Inteligentija gina žemę

Inteligentija gina žemę

Lietuvos žmogaus teisių gynėjai ir akademinės bendruomenės atstovai, reaguodami į Europos Komisijos ultimatumą pašalinti iš žemės pardavimą reglamentuojančio įstatymo kitus ES piliečius diskriminuojančias nuostatas, kviečia EK elgtis nuosekliai ir pašalinti Lietuvos žemdirbius diskriminuojantį europinių išmokų paskirstymą.

Šių metų gegužės 26 d. EK oficialiai paprašė Lietuvos, Bulgarijos, Latvijos, Slovakijos ir Vengrijos pakeisti vidaus teisės aktus dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo. EK nuomone, Lietuvoje galiojanti taisyklė, kad žemės pirkėjas privalo pats ūkininkauti įsigytoje žemėje, nors ir pateisinama kovojant su spekuliaciniu žemės įsigijimu, yra neproporcinga, varžo investicijas į kaimo plėtrą bei diskriminuoja kitus ES piliečius. Jei Lietuva ir kitos minėtos šalys per du mėnesius nesuderins nacionalinių teisės aktų su ES teise, EK gali kreiptis į ES Teisingumo Teismą.

Penkių žmogaus teisių gynimo organizacijų atstovai, filosofai, teisės, medicinos profesoriai viešame kreipimesi į šalies atsakingas institucijas, Europos žmogaus teisių asociaciją ir pačią EK, atkreipia dėmesį, jog kova su diskriminacija yra esminė ir fundamentali, visas šalis vienijanti ES vertybė, įtvirtinta ir ES dokumentuose. Šiame kontekste Lietuvos žemdirbių gaunamos kur kas mažesnės nei kitų ES valstybių piliečių išmokos irgi gali būti laikomos mūsų piliečių diskriminacija. Juolab kad ir pati EK pripažįsta, jog parama žemdirbiams tarp ES valstybių narių skirstoma nevienodai ir neteisingai. Dėl to dar labiau didėja žemės ūkio išsivystymo atotrūkis tarp ES valstybių.

Skirtingos išmokos Lietuvos ir kitų ES valstybių žemdirbiams daro tiesioginę įtaką Lietuvos žemės ūkio sektoriaus bei šalies ekonomikos vystymuisi ir žemės ūkio produkcijos konkurencingumui.

„Akivaizdu, kad skiriant mažesnes išmokas Lietuvos žemdirbiams (dėl to jie gauna mažesnes pajamas už analogišką darbą ir produkciją nei kitų ES valstybių žemdirbiai), jiems sukuriamos nelygiavertės galimybės dalyvauti žemės rinkoje perkant ir parduodant žemės ūkio paskirties žemę ir tuo būdu pažeidžiami laisvos konkurencijos principai. Dabartinėmis sąlygomis Lietuvos žemdirbiai savo darbu ir už jį gautomis pajamomis, t.y. perkamąja galia, negali konkuruoti su kitų ES valstybių žemdirbiais. O neįstengdami lygiomis sąlygomis įsigyti žemės jie neįstengs konkuruoti žemės ūkio produkcijos gamybos rinkoje ir gali būti iš jos išstumti“, - teigiama kreipimesi.

Sąlyga, kad perkant žemės ūkio paskirties žemę privaloma ūkininkauti, negali būti laikoma diskriminacine, nes ji taikoma visiems žemės pirkėjams - ir Lietuvos, ir užsienio valstybių piliečiams. Įstatymu patvirtindama žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo taisykles, Lietuvos Respublika pirmiausia siekė apsaugoti Lietuvos žemdirbius nuo diskriminacijos. Be to, analogiškų žemę įsigyti ribojančių nuostatų esama daugelio ES valstybių įstatymuose, pavyzdžiui, Vokietijos, Suomijos, kur išmokos žemdirbiams gerokai didesnės nei Lietuvoje.

„Atsižvelgdami į būtinybę užtikrinti visų ES piliečių lygias teises ir pritardami siekiui pašalinti Lietuvos Respublikoje apribojimus (prievolę ūkininkauti) asmenims, perkantiems žemės ūkio paskirties žemę, kartu kviečiame pašalinti Lietuvos žemdirbius diskriminuojantį išmokų paskirstymą“, - ragina inteligentijos atstovai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder