FM: Lietuva - tarp lyderių pagal Europos strateginių investicijų fondo lėšų panaudojimą

FM: Lietuva - tarp lyderių pagal Europos strateginių investicijų fondo lėšų panaudojimą

Europos Komisijos vadovas Žanas Klodas Junkeris (Jeana-Claude Juncker) trečiadienį pasiūlė padvigubinti Europos strateginių investicijų fondo pritraukiamas investicijas iki 630 mlrd. eurų (vietoj 315 mlrd. eurų, planuotų steigiant šį fondą 2015 metais).

„Šis fondas yra viena svarbiausių priemonių skatinti lėtai augančią Europos ekonomiką. Jo lėšas būtina tinkamai ir efektyviai investuoti, todėl įvertinę Europos Komisijos pasiūlymą bei ligšiolinius fondo pasiekimus, ieškosime galimybių plėsti investicijas į konkurencingumą bei ilgalaikį šalies augimą skatinančias ekonomikos sritis", - sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Naujausiais Europos investicijų banko (EIB) duomenimis, Lietuva yra trečia po Estijos ir Ispanijos pagal EFSI investicijų ir šalies bendrojo vidaus produkto santykį. Kiekvienam Lietuvos BVP milijonui eurų mobilizuota apie 11 tūkst. eurų fondo investicijų.

Šiuo metu finansavimas iš fondo patvirtintas dviem Lietuvos infrastruktūros projektams: Vilniaus oro uostui (iki 30 mln. eurų paskola 15 metų) ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybai (iki 190 mln. eurų paskola 17 metų). Taip pat sudaryti du susitarimai su bankais dėl smulkaus ir vidutinio verslo įmonių finansavimo, kurių bendra vertė - 315 mln. eurų.

Per pirmuosius metus fondo teikiamomis galimybėmis pasinaudojo 26 iš 28 Europos Sąjungos valstybių. Šiandien projektams jau suteiktas 20,6 mlrd. eurų finansavimas, planuojama, kad ši suma pritrauks 116,9 mlrd. eurų investicijų. Fondo lėšos naudojamos finansuojant smulkųjį ir vidutinį verslą (27 proc.), įgyvendinant energetikos (22 proc.), mokslinių tyrimų ir inovacijų (24 proc.), transporto (6 proc.), skaitmeninių technologijų (12 proc.) ir aplinkosaugos (5 proc.) projektus bei gerinant socialinę infrastruktūrą (4 proc.).

Investicijų planas Europai (dar vadinamas Junkerio planu) yra skirtas skatinti investicijas, didinti konkurencingumą bei ilgalaikį ekonomikos augimą Europos Sąjungoje.

Šiuo metu EFSI yra 16 mlrd. eurų Europos Sąjungos biudžeto garantija, papildyta 5 mlrd. eurų EIB nuosavo kapitalo asignavimu. Planuojama, kad iki 2018 metų 21 mlrd. eurų EFSI lėšos pritrauks privačių lėšų, ir bendros investicijos Europoje sudarys 315 mlrd. eurų.

Europos Komisijos vertinimu, fondo panaudotas 1 euras viešųjų lėšų turėtų pritraukti vidutiniškai 12 eurų privačių investuotojų lėšų ir 3 eurus EIB lėšų.

Viena iš fondo funkcijų yra prisiimti dalį EIB tenkančios rizikos, todėl pastarasis galės investuoti į rizikingesnius projektus. Tikimasi, kad EIB dalyvavimas į tokius projektus pritrauks privačių investicijų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder