Įsigaliojo reikalavimas etiketėse ir meniu nurodyti tikslesnę patiekalų sudėtį
Karoliui, alergiškam citroms, riežutams, grybams ir kakavai, restorane sunku isirinkti patiekalą, nes meniu nurodoma tik pagrindinė patiekalų sudėtis. Todėl dažnai to tenka teirautis padavėjų, tačiau toks bendravimas ne visada padeda.
„Padavėjos klausi – ar į šį patiekalą įeina citrina? Sako – ne, neįeina. Kai paragauji atneštų salotų, pajungti, kad padaže yra citrina ir tada sako – ai, taip, padaže tai yra. Tokių situacijų būna labai daug“, – pasakoja vaikinas.
Dabar alergiškiems žmonėms turėtų būti paprasčiau, nes įsigaliojo ES reikalavimai, kad meniu turi būti aiškiai pažymėta, jei patiekaluose yra alergenų: riešutų, pieno, žuvies, garstyčių ir kitų.
„Nustatytas konkretus šrifto dydis, taip pat bus išsamesnė, aiškesnė ifnoramcija apie alergenus, kilmės vietą. Seniau nebuvo reguliuojama informacija, teikia nuotolinėmis ryšio priemonėmis, pavyzdžiui, internetu“, – teigia vyriausioji specialistė–valstybinė maisto produktų inspektorė Ona Sužiedelytė.
Restoranai sutinka, kad alergiškiems žmonėms reikia pateikti daugiau iformacijos, tačiau skundžiasi, kad dėl naujų taisyklių ir euro įvedimo jiems reikia kelis kartus perspausdinti meniu. Tai gali kainuoti ir keliasdešimt tūkstančių litų. Be to, dėl papildomos informacijos ir pats meniu tampa nepatrauklus.
„Jeigu prie kiekvieno meniu punkto, patiekalų yra labai daug papildomos informacijos, jis tampa nepatrauklus. Iš kitos pusės, tai yra virėjo laisvės apribojimas. Jeigu jis vietoj vieno majonezo norėtų įdėti kitą, tai, jeigu yra surašyta, jis turi tą majonezą ir naudoti“, – aiškina restoranų grupės „Fortas“ tinklo marketingo vadovas Kęstutis Markevičius.
Aiškiau išskirti alerginus ir informaciją apie produktų sudėti pateikti didesniu šriftu privalo ir parduotuvės, tačiau Karolio teigimu didžiausia problema kyla dėl pačiuose prekybos centruose gaminamų produktų.
„Torto etiketes spausdina pirkimo metu, bet ji yra svarbi prieš perkant. Būna, kad geranoriškas pardavėjas atspausdina etiketę, įmušęs į kasą, kas suma yra nulis litų. Tada stovi tame skyriuje ir skaitai. „Ne, šio negali. Atspausdinkite man kitą.“ Tada spausdina kitą etiketę ir taip stovi dešimt minučių, kol išsirenki koją“, – linksmai sako Karolis.
Po dvejų metų restoranų meniu turės būti nurodyta patiekalo energetinė vertė. Taip pat svarstoma, kad turi būti nurodyta, jei nors viena patiekalo sudėtinė dalis buvo užšaldyta.
Rašyti komentarą