Iki pajamų ir turto deklaravimo finišo – tik kelios dienos

Iki pajamų ir turto deklaravimo finišo – tik kelios dienos

Nuo metų pradžios pajamas deklaravo per 43,1 tūkst. Klaipėdos m. (per 90 tūkst. Klaipėdos apskrities) gyventojų – lyginat su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, tai sudaro 101,1 proc. (apskrities mastu - 102,4 proc.). Apie 8,3 tūkst. Klaipėdos m. gyventojų (per 15 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų) jau susigrąžino 3,3 litų permokų (visoje apskrityje - 5,7 mln.).

2014 m. balandžio 30 d., Klaipėda. Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — Klaipėdos AVMI) ragina praėjusiais metais individualią veiklą vykdžiusius gyventojus ir kitus, kam privalu deklaruoti pajamas ar turtą, tai padaryti laiku, t.y., iki gegužės 2 d. Nuo metų pradžios pajamas jau deklaravo per 43,1 tūkst. Klaipėdos gyventojų, tačiau pajamų deklaracijas teikti vis dar delsia nemaža dalis apskrities smulkiųjų verslininkų, nepaisančių jiems išsiųstų išankstinių priminimų.

„Gyventojai, kurie 2013 m. vykdė savarankišką veiklą įsigiję verslo liudijimus ar su pažymomis, privalo teikti pajamų deklaracijas, nesvarbu, gavo jie pajamų per tuos mokestinius metus, ar negavo. Net ir kelioms dienoms verslo liudijimą įsigijęs gyventojas privalo pateikti pajamų deklaraciją už visą mokestinį laikotarpį, t. y. už metus“, - primena Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, pabrėžusi, kad iki gegužės 2 d. būtina sumokėti ir pajamų mokestį, jei tokia prievolė yra.

Pasibaigus deklaravimo terminui VMI pradės siųsti priminimus apie mokestines prievoles ir už kiekvieną pradelstą dieną bus skaičiuojami delspinigiai (0,03 proc.) Be to, už pajamų deklaracijų nepateikimą ar pavėluotą teikimą mokesčių administratorius gali skirti baudą nuo 200 iki 500 Lt. Tie gyventojai, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, gali kreiptis į apskrities valstybinę mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo.

Pasak E. Cibienės, gyventojai, kurie neprivalėjo registruoti individualios veiklos, tačiau gavo pajamų, pvz., iš patalpų nuomos, šias pajamas taip pat turi deklaruoti ir sumokėti privalomus mokesčius. Deklaruoti privalu ir gyventojams, kurie per tuos metus gavo dovanų ar pajamų iš šaltinio užsienio valstybėse, pajamų iš neribotos civilinės atsakomybės vieneto, išlošė loterijose ar gavo azartinių lošimų laimėjimų; taip pat gyventojams, kurie per mokestinį laikotarpį gavo pajamų iš žemės ūkio veiklos ir yra registruoti ar turi registruotis PVM mokėtojais.

Klaipėdos AVMI primena, kad deklaruoti pajamas ir sumokėti pajamų mokestį taip pat privalo ūkininkai ir jų partneriai bei gyventojai, nuomojantys žemę ūkininkams. Deklaracijas pateikti būtina ir tiems, kurie perleido nekilnojamąjį turtą, neišlaikytą nuosavybėje trejus ar kitais atvejais penkerius metus ar gavo apmokestinamųjų vertybinių popierių pardavimo pajamų. Abejojant, ar privalu deklaruoti pajamas ir turtą, galima pasitikslinti paskambinus trumpuoju Mokesčių informacijos centro (MIC) telefonu 1882.

Gyventojų, teisingai elektroniniu būdu pateikusių pajamų mokesčio deklaracijas ir pasinaudojusių gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis, sąskaitos jau papilnėjo. Šios lėšos pervedamos po automatinio deklaracijų patikrinimo. Jei deklaracijos duomenys nesutampa su turima informacija, deklaraciją peržiūri VMI darbuotojas ir, jei reikia, susisiekia su mokėtoju, kad šis deklaraciją patikslintų ar pateiktų papildomus dokumentus.

Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Klaipėdos AVMI primena, kad su deklaravimu susijusią informaciją gyventojai gali gauti ne tik paskambinę trumpuoju VMI telefonu 1882, bet ir apsilankę mokesčių administratoriaus svetainėje internete www.vmi.lt arba užsukę į artimiausią VMI padalinį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder