Dividendai: saldesnio kąsnio lūkesčiai

Dividendai: saldesnio kąsnio lūkesčiai

Nuo kovo 1-osios įsigaliojo nauja Akcinių bendrovių įstatymo pataisa, leisianti bendrovėms pelną išmokėti keturis kartus per metus. Iki šiol pelnas buvo skirstomas tik eilinių visuotinių akcininkų susirinkimų (VAS) metu. Pastarieji turi būti sušaukti per pirmus keturis metų mėnesius. Susidomėjimas dividendinėmis NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržoje listinguojamomis bendrovėmis tradiciškai pradeda augti joms paskelbus metinius rezultatus. Visos biržos bendrovės tą jau yra padariusios, tad galima daryti pagrįstas prielaidas, kokių dividendų laukti iš jų.

Pernai biržoje listinguojamos bendrovės dividendams už 2010 m. skyrė 506,3 mln. Lt, arba 10,4 proc. daugiau nei už 2009 m. Šiemet dividendai turėtų būti ne mažesni nei praėjusiais metais, net ir įskaičiavus tai, kad biržoje nebelistinguojamos "Stumbro" akcijos, o ši bendrovė būtent jais ir garsėjo.

Būsimi dividendai labiausiai priklauso nuo to, kaip bus vykdomas Vyriausybės nustatytas planas dėl valstybinių bendrovių dividendų mokėjimo. Visoms joms pagal jų pajėgumus pateiktos išmokamų dividendų indikacijos. Prisimenant ankstesnių metų ministerijų atstovų staigius nuomonių pasikeitimus prieš VAS, investuotojai nėra tikri, kad valstybės planai tam tikrų įmonių atžvilgiu nepasikeis.

Pavyzdžiui, spalį teigta, kad "Klaipėdos nafta" 2012 m. turi papildyti valstybės biudžetą pervesdama 50 mln. Lt. Visgi tos pačios bendrovės prognozuojamos investicijos iki 2014 m. gali siekti net 532 mln. Lt, tad dividendų išmokėjimo tikslingumas neaiškus. Kita vertus, jis tikrai nudžiugintų smulkiuosius akcininkus.

Energetikai, neįtraukiant LITGRID, akcininkus netrukus vėl gali palepinti dividendais. Nesunku suskaičiuoti, kad "Lietuvos energija" ir LESTO kartu gali išmokėti apie 145 mln. Lt dividendų už 2011 m. Prieš metus didesnė išmokos akcininkams naštos dalis teko pirmajai bendrovei, bet šiais metais veikiausiai didžiąją dalį dividendų mokės LESTO. Pastaroji neseniai paskelbė ieškanti, kas jai paskolintų 55 mln. eurų, kurių didžioji dalis bus skirta esamų skolų refinansavimui, bet kai kas, matyt, bus panaudota ir dividendams.

"Lietuvos dujoms" 2011 m. buvo prastesni už 2010-uosius tiek dėl atidėjinio padarymo turėtam 20 mln. Lt vertės "Snoro" indėlio sertifikatui, tiek ir dėl mažesnių gamtinių dujų tiekimo apimčių. Tai verčia prognozuoti, kad nors dividendai bus mažesni nei praėjusiais metais, jie atrodys solidžiai (iki 95 mln. Lt). Be to, pagrindiniams įmonės akcininkams nėra tikslo laikyti daugiau kaip 100 mln. Lt "Lietuvos dujose" prieš artėjantį bendrovės skaidymą.

Privačių bendrovių, priešingai nei valstybinių, dirbančių necikliniuose versluose, akcininkai bus atsargesni reikalaudami dividendų, nes matomas ekonomikos augimo sulėtėjimas šiais metais verčia palikti likvidumo rezervus įmonėse. Tiesa, tai neliečia tų bendrovių, kurios turi sukaupusios santykinai dideles pinigų pozicijas. Pavyzdžiui, "Vilniaus baldai" 2011 m. pabaigoje turėjo šiek tiek daugiau nei 50 mln. Lt banko sąskaitose ir indėliuose. Atsižvelgiant į tai, kad įmonė neketina daryti didesnių nei įprasta investicijų, ji nesunkiai galėtų išmokėti 20 mln. Lt, o likusius pinigus palikti atsargai arba paskoloms "Invalda". Tiesa, pati "Invalda" po "Sanito" pardavimo turėdama maišą pinigų, veikiausiai pasiliks juos būsimoms investicijoms, o dividendai bus santūrūs.

Istoriškai dividendine pozicija laikoma "TEO LT" jau paskelbė, kad jos nepaskirstytas pelnas sudaro 0,207 Lt vienai akcijai, tad nesunku nuspėti, kad būtent tiek dividendų ir bus. Tai sudaro 9,2 proc. akcijos dividendinį pajamingumą.

Dividendų verta tikėtis ir iš Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių, o tradiciška jų lydere turėtų būti "Pieno žvaigždės". Beje, neseniai priimta Akcinių bendrovių įstatymo pataisa leidžia tantjemas, neviršijančias trečdalio pelno dalies, skirtos dividendams. Tai ypač aktualu kai kurioms pieno perdirbimo bendrovėms, kurios ankstesniais metais daugiau lėšų skirdavo tantjemoms, o ne dividendams.

Kai kurių bendrovių dividendiniam pajamingumui viršijant indėlių ar obligacijų pajamingumą, jis negali nelikti nepastebėtas. Kartu laukiant ne prastesnių nei praėjusiais metais dividendų, susidomėjimas tokiomis bendrovėmis per artimiausius du mėnesius didės.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder