Finansų ministerija priešinasi siūlymams sumažinti degalų akcizą

Finansų ministerija priešinasi siūlymams sumažinti degalų akcizą

Mėginimai stabdyti dėl naftos brangimo augančias degalų kainas mažinant akcizus yra visiškai netinkami, nes tikrai neužtikrina, kad naftos kainos ir toliau neaugs, o prekybos grandyje nebus pasinaudota mažesniu tarifu siekiant gauti didesnį pelną, teigia Finansų ministerija.

Finansų ministerijos duomenimis, sumažinti akcizai greit atsilieptų ir iš surenkamų mokesčių finansuojamoms kelių programoms - kelių tiesimui ir jų priežiūrai.

Institucija taip pat pastebi, jog staiga išaugus naftos kainoms, degalai atitinkamai pabrangsta kone iškart, tačiau naftos kainai staiga sumažėjus, degalų pardavimo kainos mažinamos ne taip sparčiai.

Finansų ministerijos duomenimis, 2009 m. kovą dyzelinui taikant 1140 litų už 1000 litrų akcizą, dyzelinas degalinėse kainavo 2,93 lito, o štai 2011 m. kovo pradžioje dyzelinas kainavo jau 4,18 lito, o akcizas, beje - minimalus pagal ES reikalavimus, buvo 100 litų mažesnis - 1043 litų už 1000 litrų.

Sumažinus akcizą (kaip tai buvo padaryta dyzelinui 2009 m. rugpjūtį), galutinė kaina vartotojui sumažėjo žymiai mažiau nei turėjo dėl sumažinto mokesčio (vidutiniškai sumažėjo 8 centais, o turėjo sumažėti vidutiniškai 22 centais). Tad akcizų keitimas tikrai nereiškia, jog degalai degalinėse atpigtų tiek, kiek turėtų dėl mažinamo akcizo, rodo Finansų ministerijos atliktos analizės rezultatai.

Šiuo metu šalies degalinėse degalų kainos pasiekė visų laikų rekordą, kuris yra gerinamas kone kasdien. Per mėnesį degalų kainos šoktelėjo beveik 20 centų.

Naftos produktų asociacija pažymi, jog toks kainų kilimas yra tiesiogiai susijęs su neramumais Šiaurės Afrikoje, Libijoje, bei atkreipia dėmesį į akcizo mokestį, taikomą šalies naftos produktams, kuris šiuo metu yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, primena ELTA.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder