JK pasirinktas maisto ženklinimo būdas nepalankus lietuviškai produkcijai

JK pasirinktas maisto ženklinimo būdas nepalankus lietuviškai produkcijai

"Šviesoforo spalvų" principu pagrįsta maisto ženklinimo sistema Jungtinėje Karalystėje (JK) kelia susirūpinimą gamintojams iš Lietuvos, nes "raudona spalva" užsidegė daugeliui tradicinių gaminių - sūriui, kumpiams, medui, uogienėms.

Visiems gamintojams Europos Sąjungoje nuo 2016 m. savo produktų etiketėse reikės nurodyti energinę vertę ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius. JK jau praėjusiais metais pasirinko "mišrią" maistingumo ženklinimo sistemą, kuria remiantis produktai žymimi "šviesoforo spalvomis" atsižvelgiant į riebalų, cukraus ir druskos kiekį, tačiau ignoruojant sintetines medžiagas.

 

Lietuvai ir kitoms ES šalims kilo įtarimų, kad toks ženklinimas yra pernelyg supaprastintas ir objektyviai neatspindintis produkto maistinės vertės bei jo sudedamųjų dalių įtakos žmonių sveikatai. Vadovaujantis šia sistema, su sintetiniais priedais pagaminti produktai gali būti suvokiami kaip naudingesni žmonių sveikatai už natūralius.

 

"Ironiška, bet mūsų patys geriausi ir laiko patikrinti produktai turėtų būti žymimi raudona spalva, atgrasančia vartotojus nuo pirkimo", - sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

 

Ministrės teigimu, "šviesoforo spalvų" sistema taip pat diskriminuoja maisto pramonės įmones iš kitų ES narių. JK pagaminti produktai, nors ir paženklinti raudonai, sėkmingai perkami vien dėl vartojimo įpročių, tuo tarpu analogiškiems produktams iš kitų šalių patekimas į JK rinką yra apsunkinamas. Lietuva šiuo atveju palaiko Europos Komisijos inicijuotą tyrimą dėl JK taikomos maisto produktų ženklinimo sistemos neatitikimo ES teisei.

"Mes nepritariame JK maisto produktų ženklinimo "šviesoforo spalvomis" sistemai ir laikomės nuomonės, kad, nustatant bet kokias priemones, turi būti labai išsamiai įvertintas jų poveikis visiems suinteresuotiems subjektams bei įtaka Europos Sąjungos vidaus rinkai", - sako ministrė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder