Ieškinys "Gazpromui" - derybinis argumentas

Ieškinys "Gazpromui" - derybinis argumentas

Lietuvos sprendimą inicijuoti ieškinį prieš Rusijos dujų koncerną "Gazprom" Stokholmo arbitraže energetikos ministras Arvydas Sekmokas vadina atsakomybe prieš mūsų šalies dujų, elektros ir šilumos energijos vartotojus.

Tačiau ministras neatmeta galimybės, kad gali būti pasirašyta ir taikos sutartis.

"Viskas yra įmanoma. Mat pagrindinis mūsų tikslas - mažesnė dujų kaina. O mūsų ieškinys yra vienas iš derybinių argumentų. Nepateikti tokio argumento derybose su "Gazprom" būtų neatleistina. O ši kompanija yra nelengvas derybinis partneris, prieš kurį reikia kietų derybinių argumentų", - ketvirtadienį žurnalistams Klaipėdoje kalbėjo E. Sekmokas.

Jo teigimu, tai niekaip nesusiję su rinkimais, kadangi ieškinį ministerijos specialistai ruošė ilgai, o tai, kad jis buvo pateiktas iki rinkimų likus vos 10 dienų, tėra sutapimas.

Anot ministro, lietuviai per pastaruosius 8 metus, nuo 2004-ųjų, dujų Rusijos dujų tiekėjui permokėjo iki 5 mlrd. litų.

"Matome, kad sąžiningos kainos principas matomai nebuvo išlaikytas, ir dėl to Lietuva kreipėsi į arbitražą ir ieškiniu prašo padengti nuostolius, sukurtus vartotojams, kurie, mūsų skaičiavimais, sudaro iki 5 mlrd. litų. Mūsų apskaičiavimai yra kainų skirtumas tarp tos kainos, kuri yra mokama nuo 2004 metų už pirktas dujas, ir kainos, kuri būtų mokama už dujas pagal pirminę formulę, įvedant pataisymą, įvedant tą brangimą, kuris būtų susidaręs, augant kitų palyginamų energetinių resursų kainos augimą, pavyzdžiui, biokuro", - sakė A. Sekmokas.

Ketvirtadienį atvykęs į pajūrį energetikos ministras susipažino su Klaipėdos uostu, kuriam nešykštėjo gerų žodžių, kurią E. Sekmokas vadino Lietuvos jūrų sostine.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder