Gintaro kainų burbulas sprogo

Gintaro kainų burbulas sprogo

Gintaro rinkoje vyksta procesai, panašūs į tuos, kai Lietuvoje 2006 metais sprogo vadinamasis nekilnojamojo turto burbulas. Baltijos aukso prekeiviams pardavinėti geros kokybės gintarą tenka kone perpus pigiau nei prieš gerą pusmetį. Tikėtina, kad brangiosios iškasenos kainos ateityje dar labiau kris.

Pa­ties ver­tin­giau­sio iš vi­sų gin­ta­ro at­mai­nų Bal­ti­jos gin­ta­ro rin­ką ga­li­ma san­ty­ki­nai pa­da­ly­ti į du lai­ko­tar­pius: iki ki­nų at­ėji­mo ir po.

Veiks­mo cen­tre - mil­ži­niš­kos gin­ta­ro ka­syk­los Ru­si­jos Ka­li­ning­ra­do sri­ty­je, Jan­tar­ne (Pa­lvi­nin­kuo­se), kur po že­me slūg­so, ma­no­ma, apie 90 proc. pa­sau­lio Bal­ti­jos gin­ta­ro at­sar­gų.

Bu­me­ran­go dėsnis

Į ka­syk­las ru­sams įsi­lei­dus ki­nus šie at­vė­rė sa­vo­tiš­ką Pa­ndo­ros skry­nią: ža­lia­vą ėmė su­pir­ki­nė­ti iki tol ne­re­gė­tai aukš­to­mis kai­no­mis. Tuo ne­tru­ko pa­si­nau­do­ti ir lie­tu­viai - jie taip pat "įjun­gė" gin­ta­ro su­pir­ki­nė­ji­mo ir per­par­da­vi­nė­ji­mo ki­nams ma­ši­ną.

Net ir da­bar bent jau pa­jū­rio lai­kraš­čiuo­se mir­ga skel­bi­mų apie la­bai bran­giai su­per­ka­mą gin­ta­rą, ku­ris pa­pras­tai ke­liau­da­vo į ki­nų ran­kas. Ta­čiau jau ku­rį lai­ką Bal­ti­jos auk­so rin­ko­je vyks­ta kar­di­na­lūs po­ky­čiai, su­si­ję su mi­nė­to­mis gin­ta­ro ka­syk­lo­mis.

„Ki­nai su­kė­lė gin­ta­ro kai­nų bu­mą, iš­pū­tė bur­bu­lą, o da­bar jį sprog­di­na. Dar prieš me­tus ki­nai bu­vo iš­si­nuo­mo­ję vie­ną iš gin­ta­ro ka­syk­lų, vei­kė ten ir mo­kė­jo pa­sa­kiš­kus pi­ni­gus už ža­lia­vą. Da­bar ki­nų ten ne­bė­ra: iš­vi­jo pa­tys ru­sai. Pa­si­kei­tus ka­syk­lų sa­vi­nin­kams su­for­muo­ta nau­ja stra­te­gi­ja: gin­ta­ras pri­ly­gin­tas Ru­si­jos Fe­de­ra­ci­jos stra­te­gi­nei ža­lia­vai, na­cio­na­li­nei ver­ty­bei, to­dėl ki­nams jo ne­be­par­duo­da. Kaip ir mums“, - LŽ pa­sa­ko­jo vie­nas pa­jū­rio gin­ta­ri­nin­kas.

Anot jo, bė­da ta, kad pa­tys ki­nai ne­be­ži­no, kur dė­ti itin bran­giai pri­si­pirk­tą gin­ta­rą. Mat šią va­sa­rą Ki­ni­jo­je ki­lo kri­zė, su­si­ju­si su eko­no­mi­kos per­kai­ti­mu, tad šio­je ša­ly­je da­bar gin­ta­ro nie­kas ne­be­su­per­ka.

„Ne­be­ga­lė­da­mi par­duo­ti tė­vy­nai­niams gin­ta­ro ža­lia­vos ki­nai ban­do jos par­duo­ti mums. Bet jų kai­nos - itin di­de­lės, už ki­log­ra­mą la­bai ge­ros frak­ci­jos gin­ta­ro pra­šo­ma 6 tūkst. eu­rų“, - pa­sa­ko­jo gin­ta­ro pre­kiau­to­jas.

Bran­gaus gin­ta­ro nie­kas ne­be­per­ka. Prieš ge­rą pus­me­tį dau­giau kaip 50 gra­mų sve­rian­čio mo­no­li­ti­nio (tin­ka­mo dir­bi­nių ga­my­bai) ma­ti­nio gin­ta­ro kai­na sie­kė 5-6 eu­rus už gra­mą, o da­bar ji kri­to iki 3 eu­rų.

„Jau ten­ka pa­ieš­ko­ti no­rint ras­ti, kas mo­kė­tų už gra­mą 3 eu­rus“, - tei­gė pa­šne­ko­vas.

Pigs ir gatvėse

Žy­mus gin­ta­ro ko­lek­ci­nin­kas Ka­zi­mie­ras Miz­gi­ris LŽ ti­ki­no taip pat ma­tan­tis, kad Bal­ti­jos auk­so rin­ko­je pra­si­dė­jo ana­lo­gų ne­tu­rin­tys po­ky­čiai.

„Tie gin­ta­ro ver­tel­gos iš Ki­ni­jos pa­pras­tai bū­da­vo ne šiaip pa­pras­ti žmo­nės, o ak­ci­jų spe­ku­lian­tai. Jų pa­grin­di­nis pra­gy­ve­ni­mo šal­ti­nis - pre­ky­ba ak­ci­jo­mis, o gin­ta­ras - ša­lu­ti­nis vers­las. O juk Ki­ni­jos kri­zė pra­si­dė­jo bū­tent ak­ci­jų rin­ko­se. Ki­nai ne­be­ga­li par­duo­ti pri­si­pirk­to gin­ta­ro, nes žmo­nės ne­be­tu­ri pi­ni­gų. Da­bar sten­gia­ma­si bran­giai su­pirk­tą ža­lia­vą pra­stum­ti mums. Ki­tas da­ly­kas: vi­si lie­tu­viai, ir­gi bran­giai pri­si­pir­kę gin­ta­ro, ne­be­ga­li jo par­duo­ti ki­nams“, - pa­sa­ko­jo K. Miz­gi­ris.

Esą jei da­bar­ti­nė ten­den­ci­ja lai­ky­sis to­liau, po me­tų gin­ta­ro pi­gi­mą pa­jus ir pa­pras­ti var­to­to­jai.

„Gat­vė­se, ga­le­ri­jo­se gin­ta­ras ti­krai dar ne­pigs, nes žmo­nės tu­ri par­duo­ti tai, ką bran­giai pri­si­pir­ko se­niau, kai ki­nai bu­vo su­kė­lę kai­nas. O štai pa­skui, ma­nau, ir gat­vė­se Bal­ti­jos auk­so kai­nos grįš į nor­ma­lias vė­žes“, - tei­gė LŽ kal­bin­ti gin­ta­ro per­par­da­vi­nė­to­jai.

Anot jų, tau­tie­čiai pa­sta­ruo­ju me­tu nė­ra lin­kę pirk­ti gin­ta­ro ga­mi­nių, to­dėl ki­nų rin­kos pra­ra­di­mas bus di­džiu­lis smū­gis Bal­ti­jos auk­so spe­ku­lian­tams.

„Vis­kas, ką lie­tu­viai su­pirk­da­vo iš mo­čiu­čių, šiaip žmo­nių, gin­ta­ro žve­jų, ke­liau­da­vo į ki­nų ran­kas. Pa­ties smul­kiau­sio gin­ta­ro ki­log­ra­mą anks­čiau ga­lė­jai nu­si­pirk­ti už 50-60 eu­rų, da­bar - už 39 eu­rus. Gin­ta­ro su­pir­ki­mo kai­nos ma­žė­ji­mo ten­den­ci­ja ma­to­ma jau ge­rą pus­me­tį“, - tei­gė gin­ta­ro vers­lu už­sii­man­tis pa­lan­giš­kis.

Prog­no­zuo­ja­ma, kad jei ir to­liau iš­si­lai­kys pa­na­ši si­tua­ci­ja, grį­ši­me į 1999-2000 me­tus. Ta­da ki­log­ra­mas la­bai ge­ros frak­ci­jos, aukš­tos ko­ky­bės gin­ta­ro kai­na­vo apie 600 eu­rų.

„Anks­čiau ar vė­liau gin­ta­ro ža­lia­vos kai­nos tu­rė­jo nor­ma­li­zuo­tis. Net pa­tys gin­ta­ro meis­trai, ko­lek­ci­nin­kai ne­be­ga­lė­jo įpirk­ti gin­ta­ro, toks bran­gus jis bu­vo dėl ki­nų su­kel­to ažio­ta­žo. Dėl eko­no­mi­kos kri­zės Ki­ni­jo­je ma­žė­jant bend­rai žmo­nių per­ka­ma­jai ga­liai gin­ta­ras ti­krai ne­bė­ra ta pre­kė, ku­rią jie no­rė­tų įsi­gy­ti. Ir ne­be­liks nie­ko ki­to, kaip tik par­da­vi­nė­ti tai, ką pri­si­pir­ko Ka­li­ning­ra­do sri­ty­je, tiems, ku­rie pirks to­kia kai­na, ku­ria mo­kės“, - tei­gė K. Miz­gi­ris.

Spe­ku­lian­tai nudegė

Eko­no­mis­tas Ne­ri­jus Ma­čiu­lis LŽ tei­gė, kad Ki­ni­jo­je pa­sta­rai­siais mė­ne­siais iš­ties vy­ko ir te­be­vyks­ta svar­būs po­ky­čiai.

„Ki­ni­jos eko­no­mi­ka yra ne­pa­na­ši į ki­tų di­džiu­jų vals­ty­bių eko­no­mi­kas, nes ji - pla­ni­nė, su­si­ju­si su eks­por­tu ir in­ves­ti­ci­jo­mis. Da­bar kei­čia­si tos eko­no­mi­kos struk­tū­ra. Iš­ryš­kė­jo per­tek­li­nių in­ves­ti­ci­jų, su­si­ju­sių su gam­ti­nė­mis ža­lia­vo­mis, ne­kil­no­ja­muo­ju tur­tu, pra­mo­ne, ten­den­ci­jos. Ėmė kris­ti kai­nos“, - ko­men­ta­vo jis.

Ki­tas da­ly­kas - po­ky­čiai Ki­ni­jos ak­ci­jų rin­ko­je, ku­rie tie­sio­giai pa­vei­kė dau­gy­bę ki­nų.

„Tie, ku­rie spe­ku­lia­vo ak­ci­jo­mis bir­žo­se, la­bai smar­kiai nu­de­gė, nes ak­ci­jų in­dek­sai su­ma­žė­jo ko­ne per­pus. O kiek to­kie pro­ce­sai ga­lė­jo pa­veik­ti ki­nų po­žiū­rį į gin­ta­rą, jo rin­ką, su­nku spręs­ti“, - svars­tė N. Ma­čiu­lis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder