„Fortum Klaipėda“ leista kurui naudoti atliekas iš kitų Lietuvos regionų

„Fortum Klaipėda“ leista kurui naudoti atliekas iš kitų Lietuvos regionų

Aplinkos apsaugos agentūros taršos prevencijos ir leidimų departamento Klaipėdos skyrius 2014m. lapkričio 26d. „Fortum Klaipėda“ termofikacinei jėgainei išdavė pakeistą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą, pagal kurį galima deginti nepavojingas komunalines atliekas po antrinio rūšiavimo ir nepavojingas gamybos atliekas iš visos Lietuvos. Šis leidimas suteikia galimybę atliekų kiekį jėgainės kuro balanse padidinti iki 70% arba iki 180 tūkstančių tonų per metus.

UAB „Fortum Klaipėda“ iki šiol turėjo teisę deginti tik Klaipėdos apskrityje susidarančias nepavojingas komunalines atliekas. Esant tokiam apribojimui, jėgainės kuro balanse atliekos sudarydavo apie 50% arba apie 125 tūkstančiai tonų per metus, nes Klaipėdos regionas daugiau jų nesugeneruodavo, tad likusi dalis tekdavo biokurui. Pakeistas TIPK leidimas, išduotas po metus trukusių PAV atrankos ir TIPK leidimo išdavimo procedūrų, leis sumažinti naudojamo biokuro kiekį ir veikti gerokai efektyviau.

Kaip teigė UAB „Fortum Heat Lietuva“ generalinis direktorius Vitalijus Žuta, atnaujintas TIPK leidimas yra dar vienas esminis žingsnis sprendžiant atliekų tvarkymo problemą Lietuvoje. “Pradėję veikti Klaipėdoje 2013 metų pavasarį per metus daugiau nei 30% sumažinome šilumos kainą Klaipėdoje, padidinome konkurenciją, nepriklausomybę nuo iškastinio kuro ir, svarbiausia, Klaipėdos apskrityje išsprendėme atliekų tvarkymą - šiandien tai bene vienintelė apskritis, kuri vykdo ES atliekų tvarkymo reikalavimus. Nuo šios dienos galėsime savo paslaugas pasiūlyti ir kitoms Lietuvos apskritims”,- teigė Vitalijus Žuta.

Pasak „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Juozo Donielos, šis leidimas yra logiška tąsa veiklos, kuri buvo pradėta dar 2007 metais. „Nuo savo veiklos pradžios įrodėme, kad dirbame šiuolaikiškai, užtikriname taršos rodiklius, kurie yra dešimtis kartų mažesni nei leistinos normos, todėl šiandien džiaugiamės žengdami žingsnį pirmyn ir gaudami teisę padėti spręsti atliekų tvarkymo problemą ne tik Klaipėdos apskričiai, bet ir kitoms Lietuvos apskritims, kurios jau seniai laukė šio sprendimo“,- sakė Juozas Doniela.

Apie „Fortum Klaipėda“

UAB „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė Klaipėdoje veiklą pradėjo 2013 metų pavasarį – tai pirmoji tokio tipo jėgainė Lietuvoje.

Termofikacinės jėgainės katilinėje, kurios energijos naudojimo efektyvumas siekia beveik 90%, kasmet galima sudeginti 250 000 tonų atliekų ir biokuro. Jėgainės elektrinė galia – 20MW, o šiluminė galia – 50MW. Dar 15MW šiluminės galios didžiausio poreikio laikotarpiu gaunama panaudojant jėgainėje įrengtus dūmų kondensatorius.

Per metus jėgainė pagamina apie 140 GWh elektros energijos bei 380 GWh šiluminės energijos, t. y. maždaug 40% Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio. Jėgainėje pagaminta šiluminė energija parduodama AB „Klaipėdos energija“, kuriai priklauso 5% termofikacinės jėgainės akcinio kapitalo. Į naująją termofikacinę jėgainę „Fortum“ investavo 435 mln. litų arba maždaug 126 mln. eurų.

Energijos gamyba iš komunalinių ir pramonės atliekų yra labai svarbi „Fortum“ strategijos dalis, padėsianti panaudoti atliekas kaip vietinius išteklius bei sumažinti aplinkos taršą, kurią sukelia sąvartynų išskiriamos dujos. „Fortum Klaipėda“ jėgainėje, teršalų koncentracija išeinančiuose dūmuose yra keletą ar net keliasdešimt kartų mažesnė, nei numatyta Europos Sąjungos ir Lietuvos norminiuose dokumentuose.

Apie „Fortum Heat Lietuva“

„Fortum“ Lietuvos energetikos rinkoje veikia nuo 1999 metų ir įrodė esanti atsakinga, konkurencinga ir sąžininga vietos bendruomenių partnerė bei kaimynė. Šiuo metu „Fortum“ eksploatuoja Joniškio ir Švenčionių miestų bei rajonų centralizuoto šilumos tiekimo tinklus, termofikacinę jėgainę Klaipėdoje, administruoja UAB „Fortum ekošiluma“ veiklą ir ieško investicinių galimybių Kaune ir Vilniuje.

Lietuvoje „Fortum“ įmonių grupėje dirba 100 darbuotojų, o bendros investicijos siekia daugiau nei 480 milijonus litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder