Gyventojai atgauna pasitikėjimą komerciniais bankais

Gyventojai atgauna pasitikėjimą komerciniais bankais

Kovą stipriai išaugo gyventojų pasitikėjimas komerciniais bankais. Sociologai šį šuolį sieja su pastaruoju metu išaugusia informacine sklaida, susijusios su patikimumo gerinimu.

Lyginant su vasario mėnesio tyrimo rezultatais, gyventojų dalis, kurie pasitiki komerciniais bankais išaugo 11 procentinių punktų. Kovą pasitikį komerciniais bankais teigė 49 proc. apklaustųjų, priešingai - 47 proc., o nuomonės neturėjo 4 proc. respondentų, rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" kovo 4- 15 dienomis atlikta gyventojų apklausa.

"Pasitikėjimas Lietuvos banku yra jau išaugęs seniai ir buvo stabiliai aukštas, bet komerciniais bankais po ekonominių, bankų krizių buvo labai žemas, tad dabar - gana ryškus šuolis. Tai galėtų būti susiję su informacijos suaktyvėjimu, komerciniai bankai siuntinėja informaciją apie perėjimą prie (elektroninių mokėjimų eurais erdvės, - ELTA) SEPOS, šita informacija susijusi su pervedimų patikimumu", - svarstė Baltijos tyrimų sociologas Romualdas Mačiūnas.

Lyginant su vasario mėnesio tyrimo rezultatais, taip pat 6 procentiniais punktais pakilo pasitikinčių savivaldybėmis ir SODRA, 5 procentiniais punktais pagerėjo Lietuvos žiniasklaidos vertinimas, o 4 procentiniais punktais padidėjo gyventojų dalis, kurie pasitiki profsąjungomis ir muitinėmis.

Per paskutinį mėnesį 3 procentiniais punktais pablogėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vertinimas, o kitų institucijų vertinimai nepakito arba pokyčiai yra paklaidos ribose.

2016 metų kovo mėnesį 18 metų ir vyresni Lietuvos gyventojai labiausiai pasitikėjo šiomis institucijomis: Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba teigė pasitikintys 89 proc., bažnyčia - 71 proc., policija - 69 proc., krašto apsauga - 65 proc., Prezidento institucija ir Lietuvos banku - po 64 proc., Lietuvos žiniasklaida - 63 proc., SODRA - 62 proc., Konstituciniu teismu ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba - po 61 proc., savivaldybėmis - 58 proc ir Valstybės saugumo departamentu - 53 proc. apklaustųjų. Kiekviena iš šių institucijų pasitiki daugiau nei pusė suaugusių šalies gyventojų.

Dar yra keturios institucijos, kuriomis gyventojai daugiau pasitiki, nei nepasitiki: Valstybės kontrolė, profesinės sąjungos, komerciniai bankai ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, o kitomis institucijomis gyventojai daugiau nepasitiki, nei pasitiki.

Labiausiai šalies gyventojai vasarį nepasitikėjo Lietuvos Seimu, kuriu nepasitiki 71 proc., Lietuvos Vyriausybe - 57 proc. ir teismais - 54 proc. gyventojų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder