EK pateikė palankią nuomonę dėl Visagino atominės elektrinės projekto

EK pateikė palankią nuomonę dėl Visagino atominės elektrinės projekto

Europos Komisijos (EK) nuomonė dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto yra palanki, teigia jos narys Algirdas Šemeta.

"Komisijos nuomonė dėl Visagino atominės elektrinės projekto yra palanki. Tokiu būdu Komisija atvėrė duris strateginiam Lietuvos projektui, kuris padėtų užtikrinti šalies energetinę nepriklausomybę ir Baltijos valstybių integraciją į Europos energijos rinką", - sakė jis.

Šią nuomonę Europos Komisija jau perdavė šalies Vyriausybei.

Remdamasi atliktu Visagino projekto vertinimu, Europos Komisija laikosi nuomonės, kad Visagino projektas atitinka Europos atominės energijos bendrijos (EURATOM) sutarties tikslus. Europos Komisija konstatuoja, kad Visagino projektu prisidedama prie energijos tiekimo Baltijos regione saugumo ir visapusiškos Baltijos valstybių integracijos į Europos energijos vidaus rinką.

Europos Komisija mano, kad Visagino atominė elektrinė turėtų išlikti ekonomiškai gyvybinga, nepaisant to, kad ateityje regione gali veikti kelios naujos branduolinės elektrinės.

Europos Komisijos nuomonė pateikiama atsižvelgiant į tai, kad Visagino projektas bus įgyvendinamas laikantis šiuo metu numatytos struktūros ir apimties.

Komisija teigia itin palankiai vertinanti Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) patvirtinimą, kad išduodant licencijas, susijusias su Visagino atominės elektrinės projektavimu ir eksploatavimu, kaip privalomas kriterijus bus įtrauktas testavimas nepalankiausiomis sąlygomis. Tam, kad VATESI galėtų vykdyti savo reguliavimo pareigas, jai turėtų būti užtikrinti pakankami žmogiškieji ir finansiniai ištekliai.

Europos Komisija pareiškė suprantanti, kad šiuo projektu siekiama įgyvendinti svarbiausią Lietuvos energetikos politikos tikslą - iki 2020 m. užsitikrinti visišką energetinę nepriklausomybę.

Europos Komisija savo nuomonę Lietuvai pateikė įvertinusi 2011 m. spalio 10 d. Lietuvos oficialų pranešimą apie Visagino projektą ir per kelis diskusijų etapus aptarusi visus šio investicinio projekto elementus. Šis pranešimas Europos Komisijai buvo pateiktas remiantis EURATOM sutartimi.

Teigiama Europos Komisijos nuomonė, pateikta pagal EURATOM sutarties nuostatas, suteikia galimybę branduolinės energetikos projektams pasinaudoti ES finansavimo instrumentais, pavyzdžiui, Euratome ir Europos investicijų banko paskolomis.

ELTA primena, jog skaičiuojama, kad VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nevertina siūlymų rengti referendumą dėl planuojamos statyti Visagino AE, tačiau pabrėžia piliečių teisę reikšti savo nuomonę visokiomis priemonėmis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder