Jei pigs pienas, bus bankrotas?

Jei pigs pienas, bus bankrotas?

Nors pieno supirkimo kainos sparčiai krito, parduotuvėse vartotojai mažiau nemoka. Pieno perdirbėjai tikina, kad mokėti daugiau ūkininkams negali, nes bankrutuos, o ūkininkų atstovai sako, kad perdirbėjai mažinti pieno kainų net nežada, - nes vartotojas parduotuvėje perka ir taip.

„Šių metų vasario mėnesį kooperatyvų pienas kainavo 1,26 lito už litrą, šiandien už litrą pieno tas pats kooperatyvas, pristatęs pieną į gamyklą, gauna 62 centus. Taigi per kelis mėnesius yra drastiškas pieno supirkimo kainų kritimas“, - kalbėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Pasak jo, visoje Europoje nebuvo tokio smarkaus pieno supirkimo kainų kritimo.

„Lietuvos perdirbamoji pramonė į Lietuvą pradėjo įsivežti pieną pigiau iš tos pačios Europos, todėl Lietuvos ūkininkams iš karto buvo numuštos kainos, - sakė jis. - O Rusijai paskelbus embargą, kitą rytą jau kai kurie pieno kooperatyvai gavo iš kai kurių pieno įmonių ultimatumus, kad pienas yra nebeperkamas, nors aišku, yra sutartys, kuriose numatytos sankcijos ir t.t.“

A.Stančikas pasakojo, kad premjeras su perdirbėjais bandė susitarti, jog kritimas būtų ne didesnis kaip 12 proc., deja, kritimas yra 18-23 proc. „Pas premjerą prekybininkai labai aiškiai išsakė, kad jie nemato problemos, nes vartotojas moka tiek, kiek visada, vadinasi, tiek gali mokėti“, - sakė A.Stančikas.

„Vilkyškių pieninės“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius teigė, kad vartotojas visgi gali nusipirkti pigiau pieno produktų.

„Darome akcijų tris kartus daugiau nei įprastai, o mūsų pajamos akcijų metu tai irgi mažėja, - kalbėjo G.Bertašius. - Be to, iš vidaus rinkos mes dabar gauname mažesnes pajamas nei prieš porą mėnesių.“

Paklaustas, ar pieno gamintojams patys pieno perdirbėjai galėtų kaip nors kompensuoti nuostolius, G.Bertašius sakė, kad ūkininkų problemas sprendžia Vyriausybė su Žemės ūkio ministerija.

AB „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Antanas Trumpa, paklaustas, kodėl ūkininkams mokama mažiau, o vartotojams pienas nepinga, tikino, kad priežastis paprasta.

„Jeigu mes kainas vartotojams sumažinsime tiek, kiek sumažėjo eksportinės kainos, tai ir pieno gamintojai, ir įmonės bankrutuos. Kito pasirinkimo nėra“, - „Vakaro žinioms“ teigė A.Trumpa.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder