako K. Masiulis.

Kaip ELTA jau skelbė, nuo kitų metų Vyriausybė siūlo naikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centralizuotai tiekiamam šildymui.

"Vyriausybė pagaliau ryžosi eiti socialiai teisingu keliu - išmokos bus mokamos žmonėms, kurių pajamos yra mažesnės, o lengvatos nebegaus žmonės, kurie yra turtingi", - žiniasklaidai yra sakęs Premjeras Algirdas Butkevičius.

Siekdama amortizuoti išaugsiančias jautriausio visuomenės sluoksnio išlaidas, Vyriausybė kitų metų biudžete numatė papildomus 41 mln. litų kompensacijoms už šildymą. Iš viso, kaip kompensacijos, gyventojams bus išmokėta 168 mln. litų.

Ministras Pirmininkas kategoriškai atmeta galimybę, kad, panaikinus lengvatą, šildymo kaina išaugs.

Seimo narys liberalas Eligijus Masiulis siūlo laikinai, iki 2015 m. gruodžio 31 d., pratęsti lengvatinio PVM tarifo taikymą šilumos energijai ir karštam vandeniui.

Tokį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektą jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Pasak jo, nuo 2015 m. sausio 1 d. pradėjus taikyti standartinį 21 procento dydžio PVM tarifą, gyventojų išlaidos padidėtų apie 11-12 procentų.

PVM įstatyme šiuo metu nustatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šilumos energijai ir karštam vandeniui taikomas iki 2014 m. gruodžio 31 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder