Įsivedus eurą Lietuvoje prekių kainos litais ir eurais bus nurodomos metus

Įsivedus eurą Lietuvoje prekių kainos litais ir eurais bus nurodomos metus

Pirmadienį į pirmąjį posėdį rinkosi darbo grupė, kuri koordinuos veiksmus dėl euro įvedimo. Pasiūlymų Vyriausybė lauks iki balandžio vidurio. Darbo grupės vadovas, finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad svarstys, kaip pakeisti Nacionalinį euro įvedimo planą.

Pasak ministro, nutarta pailginti terminą: prekybininkai turės nurodyti prekių kainas tiek litais, tiek eurais ne pusę metų, bet metus. Rengiantis eurui, reikės taisyti teisės aktus – dabar visur sumos yra nurodytos litais.

Balandžio mėnesį ši darbo grupė planuoja susirinkti ir galutinai pritarti Nacionalinio euro įvedimo plano pakeitimams. Jie vėliau bus teikiami Vyriausybei tvirtinti.

Lietuvos banko specialistai turėtų parengti visuomenės informavo strategiją.

Vyriausybė teigia siekianti, kad Lietuva eurą įsivestų 2015 metais, tačiau daugiau nei 50 proc. gyventojų, apklausų duomenimis, euro dar nenori. Labiausiai baiminamasi augsiančių kainų, tačiau vyriausybė tikina to išvengsianti. Finansų ministras sako, kad euro zonos narių Graikijos ir Kipro pavyzdžiai nuo noro įsivesti eurą Lietuvoje neatgraso.

„Graikijos ir Kipro pavyzdžiai mums galėtų parodyti, kad euro zona sugeba išspręsti savo problemas ir euras yra iš tikrųjų stipri valiuta. Net ekonominiai sunkumai, su kuriais susiduria euro zonos šalys, nepajėgūs išjudinti euro zonos pamatų <...> Taip, Lietuva prisidės prie gelbėjimo, tačiau jau ne vieną kartą esu sakęs, kad tai mes darysime ne dovanodami kažkam dovanas. Europos stabilumo mechanizmas – ne dovanų maišelis, iš kurios šalys gauna tam tikras dotacijas, tai yra fondas, kuris skolina su problemomis susidūrusioms šalims ir jo bankinėms sistemoms, siekiant išspręsti grynųjų pinigų ar finansinių srautų subalansavimo klausimus. Šios paskolos teikiamos už tam tikras palūkanas, jos nėra teikiamos neatlygintinai, todėl Lietuva turės prisidėti prie Europos stabilumo mechanizmo. Ir mes turėsime į jį investuoti savo lėšas, tapsime to stabilumo mechanizmo dalininkai... Beje, jeigu reikės, Lietuva, lygiomis sąlygomis su kitomis euro zonos šalimis, jeigu staiga atsitiktų kokia bėda, galės pasinaudoti parama iš to stabilumo fondo“, – pirmadienį kalbėjo finansų ministras R. Šadžius.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder