Išlaidas mokslo metams didiname patys

Išlaidas mokslo metams didiname patys

Kai iki rugsėjo 1-osios dar buvo likęs geras mėnuo, kai kurie tėvai jau pradėjo skaičiuoti, kiek šiemet jiems kainuos išleisti vaiką į mokyklą. Buvo minimos pačios įvairiausios, net ir 400 eurų siekiančios sumos bei sakyta, kad išlaidos mokyklai yra nuolat augančios ir kone kosminės. Tačiau ruošiantis mokslo metams protingai ir taupiai, tiek pinigų išleisti tikrai neprireiks.

Prekybininkai sako, kad šiemet išlaidos mokyklinių prekių krepšeliui bus panašios kaip pernai - apie dvidešimt aštuonis eurus. Jie pastebi, kad aktyviausiai mokyklai apsiperkama likus kelioms dienoms iki naujų mokslo metų pradžios. Tačiau žinant, kada jūsų vaikas pradės lankyti mokyklą, tikrai galima pradėti tai daryti anksčiau - protingai susižiūrėti, ko reikia, pirkti tam tikras priemones kiekvieną mėnesį.

Negana to, juk nebūtina viską, ko prireiks vaikui per mokslo metus, supirkti prieš rugsėjo 1-ąją - visko iškart nereikės, tad išlaidas galima paskirstyti ir pirkti tik tai, kas tikrai būtina.

Beveik visi prekybos centrai rugpjūtį mokyklinėms prekėms paskelbė akcijas, tad įsigyti būtiniausių priemonių juose pastaruoju metu tikrai galima buvo pigiau. Pavyzdžiui, sąsiuviniai kainuoja nuo 11 centų, rašikliai - nuo 35 centų, piešimo sąsiuviniai nuo 38 centų, A3 ar A4 formato kartoninis aplankas sąsiuviniams su gumele - apie 2,5 euro, dvipusis penalas su būtiniausiomis priemonėmis - apie 5 eurus, plastilinas - apie 4 eurus, 9 spalvų guašas - apie 3 eurus, 6 spalvų akvarelę galima nupirkti ir už 1 eurą, trijų skirtingo storio teptukų komplektą - už panašią kainą. Pirmoko vadovėlių aplankai kainuoja apie 1 eurą, drožtukas, klijai - po 30 centų, apie 90 centų teks sumokėti už 8 lapus A4 formato dvipusio spalvoto kartono. Kuprinę su pakietinta nugarėle ir paminkštintais diržais akcijų metu galima nupirkti ir už 15 eurų. Pigiausios priemonės gal ir nėra aukščiausios kokybės, tačiau gera išeitis kiekvieną eurą skaičiuojančioms šeimoms.

Taupantieji drabužius vaikams pigiau perka turguje ar dėvėtų rūbų parduotuvėse, nors akcijas vaikiškiems drabužiams šiomis dienomis taiko ir didieji prekybos centrai. Visgi pinigus skaičiuojantys tėvai vengia išlaidauti pirkdami naujus drabužius, nes vaikai greitai auga. Tad iš anksto pagalvojus apie artėjantį rudenį, rūbais vaikams, kurių prireiks einant į mokyklą, galima apsirūpinti už keliolika eurų. Bene didžiausios laukiančios išlaidos - nuo 50 iki 100 eurų kainuojanti mokyklinė uniforma, kuri, tiesa, privaloma ne visose mokyklose.

Tačiau paieškojus internete galima rasti nešiotų, bet išaugtų ir dar visai padoriai atrodančių mokyklinių uniformų. Kai kurios mokyklos su jau besimokančių moksleivių tėvais tariasi, kad šie išaugtas uniformas atneštų į mokyklą ir pasiūlo už gerokai mažesnę kainą jas įsigyti tiems, kurie nenori ar neišgali nupirkti vaikams naujų. Pinigus taupančios ir nagingos mamos, nusipirkusios panašaus audinio, uniformas vaikams siuva pačios.

Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad nemažos išlaidos laukia jau prasidėjus mokslo metams. Pavyzdžiui, pirmokų tėvams už pratybų sąsiuvinius, kuriuos centralizuotai nupirks mokykla, teks sumokėti apie 35 eurus. Tėvams, kurie negali pasiimti iš mokyklos savo vaikų iškart po pamokų, teks mokėti už jų priežiūrą prailgintoje grupėje. Reikės mokėti ir už vaiko mokykloje lankomus būrelius.

Ypač sunkiai besiverčiančios šeimos dėl socialinės paramos mokslo metų metu gali kreiptis į savivaldybes. Kaip „Vakaro žinias“ informavo Vilniaus miesto socialinės paramos centro direktorė Jurgita Gajauskienė, socialinė parama skiriama mokiniams, kurie mokosi bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose ar ikimokyklinio ugdymo mokyklose. Mokiniai turi teisę į nemokamus pietus ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 153 eurai. Mokinio reikmenims įsigyti skiriama 57 eurų suma vienam mokiniui per kalendorinius metus.

Nemokamus pusryčius mokykloje vaikas gali gauti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 122,40 euro. Parama pusryčiais skiriama ir esant socialinio darbuotojo rekomendacijai, jei mokinys gyvena socialinės rizikos šeimoje, taip pat jei bent vienas iš tėvų ar mokinys, dėl kurio kreipiamasi, turi negalią, įvykus gaisrui, padariusiam žalą bendrai gyvenančių asmenų turtui, sveikatai.

Vilniaus miesto tarybos nustatyta tvarka nemokamų pietų mokykloje gali kreiptis ir šiek tiek daugiau pajamų gaunantys vilniečiai - jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų per mėnesį yra mažesnės kaip 204 eurai, kai mokinys auga su vienu iš tėvų, šeimoje yra trys ir daugiau vaikų, vienas iš tėvų ar mokinys, dėl kurio kreipiamasi, turi negalią, įvykus gaisrui ir kt.

Dėl socialinės paramos mokiniams tėvai ar globėjai gali kreiptis į Vilniaus miesto Socialinės paramos centrą. Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis nuo liepos 1 d. per visus mokslo metus, dėl paramos mokinio reikmenims - iki spalio 5 d.

Pernai parama mokinio reikmenims įsigyti buvo skirta 3849 mokiniams. Nemokamus pietus bei nemokamą maitinimą vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose gavo 4462 mokiniai. Nemokamus pusryčius gavo 473 mokiniai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder