"Gazprom" – didžiausia grėsmė Lietuvos energetiniam saugumui

"Gazprom" – didžiausia grėsmė Lietuvos energetiniam saugumui

Ypatingą grėsmę Lietuvos energetiniam saugumui kelia šalies priklausomybė nuo vienintelio gamtinių dujų tiekėjo Rusijos Federacijos „Gazprom“ ir jo diktuojamų dujų kainų bei tiekimo sąlygų, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD) savo veiklos ataskaitoje.

VSD akcentuoja, kad nepaisant 2012 m. vykdytos Lietuvos gamtinių dujų sektoriaus reformos ir su ja susijusių projektų, turinčių lemti esmines permainas šalies energetikoje, dujų kainos bei atsargų (ne)kaupimo problemos išliko itin aktualios. Gamtinių dujų sektorius yra pažeidžiamiausia Lietuvos energetikos sritis, nes Lietuva išlieka techniškai ir ekonomiškai priklausoma nuo ,,Gazprom“.

Užsienio valstybės, ypač Rusija, skiria ypatingą dėmesį Lietuvoje vykdomiems strateginiams energetikos projektams. Tarp didžiausią susidomėjimą keliančių klausimų – ES trečiojo energetikos paketo nuostatų įgyvendinimas, suskystintų gamtinių dujų terminalo statyba, Visagino AE projekto perspektyvos.

Tvirtinama, kad minėti projektai kelia grėsmę šių valstybių ,,energetiniam saugumui“, nors labiau tikėtina – jų interesams Baltijos regione, pastebi VSD.

„Akivaizdu, kad atominių jėgainių Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje statyba, planuojami dujų infrastruktūros projektai Kaliningrado srityje, kurių ekonominis pagrįstumas ir projektų inicijavimo mechanizmas yra abejotinas, yra plėtojami norint paveikti Lietuvoje vykdomų energetinių projektų įgyvendinimą“, – rašoma VSD ataskaitoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder