Jaunimo darbas: per dideli norai ar nerealūs reikalavimai?

Jaunimo darbas: per dideli norai ar nerealūs reikalavimai?

Internetas ir laikraščiai kasdien pažeria šūsnį įvairių darbo pasiūlymų. Ieškomi pardavėjai, vadybininkai ar vairuotojai - atrodo, telieka pasirinkti. Tačiau ne viskas taip paprasta. Jaunuoliui, žengiančiam pirmuosius žingsnius darbo rinkoje, tenka susidurti su įvairiais barjerais. Didžiausias jų - darbo patirties trūkumas.

Dienraščio "Vakarų ekspresas" redakcija sulaukė susirūpinusios skaitytojos Kristinos laiško. Laiške 21 metų mergina teigia, jog jau keturis mėnesius negauna darbo ir pagrindine tokios situacijos priežastimi įvardija patirties stoką. Laiške išsakytas ir skundas, jog darbdaviai, siūlantys darbą neturintiems patirties, jos visgi reikalauja, o reikalavimai apskritai - nerealūs.

Kristina studijų dėl sunkios finansinės padėties nebaigė. Tačiau panašu, jog ir turintiems aukštojo mokslo diplomą absolventams darbo paieškos apkarsta.

Štai praėjusiais metais bakalauro studijas baigęs Nerijus, turėdamas diplomą, darbo ieškojo gana ilgai. Darbo birža, anot jo, menkai padėjo, o sėkmė netikėtai nusišypsojo tik atkaklumo dėka.

Jaunimo nedarbas mažėja

Klaipėdos teritorinės darbo biržos (TDB) duomenimis, šiuo metu užsiregistravusių darbingo amžiaus asmenų iki 29 metų yra daugiau nei 4 tūkst. Tuo pačiu laikotarpiu 2010 metais jų buvo per 7 tūkst.

Anot Klaipėdos TDB Jaunimo darbo centro vyriausiosios specialistės Indrės Vaitiekutytės, jaunimo, neturinčio darbo, kas mėnesį vis mažiau. Tačiau šiuo laikotarpiu (liepą), šis skaičius šiek tiek didesnis nei paprastai - dėl suaktyvėjusios absolventų registracijos.

Reikia mokėti save "parduoti"

I. Vaitiekutytė teigė, pastebinti vos po kelis skelbimus, kuriuose darbo patirtis nėra minima. Apie 90 proc. darbo pasiūlymų - tai vienas pagrindinių aspektų.

Specialistės teigimu, visa tai, kas pateikiama darbdavių skelbimuose, yra asmeninė informacija, tad išsamiau komentuoti, kodėl netikėtai pasikeičia reikalavimai, ji negali.

"Yra daug subjektyvių aspektų. Taip pat ir darbdavių yra visokių, todėl nereikėtų savęs kaltinti, jei nepasisekė. Gali tiesiog neįtikti darbdaviui. Svarbiausia - nenuleisti rankų" - kalbėjo I. Vaitiekutytė.

Tiems, kurie neturi darbo patirties, pokalbininkė patarė susikurti gerą gyvenimo aprašymą (CV). Anot jos, čia reikėtų pabrėžti savo asmenines savybes, patirtį, įgytą mokymosi įstaigoje, dalyvaujant visuomeninėje veikloje. Be to, jaunuoliai, turintys kvalifikaciją, darbdaviui turėtų priminti, jog šie, įdarbindami asmenį iki 29 metų, gali gauti paramą - iki 50 proc. įdarbinto žmogaus darbo užmokesčio.

"Reikia nebijoti atlikti savianalizės. Pastebiu, jog kol kas dar stinga suvokimo, kaip perteikti visą sukauptą patirtį. Atėjusiems dažnai sakau, jog reikia mokėti save parduoti", - teigė specialistė.

Birža negali suteikti patirties

Dabar yra be galo daug informacijos, todėl sunku atsirinkti, kas iš tiesų yra naudinga. TDB specialistai, aptarnaudami didžiulius bedarbių srautus (šiuo metu Klaipėdoje jų yra apie 18 tūkst.), taip pat ne visuomet prisimena, ką reikėtų rekomenduoti ieškantiems nuolatinio pajamų šaltinio jaunuoliams. Aišku tik viena - jaunimas yra susidaręs klaidingą nuomonę, jog darbo birža gali suteikti jiems patirties.

I. Vaitiekutytė aiškino, kad darbo birža gali pasiūlyti darbų, tačiau ne visi nori dirbti tai, ką specialistai siūlo. Pavyzdžiui, kvalifikaciją turintys jaunuoliai nenori eiti dirbti ne pagal specialybę.


"Aišku, tai teigiama tendencija. Mokaisi ne tam, kad eitum gatvių šluoti. Kaip bebūtų, darbo rinka nuolat kinta, todėl labai svarbu išmokti prisitaikyti prie esamos situacijos. Jei nerandi darbo, tiesiogiai susijusio su turima kvalifikacija, nereikia bijoti pradėti nuo mažiausio laiptelio. Jaunimas dažnai jį nori peršokti", - aiškino specialistė.

Dideli norai

Jaunimo darbo centro atstovė pasakojo ir apie tai, jog jaunas žmogus nori be galo daug. Anot jos, dažnokai pasitaiko, jog algos reikia ne mažesnės nei 15 00 Lt, o patirties nėra ir užsienio kalbos nei vienos nemoka.

"Situacija darbo rinkoje šiuo metu yra be galo sunki. Susiduriama su didžiule konkurencija, tad reikėtų suprasti, jog viskas nebus taip, kaip užsigeidei. Siekti karjeros aukštumų ir gero darbo užmokesčio reikia palaipsniui" - teigė I. Vaitiekutytė.

Specialistė skatino jaunimą, ieškantį darbo, kreiptis į Jaunimo darbo centrą. Jaunuoliams čia siūloma Pirmojo darbo programa.

Absolventams ir kitiems asmenims, turintiems profesiją, tarpininkaujama surandant pirmą darbą pagal turimą specialybę. Lietuvos darbo biržos konsultantai supažindina su situacija darbo rinkoje, darbo paieškos metodais, įsidarbinimo dokumentų rengimu, padeda pasirengti pokalbiui su darbdaviu.

Neturintiems kvalifikacijos Pirmojo darbo programa padeda planuoti profesinę karjerą. Bedarbiams teikiamos profesinio informavimo ir konsultavimo paslaugos, sudaromos galimybės įgyti darbo rinkoje paklausią profesiją.

"Į jaunus žmones žiūrime teigiamai"

Leonas MAKŪNAS, Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas, AB "Klaipėdos vanduo" generalinis direktorius
Bet kokiu atveju, kolektyvą reikia atnaujinti. Į laisvas darbo vietas visuomet stengiuosi priimti jaunus žmones. Būna, kad į konkrečią darbo vietą reikalingas jau patyręs specialistas. Tačiau, jei darbui nereikalinga tam tikra patirtis - pirmumą suteikiu jaunimui. Problema, su kuria susiduriu dažniausiai - kaip iš tų kelių jaunuolių išrinkti geriausią.

"Patirtį sukaupti galima ne tik dirbant"

Povilas KYTRA, "CV Market" rinkodaros direktorius Baltijos šalims
Geriausias patarimas jauniems žmonėms, norintiems įgyti patirties - atlikti praktiką. Praktikų yra įvairių: apmokamų ir neapmokamų. Kitas būdas - visuomeninė veikla. Jaunuolis, dalyvaudamas savo mokymo įstaigos savivaldos veikloje, veikdamas įvairiose organizacijose, taip pat gali sukaupti reikalingą patirtį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder