Šalto spaudimo aliejaus pradininko ūkininko Edmundo Jastramsko ūkyje – pats darbymetis. Anot ūkininko, prieš didžiąsias metų šventes pluša visa šeima. Jis pats tvarko išspaudas, anūkas Linas pilsto aliejų, dukra atsakinga už pardavimą.
Jastramskų šeima savo ūkyje gamina tik ekologišką aliejų. Anot ūkininko, tai – sezoninė prekė, neretai atnešanti nuostolių.
"Mūsų krašte tokia jau tradicinė aliejinė kultūra yra rapsas. Paprasčiausia iš jos aliejų spausti ir ją auginti. Žiemos ne vienodos būna, ir veislės nevienodos. Pernai mūsų rapsas labai sunkiai peržiemojo", – pasakojo ūkininkas E. Jastramskas.
Ekologiško šalto spaudimo aliejų ypač vertina vokiečiai, tačiau į Vokietijos rinką įsiveržti nėra lengva.
"Tai dėl gamybos apimčių. Reikėtų išsiplėsti ar bent jau kooperuotis, nes užsienio partneriams yra įdomūs tik tie tiekėjai, kurie gali užimti tik stambesnę dalį rinkos. Tai trukdo mums šiandien išeiti į užsienį, bet ateityje reikėtų padirbėti", – teigia ūkininkas Algirdas Kreiza.
"Kadangi mes spaudžiame tik iš savo auginamos produkcijos, tai kontroliuojame visą procesą. Pasirenkame sėklą, dirvą ruošiame. Gamybos procese mes nenaudojame jokios chemijos", – tikino ūkininkė Nijolė Kreizienė.
Ūkininkas E. Jastramskas sako savo ūkyje auginęs netgi dygminus ir iš jų spaudęs aliejų, tačiau negavęs išmokų, kitąmet žada pradėti spausti sojų aliejų.
"Sojų šiemet mes prikūlėm keturias tonas ir žadėjom spausti aliejų, bet persigalvojom, nusprendėm palikti sėklai. Kitais metais jau ieškosim aparatūros ir spausim aliejų. Soja turi būti pakaitinta iki 120 laipsnių ir tada spaudžiamas aliejus", – apie technologiją pasakojo ūkininkas.
Ekologinės sėklininkystės pradininkas sako pradėsiąs dar vieną eksperimentą – ketina sėti kanapes ir iš jų spausti kanapių aliejų. Nors Lietuvoje jas auginti draudžiama, Europos Sąjunga tai leidžia.
Rašyti komentarą