Garsiai rėkia didieji žemvaldžiai

Garsiai rėkia didieji žemvaldžiai

Šįryt Vilniuje organizuojama pieno gamintojų protesto akcija. Kas slypi už deklaruojamų lozungų, kad taip siekiama apginti ūkininkų (ypač smulkiųjų) interesus? Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė neabejoja, kad akciją inicijuoja stambieji žemvaldžiai ir perdirbimo įmonės, savo interesus siekiančios įgyvendinti smulkiųjų ūkininkų sąskaita. „Pone Karbauski, nesislėpkite už karvės“, - vakar pasipiktino V.Baltraitienė.

Beje, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, aktyviai besirengiančios Seimo rinkimams, pirmininkas, vienas didžiausių šalies žemvaldžių Ramūnas Karbauskis iš anksto puolė teisintis, kad jis net nevažiuos į mitingą. Esą nenori, kad jo partija būtų susieta su šiuo renginiu.

Tačiau žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė sako kitaip: „Visada maniau, kad jeigu esi principingas žmogus ir jautiesi darantis teisingą darbą, tuomet stoji drąsiai ir sakai, ką galvoji. Garbingą reikalą gindamas neieškai statytinių ir tuo labiau nesislepi už tvarte mykiančios karvės.

R.Karbauskis pats į atvirą ūkininkų mūšį su Vyriausybe ir ministerija neina. Kodėl? Juk vien Valstiečių partijos pavadinimas įpareigoja partijos lyderį pakelti protesto vėliavą, tiksliau išginti karvę į Gedimino prospektą. Atsakymas paprastas - rinkimų kampanija.

Kaip visada, vienos vertybės deklaruojamos, o daroma visiškai priešingai, tam tikslui pasitelkiami partijos „pėstininkai ir rėksniai“. Nes net ir „valstiečių“ atstovas ponas Karbauskis supranta, kad ne visi rinkėjai gyvena kaime, žino, kaip piktinasi miestiečiai, girdėdami apie kasmetines milijonines išmokas iš valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos. Tad, kam eilinį kartą piktinti su žemės ūkiu nieko bendro neturinčio rinkėjo? Priedangai rinkiminei kovai kuo puikiausiai tinka Valstiečių partijos eiliniai - Pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.“

„Vakaro žinios“ protesto išvakarėse kalbino žemės ūkio ministrę Virginiją BALTRAITIENĘ.

- Organizatoriai sako, kad akcija rengiama dėl per mažų valdžios institucijų pastangų gerinant situaciją pieno sektoriuje. Ko nepadarėte?

- Yra realios priemonės, kurias galima įgyvendinti ir kurios jau įgyvendintos, ir yra priemonės, kurios neturi įtakos nei pieno kainai, nei pieno kiekiui, nei patiems pienininkams.

 

- Jūs turite omenyje pieno gamintojų asociacijos reikalavimą mažinti etatus jūsų ministerijoje?

- Ir tai, ir klausimą dėl Žemės ūkio rūmų finansavimo. Aš pati esu už tai, kad apskritai valstybės tarnyboje, ne tik Žemės ūkio ministerijoje, reikia mažinti žmonių skaičių. Kai tik bus Seime priimtas naujas Valstybės tarnybos įstatymas, aš kaip ministrė pasiryžusi mažinti žmonių skaičių, manau, kad ir kiti ministrai mažins. Kaip minėjau, etatų sumažinimas niekaip nelems pieno supirkimo kainos.

Žemės ūkio rūmams skirdami finansavimą norime, kad reikalingi darbai būtų daromi, nemanau, kad valstybės pinigai turi būti skiriami tam, kad šie rūmai išlaikytų sargus ar darbininkus. Žemės ūkio rūmų pagrindinis darbas turi būti su smulkiaisiais ūkininkais, jiems turi būti suteikiama visa reikalinga informacija apie paramos galimybes, vedami mokymai, skatinama kooperuotis. O ne dirbama kaip dabar, kai šių rūmų atstovai viename rajone vieną kartą per metus seminarą surengia.

- Ir Žemės ūkio rūmai turi prisiimti atsakomybę už tai, ko nepadarė?

- Taip, daug metų nebuvo jokių kooperacijos poslinkių, nors Žemės ūkio rūmai buvo tam gavę finansavimą - ir nemažą. Niekas nepajudėjo. Kai klausiame, kodėl nieko nepadarėte, atsakymas būna: „Kaip įrodyti žmonėms, kad reikia kooperuotis?“

- Kreipėtės į Europos Komisiją dėl 75 mln. eurų nuostolių, patirtų pieno gamintojų, kompensavimo, kaip juda reikalai?

- Kol kas Europos Komisija nė vienai šaliai nėra skyrusi jokios paramos. Iš savo biudžeto suradome 18 mln. eurų ir juos paskirstysime, tik patys pieno gamintojai tegu susitaria tarpusavyje, nes kai kalbamės, vienaip šnekama, o už durų vėl kitaip.

Matome, kad sunkiausia yra smulkiesiems ūkininkams, kuriems lyg ir atstovauja Jono Vilionio vadovaujama asociacija, kalbame, kad smulkiesiems reikia tuos 18 mln. eurų atiduoti, tada prasideda pjautynės, kad reikia visiems pinigų duoti, nesvarbu, kas kiek nukentėjo, esą visiems po lygiai. O „kalama“ mūsų ministerija, kad mes kažko nepadarėme. Mes šiandien pasakysime, koks tas sprendimas dėl 18 mln. eurų paskirstymo.

- Garsiausiai rėkia ne smulkieji, o tie, kurie valdo tūkstančius hektarų?

- Vakar buvome susitikę su pieno perdirbėjais, jie atvirai sako, kas turi daugiau karvių, tas už pieną gauna daugiau, už litrą pieno jiems mokami 21-24 euro centai, o smulkiesiems tik po 8 centus už litrą. Smulkiesiems nors už žemę (išmoka už pirmuosius 30 hektarų - aut. past.) kompensuojame didesnę sumą, tačiau tie stambesnieji nori, kad to nebūtų.

- Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sukirtusi rankomis su Sauliumi Skverneliu, neslepia, kad rengiasi rinkimams. Ar šiandieninis streikas, kurio dalis atstovų yra stambūs ūkininkai ir šios partijos nariai, irgi yra rinkimų dalis?

- Mano galva, tai vienos politinės jėgos rengiamas šou, naudojantis žmonėmis, kuriems labai sunku. Jų noro padėti smulkiesiems ūkininkams nėra. Kaip pieno perdirbėjai vakar įvardijo, smulkieji jiems nereikalingi, manau, ir stambiesiems ūkininkams smulkieji nereikalingi. Juos spaudžia tiek stambesnieji, tiek tie, kurie nori politikuoti ir pasirinkę momentą šūkauja.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder