Kalakutus auginantis verslininkas: užsienio šalys yra daug patriotiškesnės

Kalakutus auginantis verslininkas: užsienio šalys yra daug patriotiškesnės

Paskutinius kelerius metus pastebima tendencija, kad lietuviai šventiniam stalui renkasi kalakutieną, o ne įprastą žąsieną ar antieną, sako kalakutus auginantis ūkininkas Vladas Baltuonis. Prieš beveik 20 metų kalakutus pradėjęs auginti verslininkas sako, kad paklausa jiems po truputį auga:

„Jeigu pirmais metais visi norėdavo žąsų, o kalakutus vertino skeptiškai – galbūt lietuviai nebuvo įpratę vartoti kalakutus per Kalėdas – tai dabar žąsų vienas kitas reikalauja. Galbūt gyvenimo būdas to reikalauja arba dėl to, kad žąsys būna riebios, o kalakutas – dietinis produktas, be cholesterolio, tad šventėms žmonėms vis daugiau renkasi kalakutą“, - Žinių radijo laidoje „Verslo ritmu“ sakė V. Baltuonis.

Pasak jo, šventiniu periodu maždaug trečdalį išaugintų kalakutų parduoda įmonėms bei organizacijoms:

„Tapo populiaru, kad organizacijos darbuotojams kaip dovaną teikia kalakutus. Tam ruošiamės iš anksto – lapkričio, gruodžio pradžioje šaldome juos, pakuojame. Yra organizacijų, kurios perka 10 ar 20, bet yra tokių, kurios perka po kelis šimtus, po tūkstantį kalakutų“, - kalbėjo V. Baltuonis.

Pasak jo, Lietuvoje nėra gilios tradicijos auginti kalakutus, tad ši verslo niša yra sudėtinga.

„Žmonės pirkdavo ne kiekvieną dieną, bet dabar turime varotojų, kurių didžiąją dalį mėsos sudaro kalakutiena. Investicijos yra nemažos. Aišku, naudojamės bankų paslaugomis, auginame savo grūdus, kreipiame dėmesį į mėsos kokybę, kad ir lesalas būtų ekologiškesnis, kad galėtume mėšlu patręšti. (...) Didelį dėmesį skiriame savo užaugintos produkcijos kokybei“, - nurodė verslininkas.

Pašnekovas mano, kad kalakutų auginimas kol kas nėra populiari ir patraukli verslo niša:

„Kalakutų augintojų nėra daug. Manau, kad čia sutelpa visi. Jeigu jų masiškai atisrastų – žmonės mestų, nebeaugintų kitų gyvūnų, ir visi augintų kalakutus – aišku, tų kalakutų tiek nesuvalgytų.“

V. Baltuonis nurodė, kad šiuo metu į užsienį eksportuoja labai nedaug – šiek tiek į Laviją ir Daniją, nes norint eksportuoti kalakutieną, reikia pasiūlyti labai žemą kainą:

„Dabar apsiribojame Lietuvos rinka: užsienio šalys yra daug patriotiškesnės. Jos vertina savo, vietinį produktą – sugeba mokėti gal ir dvigubą kainą, galvodami, kad parems savo augintoją. Jeigu būtų dvigubai pigesnė kaina, gal ir pirktų (importinę produkciją – red.).“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder