EP siūlo nurodyti kilmės šalį ant mėsos ir pieno produktų

EP siūlo nurodyti kilmės šalį ant mėsos ir pieno produktų

Europos Parlamentas (EP) priėmė rezoliuciją dėl atnaujintų maisto produktų ženklinimo reikalavimų (559 balsai už, 54 prieš, 32 susilaikė). Europarlamentarai siūlo reikalauti maisto produktų pakuotėse privalomai nurodyti energijos, riebalų, angliavandenių, cukraus bei druskos kiekį, o mėsos ir pieno produktų pakuotėse – ir kilmės šalį.

EP siūlo sujungti esamus maistingumo žymėjimo ir bendruosius etikečių reikalavimus. Pagal naująsias taisykles būtų privaloma pakuotėje nurodyti energijos, riebalų, angliavandenių, cukraus bei druskos kiekį (100 g ar 100 ml produkto, o fasuojant porcijomis – ir porcijoje). Parlamentas siūlo šį sąrašą papildyti baltymais bei skaidulinėmis medžiagomis, taip pat nurodyti rekomenduojamą dienos normą. Europarlamentarai siūlo netaikyti šių reikalavimų visiems alkoholiniams gėrimams.

Jei gaminyje yra medžiagų, galinčių sukelti alergiją ar kitokią netoleravimo reakciją, tai turės būti nurodyta jo pakuotėje. Jei toks gaminys patiekiamas neįpakuotas – patalpoje turės būti nuoroda apie tai, kad pardavėjas ar padavėjas gali suteikti informacijos šiuo klausimu.

Ant parduodamos mėsos, pieno produktų, šviežių vaisių ir daržovių bei kitų vieno ingrediento produktų pakuočių siūloma privalomai nurodyti kilmės šalį. Šis reikalavimas galiotų ir perdirbtiems maisto produktams, kuriuose yra mėsos ar žuvies. Tiesa, Europos Komisija pirmiausia turėtų įvertinti tokių reikalavimų įtaką, mano europarlamentarai.

Parlamentas nepritarė siūlymui įteisinti "šviesoforo“ tipo žymėjimą, kuomet maistingiausi gaminiai būtų žymimi žalia spalva, kenksmingesni – geltona, o mažiausiai maistingi – raudona.

Europarlamentarai siūlo sustiprinti apsaugą nuo klaidinančios informacijos apie produkto sudėtį. Jie siūlo drausti etikete sudaryti kito produkto įspūdį, o jei įprasta gaminio sudėtinė dalis pakeista, tai turėtų būti aiškiai nurodyta etiketėje. Jei produkto sudėtyje yra nanomedžiagų, jos taip pat turi būti aiškiai nurodomos, vartojant priešdėlį "nano-“.

Reglamentas galios iš anksto įpakuotiems produktams, skirtiems galutiniams vartotojams. Parlamentas siūlo jį taip pat taikyti produktams, skirtiems viešojo maitinimo įstaigoms. Kita vertus, siūloma jo netaikyti produktams, pakuojamiems pardavimo vietose, taip pat parduodamiems masiniuose renginiuose ar tiesiogiai ūkininkų.

Dėl šio reglamento EP ir Tarybos pozicijos skiriasi, todėl tikėtinas antrasis svarstymas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder