Finansų ministras pripažino pats dar nepripratęs prie eurų

Finansų ministras pripažino pats dar nepripratęs prie eurų

Ketvirtadienio naktį Lietuvai tapsiant 19-ąja euro zonos nare, finansų ministras Rimantas Šadžius pripažįsta pats dar nepripratęs prie eurų ir besigluminantis prie dvejomis valiutomis skelbiamų kainų parduotuvėse.

Ministro teigimu, Lietuvai euro įvedimas reiškia dingusias konvertavimo išlaidas, pigesnius kreditus ir pigesnes investicijas.

"Apskritai kalbant, tai yra daugiau pigesnių pinigų. Tuos pigesnius pinigus reikia tinkamai panaudoti ir neapsigauti, nesusidaryti iliuzijos, kad atpigęs investavimas ar didesnis investuotojo noras investuoti į tavo projektą, staiga atsirado dėl to, kad projektas pasidarė geresnis - tiesiog pinigai šiek tiek atpigo ir rizika sumažėjo. Ir tai yra gerai, bet tai neatleidžia mūsų nuo pareigos ieškoti gerų investavimo būdų. (...).Jeigu apsidžiaugę naujomis investicijomis nepasirūpinsime prekių pardavimu, jų konkurencingumu, tada gali laukti nesėkmė", - apie euro galimybes verslui antradienį per metinę spaudos konferenciją kalbėjo finansų ministras.

R. Šadžius taip pat teigė, kad dėl euro įvedimo paprastiems vartotojams bus psichologinių iššūkių, kadangi reikės priprasti prie naujo kainų masto.

"Atvirai prisipažinsiu: aš asmeniškai prie jo dar nepripratau, dar neįpratau kiekvieną kartą pasižiūrėti į kainos etiketės antrąją eilutę, kur buvo užrašyta suma eurais. Bet dabar aš būsiu priverstas tai daryti, kadangi kaina, kurią man teks mokėti, jau bus nurodyta eurais, ir man vis dėlto teks prisiminti kiek tai kainavo litais, ar tai brangu ar ne", - atviravo ministras.

Šis iššūkis, pasak politiko, išliks ilgesnį laiką. Kainos dviem valiutomis bus skelbiamos pusę metų po euro įvedimo. Europos Komisija yra pasiūliusi šį terminą pratęsti iki kitų metų pabaigos, tačiau tam dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas. R. Šadžius pirmosiomis sausio dienomis gyventojus paragino racionaliai planuoti laiką, nestovėti bankų eilėse, keityklose sausio 2-3 d., nes pinigai bus keičiami dar ilgai.

"Todėl šiek tiek išlaukus, kovo mėnesį, manau, pasikeisti pinigus, litus, santaupas išsikeisti į euras bus visiškai paprasta. Juo labiau patarčiau tai daryti todėl, kad išsikeitus litų santaupas į eurus kils didesnė pagunda šias santaupas išleisti", - patarė R. Šadžius.

Lietuva 19-ąja euro zonos valstybe, naudosiančia bendrąją bloko valiutą, taps nuo ketvirtadienio, 2015 metų sausio 1 dienos.

Įvedus eurą Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką. Komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos (iki 2015 m. birželio 30 d.). Dar pusmetį, t. y. iki 2015 m. gruodžio 31 d., nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių (visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose). AB Lietuvos paštas ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo, t. y. iki 2015 m. kovo 1 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder