G. Nausėda: jei MMA dabar padidėtų iki 1500 Lt, nedarbas išaugtų dvigubai

G. Nausėda: jei MMA dabar padidėtų iki 1500 Lt, nedarbas išaugtų dvigubai

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sako skeptiškai vertinantis kai kurių partijų pažadus jau nuo kitų stipriai padidinti minimalų mėnesį atlyginimą (MMA): pasak jo, jei MMA būtų padidintas iki 1500 litų, nedarbas šalyje išaugtų dvigubai. Tačiau, jo teigimu, pasiekti tokį MMA 2015 m. galimybė yra.

"Jeigu minimali mėnesio alga šiandien arba rytoj būtų padidinta iki 1500 litų, mūsų skaičiavimai rodo, kad nedarbo lygis Lietuvoje galėtų išaugti apie du kartus - nuo dabartinių 13 iki 26 procentų. Turi atsitikti kažkas tokio tikrai ypatingo, kad daugumai žmonių, dabar dirbančių už mažesnę negu 1500 litų algą, atsirastų galimybės ją padvigubinti arba padidinti keliasdešimčia procentų", - antradienį spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Jo pastebėjimu, MMA dydis priklauso ne tik nuo politikų norų, bet ir nuo verslo - verslas moka tiek, kiek gali mokėti.

"Negali nurodinėti privačiam ūkiui, kiek jis turi mokėti, nes jis pats geriau žino, kiek jis gali ir geba mokėti. Per didelis noras įsikišti į darbo rinką, nesvarbu kokiais sumetimais, gali lemti tokius reiškinius kaip didesnis nedarbas, didesnis bedarbio pašalpų mokėjimas, finansinė našta valstybei", - aiškino G. Nausėda.

Ekonomistas pažymėjo, kad galimybių kelti MMA yra, bet tas kėlimas turi būti nuoseklus.

"Aš jokiu būdu neteigiu, kad nėra galimybių didinti minimalią mėnesio algą ateityje. Manau, kad tokios galimybės yra, bet tikrai reikia labai gerai pasverti ir ištęsti laike šitą procesą. 1500 litų minimalią algą mes galbūt matysime ne 2013 m. viduryje ar pabaigoje, o galbūt 2015 m. Neatmesčiau tokios galimybės, kad tai padaryti būtų realu", - sakė G. Nausėda.

Nuo rugpjūčio pradžios šalyje minimali alga siekė 850 litų, minimalus valandinis atlygis - 5,15 Lt.

Statistikos departamento duomenimis, 2011 m. spalį MMA gavo 20,8 proc. visų darbuotojų (dirbančių visą darbo laiką - 11,2 proc. visų darbuotojų).

Daugiausia darbuotojų, dirbusių visą darbo laiką ir gavusių MMA, buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje - 33,9 proc. visų šios veikos darbuotojų.

Darbo kodeksas numato, kad darbuotojo valandinis atlygis arba mėnesinė alga negali būti mažesni už nustatytus minimaliuosius dydžius.

Darbo kodeksas sudaro galimybes konkrečiose šakos ar įmonės kolektyvinėse sutartyse darbuotojams ir darbdaviams susitarti dėl didesnių minimaliojo darbo užmokesčio dydžių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder