Dujų vartotojai laukia „Gazprom" bylos pabaigos

Dujų vartotojai laukia „Gazprom" bylos pabaigos

Šią savaitę Briuselyje „Gazprom" pateiks savą susitarimo dėl Europos Komisijos vykdomo antimonopolinio tyrimo versiją. Tyrimo pabaiga Lietuvos dujų vartotojams gali atverti teisinių galimybių. Jeigu „Gazprom" ir Europos Komisija (EK) sudarytų taikos sutartį dėl EK Konkurencijos direktorato (COM) vykdomo antimonopolinės veiklos tyrimo, tai neužkirstų kelio Rytų ir Europos šalių ūkio subjektams tiesiogiai kreiptis į teismą dėl Rusijos dujų koncerno veiksmais padarytos žalos atlyginimo, rašo "Verslo žinios".

Didžiausia Lietuvos gamtinių dujų vartotoja AB „Achema" VŽ sakė, kad klausimas dėl bylinėjimosi su „Gazprom" šiuo metu tiesiog nėra svarstomas. „Achema" per metus suvartoja daugiau nei milijardą kubinių metrų dujų. VŽ jau skelbė, kad vasarą koncerno generalinis direktorius Valdemaras Vareika laišku kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas ir įspėjo, esą vyraujant dabartinėms dujų kainoms bendrovė gali sustabdyti gamybą ir pradėti atleisti darbuotojus.

„Mes manome, kad dujų kainos nuo 2011 m. importuotojams buvo per didelės, tačiau AB „Lietuvos dujos" (LD) sprendimas dėl kreipimosi į teismą yra bendrovės valdybos ir akcininkų kompetencija", - sakė bendrovės komercijos direktorius Joachimas Hokercas (Joachim Hockertz).

Jo teigimu, LD toliau derasi dėl dujų kainų ir pritaria Vyriausybės derybų pozicijai: „Ministras pirmininkas teisingai kalba apie kainų sumažinimą ir jo pateikiami skaičiai (20-25 proc. nuolaida yra realūs."

„Mūsų pozicija priklausys nuo galutinių EK tyrimo išvadų arba susitarimų: neturime galimybių ginčytis su „Gazprom" dėl dujų kainodaros, nes dujas perkame iš LD ir UAB „Dujotekana", tačiau dėl rinkos ribojimo būtų galima analizuoti galimybes ginčytis", - VŽ sakė UAB „Lietuvos energija" valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas. Jis priminė, kad nacionalinė Konkurencijos taryba šiuo metu tebevykdo LE skundu grįstą tyrimą, „kurio išvados gali priklausyti nuo ES tyrimo baigties".

UAB Kauno termofikacijos elektrinė (KTE), kurios didžiausia akcininkė iki šių metų pradžios buvo „Gazprom", generalinis direktorius Evaldas Paulavičius VŽ sakė, kad KTE pardavimo procesai baigėsi tik šių metų vasarį, todėl „spręsti apie praėjusio periodo dujų kainų įtaką būtų nekorektiška". Tačiau E. Paulavičius tvirtino, esą „KTE stebi EK antimonopolinio tyrimo procesą ir apsispręs, kaip elgtis, kai EK priims galutinį nutarimą".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder