Įpykę ūkininkai žada nuo ministerijos nesitraukti mėnesį

Įpykę ūkininkai žada nuo ministerijos nesitraukti mėnesį

Per tūkstantį ūkininkų trečiadienį reiškia nepasitenkinimą žemomis pieno supirkimo kainomis ir valdžios neveiklumu. Dalis protestuotojų žada nesitraukti nuo Žemės ūkio ministerijos visą mėnesį, o kraštutiniu atveju sako blokuosią kelius.

"Šiandien žemdirbiai nutarė, kad protesto akcija tęsis visą mėnesį, bus keliami reikalavimai ir žiūrima, kaip jie vykdomi, vienas iš reikalavimų - net ministrės (Virginijos Baltraitienės, - ELTA) atsistatydinimas, nes paskutiniu metu ji nesugeba valdyti situacijos ir ministerija dirba chaotiškai. Ūkininkai pasilieka ir kraštutines priemones, tai yra kelių blokavimą", - sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Jis kritiškai įvertino praėjusią savaitę Seimo priimtą įstatymą, kuriuo iki 2017 m. nustatytos minimalios pieno supirkimo kainos - ne mažiau kaip 165 eurai už toną supirkėjams ir perdirbėjams, ir ne mažiau kaip 130 eurų už toną tarpininkams. Šio įstatymo dar nepasirašė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Ar tai skubota, ar tai pilnatis? Jeigu žiūrint dėl fiksuotos kainos, tai buvo padaryta 2003 metais, kodėl tokia kaina? Kodėl ne didesnė? Jei būtų kalbama apie Europos vidurkį, būčiau labiau supratęs, šiandien šita kaina vis tiek nepadengia savikainos. Mintis kilo, kad čia padėsim smulkiesiems statytojams, bet kas atsitiko? Perdirbimo įmonės jau šiandien įspėjo smulkesnius ūkininkus, kad, jeigu šitas įstatymas įsigalios, nuo tos dienos iš jūsų nebepirksime pieno", - piktinosi A. Stančikas.

Į protestą susirinkę ūkininkai piktinosi sunkiai begalį išgyventi. "Skaudžiausia, kad labai mažos pieno supirkimo kainos. Už pieną moka 10,5 cento. Juokas ima", - piktinosi keturias karves auginanti ūkininkė iš Molėtų rajono.

Panašiai kalbėjo ir 35 melžiamas karves auginantis ūkininkas Rimantas iš Plungės rajono.

"Jeigu savikaina yra 17 centų, o gauni 15 centų, tai dar turi padengti kaštus, kad išgyventum", - kalbėjo vyras.

Negavę savivaldybės leidimo ūkininkai atsisakė idėjos Gedimino prospektu žygiuoti su karvėmis, jas simbolizavo ant neštuvų užkeltas karvės skeletas. Protesto scenarijus priminė laidotuves, protestuotojai nešė karstą, vienas iš protestuotojų buvo persirengęs kunigu, orkestras grojo gedulingą maršą.

Ūkininkai žygiavo nuo Seimo iki Žemės ūkio ministerijos, kur vyksta jų protestas. Ten jie yra atsivežę ir gyvų gyvulių - pilną mašiną kiaulių.

Protestuotojai taip pat reikalauja grąžinti sumažintas papildomas nacionalines tiesiogines išmokas už 2012 metus, skirtas Lietuvos žemdirbiams, kuriems bendra nacionalinių ir ES tiesioginių išmokų suma yra nuo 5 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, kompensuoti 70 mln. eurų nuostolių už 2015 metus, užtikrinti, kad kooperatinei "Pienas LT" pieno perdirbimo įmonei būtų suteiktas valstybei svarbaus ekonominio projekto statusas. Be to reikalaujama sukurti pieno rinkos gyvybingumo palaikymo fondą, panaudojant pridėtinės vertės mokesčio, surenkamo į valstybes biudžetą iš pieno ir pieno produktų, tarifo dalį - 16 proc. - kaip valstybės paramą pieno gamintojams, 30 proc. sumažinti Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų skaičių

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder