Euro įvedimo pažeidimų nuosekliai mažėja

Euro įvedimo pažeidimų nuosekliai mažėja

Priežiūros institucijoms sausį atlikus patikrinimus dėl kainų skelbimo dviem valiutomis, gauti 794 vartotojų skundai, nustatyta 112 įvairių pažeidimų - tai sudaro apie 5,4 procento visų patikrinimų.

Anot teisingumo ministro Juozo Bernatonio, Euro įvedimo įstatymo pažeidimų skaičius po naujos valiutos įvedimo liko nedidelis.

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus Felikso Petrausko, užfiksuotų pažeidimų skaičius mažėja jau penktą mėnesį iš eilės. 2014 m. rugsėjį sankcijos už Euro įstatymo pažeidimus buvo pritaikytos 255 ūkio subjektams, spalį - 212, lapkritį - 193, gruodį - 142. Per visą patikrinimų laikotarpį nuo praėjusių metų rugpjūčio 22 dienos buvo atlikti 15 908 patikrinimai, užfiksuoti 945 pažeidimai - tai sudaro maždaug 5,9 proc. visų atvejų. Per visą sausio mėnesį už pažeidimus skirtos tik 2 baudos.

Sausį daugiau kaip pusė pažeidimų buvo susiję su kainų nenurodymu dviem valiutomis, 26 proc. pažeidimų buvo susiję su kainų apvalinimu ne pagal galiojančius reikalavimus, 16 proc. atvejų perskaičiuojant kainą buvo taikomas ne oficialus 3,4528 euro ir lito kursas.

Dažniausiai taisykles buvo linkusios pažeisti ne maisto prekėmis prekiaujančios ir paslaugas teikiančios įmonės (54,5 proc. atvejų).

„Tai rodo, kad mes prie euro perėjome pakankamai tvarkingai, tą pažymėjo ir Europos Komisija", - sakė F. Petrauskas, pridūręs, kad daugiau kaip 80 proc. skundų gauta pirmojoje sausio pusėje.

Gyventojų ir verslininkų apklausą dėl vartotojų teisių apsaugos pristatę J. Bernatonis ir F. Petrauskas teigė, kad piliečiai vis geriau išmano savo teises. 55 proc. verslininkų teigė, kad jie yra pakankamai informuoti apie vartotojų teisių apsaugą (prieš trejus metus tokių buvo 37 proc.), taip pat 85 proc. apklaustų vartotojų dėl netinkamos prekės ar paslaugos visų pirma kreiptųsi į pardavėją. 60 proc. respondentų sakė žiną kur kreiptis, jeigu pardavėjas atsisako išmokėti nuostolius dėl nekokybiškos prekės.

„Mano nuomone, tai pavyko pasiekti sistemingu vartotojų teisės apsaugos tarnybos darbu, taip pat diegiant Europos Sąjungos standartus", - sakė J. Bernatonis.

Nepaisant to, sociologinė apklausa atskleidė, jog tik 40 proc. verslininkų yra pasirašę sąžiningo verslo kodeksą, o 25 proc. apie jį net nėra girdėję. J. Bernatonis taip pat pabrėžė, kad 80 proc. apklaustų įmonių neturi vidinės rašytinės praktikos sprendžiant ginčus su vartotojais.

Ministras taip pat informavo, kad šiemet tikimasi naujo proveržio vartotojų teisių apsaugos srityje, nes Seimo pavasario sesijoje bus svarstomi teisės aktų pakeitimai, leisiantys paspartinti skundų nagrinėjimo tvarką, verslininkų konsultavimą, supaprastinti ginčų nagrinėjimo procesą.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder