Iš kiemų guis savavališkus sąvartynus

Iš kiemų guis savavališkus sąvartynus

Nuo Naujųjų klaipėdiečiai, kaip jau buvo įprasta, nebegalės palikti stambių negabaritinių atliekų prie šiukšlių konteinerių. Tikimasi, kad įsigaliojus naujai tvarkai daugiabučių kiemuose nebeliks čia atsirandančių savavališkų sąvartynų. [CITATA]

Naujųjų taisyklių nesilaikantiems gyventojams grės tūkstantinės baudos.

Kelios priežastys

Naujosios Atliekų tvarkymo taisyklės mieste įsigalios jau poryt. Gyventojams bus draudžiama prie šiukšlių konteinerių palikti naudotas padangas bei stambias negabaritines atliekas - senus baldus, panaudotas statybines medžiagas ir pan. Beje, Atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, kad gyventojai į šiukšlių konteinerius gali išmesti tik į maišelius supakuotas buitines atliekas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Daivos Berankienės teigimu, priimti naujas Atliekų tvarkymo taisykles mieste paskatino kelios priežastys. Šiemet įsigaliojo Aplinkos ministerijos patvirtinti minimalūs komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimai, numatantys, kad stambiosios atliekos iš gyventojų turi būti surenkamos tik du kartus per metus. Taip pat rugsėjį mieste pradėjo veikti trys naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės.

NAUJOVĖ. Atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, kad gyventojai į šiukšlių konteinerius gali išmesti tik į maišelius supakuotas buitines atliekas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Būtina skatinti gyventojus didžiąsias atliekas vežti į šias aikšteles. Jos jau įrengtos, o jei žmonės aikštelėmis nesinaudos, vis tiek teks mokėti už jų eksploataciją, - sakė D. Berankienė. - Dar viena priežastis, paskatinusi parengti naujas Atliekų tvarkymo taisykles - gyventojų skundai. Iki šiol stambiosios atliekos iš daugiabučių kiemų būdavo išvežamos kartą per savaitę. Žmonių prašydavome jas išnešti tik iš vakaro arba išvežimo dieną - nei anksčiau, nei vėliau. Tačiau gyventojai šios tvarkos nesilaikė ir didžiąsias atliekas išmesdavo, kada jiems patogu. Todėl šiukšlių konteinerių aikštelės būdavo nuolat apkrautos įvairiomis stambiomis atliekomis, kurios nepuošdavo aplinkos, čia veisdavosi žiurkės ir kiti kenkėjai."

Bus galima išsikviesti

Pasak Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos, pagal naujas Atliekų tvarkymo taisykles 2014-aisiais didžiosios atliekos mieste iš gyventojų bus surenkamos kartą per mėnesį. Nuo 2015-ųjų - tik du kartus per metus.

"Nuspręsta nustatyti pereinamąjį laikotarpį. Tačiau stambiąsias atliekas reikės palikti ne prie šiukšlių konteinerių, kaip buvo iki šiol, o specialiai tam numatytose vietose. Atliekų išvežimo grafikai ir jų surinkimo vietos bus skelbiami iš anksto, - teigė D. Berankienė. - Be abejo, bus tokių, kurie, pavyzdžiui, nusipirkę naują baldą, negalės laukti visą mėnesį, kad išmestų senąjį. Todėl gyventojams bus suteikta galimybė už atskirą simbolinį mokestį išsikviesti atliekų tvarkytoją, kuris per dešimt darbo dienų atvažiuos ir už simbolinį mokestį iš gyventojo senąjį baldą paims. Gyventojams mokėti reikės tik už atliekų tvarkytojo atvykimą. Numatoma, kad ši paslauga kainuos apie 10 litų."

Tuo metu senas padangas nuo Naujųjų gyventojai galės išmesti tik minėtose specialiose didelių gabaritų atliekų aikštelėse. Jų iš gyventojų jau niekas nebesurinks. Taip pat senas padangas palikti galima ir ten, kur buvo pirktos naujos, arba autoservisuose.

D. Berankienės teigimu, taisyklių nesilaikantiems gyventojams grės didelės baudos, siekiančios iki 2 tūkst. litų. O nepavykus rasti pažeidėjo, baudą gali tekti mokėti visiems namo gyventojams.

"Bus taikoma kolektyvinė atsakomybė. Manau, kad kai nubaus visą namą, tai tada akylesni taps ir patys gyventojai, iki šiol tik numodavę ranka į tvarką pažeidinėjančius savo kaimynus", - sakė D. Berankienė.

Informuos individualiai

Nuo sausio 1-osios šaltuoju metų sezonu rečiau bus išvežamos individualių namų gyventojų sukauptos komunalinės atliekos - kas antrą savaitę. Nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. individualių namų gyventojų atliekos bus išvežamos taip pat, kaip ir dabar - kas savaitę.

"Buvo taip pat atsižvelgta į gyventojų siūlymus. Individualių namų savininkai teigia, kad žiemą jie nesukaupia tiek daug atliekų. Taip pat šaltuoju metų laiku šiukšlės neskleidžia kvapų, negenda ir panašiai, - sakė D. Berankienė. - Po Naujųjų metų visų individualių namų savininkai bus asmeniškai informuoti, kaip keisis jų sukauptų atliekų išvežimo grafikas."

Beje, kitąmet pietinėje miesto dalyje ketinama įrengti ir 50 pirmųjų požeminių buitinių atliekų surinkimo aikštelių. Konkursą aikštelių įrengimo darbų rangovui parinkti ketinama paskelbti artimiausiomis dienomis. Skaičiuojama, kad iš viso mieste reiktų įrengti apie 200-300 tokių aikštelių.

Informacija

Rugsėjį Klaipėdoje pradėjo veikti trys naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės - Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A ir Plieno g. 13. Šiose aikštelėse iš gyventojų nemokamai priimamos ne tik stambios atliekos (baldai, tekstilės gaminiai, buitinė technika, lengvųjų automobilių padangos), bet ir antrinės žaliavos (stiklas, plastmasė, metalas, makulatūra), statybinės ir griovimo atliekos, buityje susidarančios pavojingos atliekos (netinkami naudojimui buitinės chemijos gaminiai, dažų, lakų ir apdailos medžiagų atliekos, lengvųjų automobilių akumuliatoriai, elektroninė technika ir pan.).

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder