Delikatesų katėms gamintoja švenčia jubiliejų

Delikatesų katėms gamintoja švenčia jubiliejų

Šiemet 20 metų veiklos Lietuvoje jubiliejų švenčianti UAB "Mars Lietuva" nejaučia Europos žemyną kaustančios krizės. Atvirkščiai, šios Gargžduose įsikūrusios, pasaulinio garso koncernui priklausančios ir ėdalą naminiams gyvūnams gaminančios įmonės pardavimo apimtys pernai išaugo beveik 12 proc. ir pasiekė 464 mln. litų.

Apyvartos augimui didžiausią įtaką darė juntamas atsigavimas Vakarų Europos rinkose bei išaugę brangesnio, aukščiausios kategorijos ėdalo katėms pardavimai.

"Palyginti su 2011-aisiais, pernai Vakarų Europoje jautėsi akivaizdus pagyvėjimas, ypač aukštesnių kainų segmente. Pernai sparčiausiai eksportas augo į Vokietiją, Prancūziją ir Nyderlandus", - sakė "Mars Lietuva" vadovė Aušra Žemaitienė.

Įmonė liūto dalį savo produkcijos išgabena į 21 Europos Sąjungos (ES) šalį, taip pat Šveicariją ir Norvegiją. Daugiausiai, net 40 proc. produkcijos, parduodama Jungtinei Karalystei. "Nors Didžiosios Britanijos ekonomiką kamuoja recesija, tačiau britai savo augintiniais rūpinasi nė kiek ne mažiau. Susidaro įspūdis, kad savo šuneliams ir katėms salos gyventojai skiria vos ne daugiau dėmesio nei žmonėms", - juokiasi A. Žemaitienė.

"Mars Lietuva" vadovė Aušra Žemaitienė.

Lietuvai dirba parą

Nors beveik visa produkcija ir iškeliauja į kitas šalis, nuskriausti nelieka ir lietuvių augintiniai. Tiesa, mūsų šalyje lieka labai menka dalis Gargždų gamyklos produkcijos. Bendrovės "Mars Lietuva" darbuotojai apskaičiavo, kad norint pašerti visas Lietuvoje gyvenančias namines kates, reikėtų apie 200 tonų ėdalo. Tiek "Whiskas", "Kitekat" ir "Sheba" ėdalo "Mars Lietuva" gamykloje pagaminama per vieną parą. "Šiuo metu Lietuvos rinkai tenka vienas procentas mūsų gamykloje per metus pagaminamos produkcijos", - sakė A. Žemaitienė.

2012 metais "Mars Lietuva" Gargžduose esančioje gamykloje pagaminta daugiau kaip 78 tūkst. tonų ėdalo naminiams augintiniams, t. y. 6 tūkst. tonų daugiau nei 2011 metais. Šiemet planuojama pagaminti 80 tūkst. tonų produkcijos.

Kokybės paslaptis

Ėdalą tiek katėms, tiek šunims gaminusi įmonė pastaraisiais metais susikoncentravo ties ėdalo katėms gamyba. Pernai "Mars Lietuva" pasiūlė net 4 naujus produktus, išplėsdama produktų mažose pakuotėse asortimentą bei įvesdama naują ekonominės klasės produktą Vokietijos rinkai.

"Ėdalą katėms gaminame pagal 200 skirtingų receptų. Katės, kaip ir žmonės, labai skirtingos - vienoms patinka menkės, kitos mėgsta vištieną arba, užuot ėdusi konservuotą ėdalą, kaulija sauso", - kačių išrankumą komentavo A. Žemaitienė.

Pasak įmonės vadovės, skirtingos šalys taip pat turi savo pageidavimų. Pavyzdžiui, Pietų šalyse, kur klimatas karštesnis, populiaresnė yra mažesnio formato pakuotė, kad šviežiai praimto ėdalo porcija būtu suvartojama iš karto. Italai pageidauja, kad mėsa būtų pagardinta bazilikais ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis. Didžiausias skanėstas visoms katėms - gabaliukai su kepenėlių užpilu.

"Mūsų produktų pirkėjai ir jo vartotojai yra skirtingi subjektai, todėl tenkiname abiejų poreikius. Tačiau svarbiausias dėmesys visada išlieka gyvūnui - jam skirtas visavertis ėdalas pirmiausia turi kokybiškai užtikrinti jo gyvybinius poreikius", - savo gaminių paslapties receptą išduoda A. Žemaitienė.

Nauda šaliai

Gargžduose įsikūrusi bendrovė "Mars Lietuva" šiemet pateko į daugiausiai naudos šaliai ir jos gyventojams duodančių bendrovių dešimtuką. Į šį sąrašą bendrovė pateko kartu su tokiomis kompanijomis kaip "Maxima LT", "Achema" ir "Teo Lt". Tyrimą atlikęs savaitraštis "Veidas" įvertino įmonių sumokėtus mokesčius į valstybės biudžetą, darbuotojų skaičių ir naujas darbo vietas, atlyginimų vidurkį, eksportą, dalijimąsi uždirbtais pinigais su visuomene. Bendrovėje "Mars Lietuva" dirba apie 800 žmonių, daugelis jų iš Klaipėdos, Gargždų ir aplinkinių gyvenviečių.

"Mars Lietuva", kaip ir viso "Mars" šeimos verslo, pagrindas yra penkių principų - kokybės, atsakomybės, bendradarbiavimo, efektyvumo ir nepriklausomumo - laikymasis kasdienėje veikloje ar priimant sprendimus. Juos iš kartos į kartą perima ir jais vadovaujasi kiekvienas korporacijos vadovas ir darbuotojai visuose tarptautinės bendrovės padaliniuose visame pasaulyje. Pavyzdžiui, atsakomybės principas skatina asmeninę atsakomybę ir tinkamą atlygį už darbą - "Mars Lietuva" yra tarp šalies įmonių, mokančių savo darbuotojams didžiausius atlyginimus.

Be to, "Mars Lietuva" jau septynerius metus matuoja savo darbuotojų įsitraukimą. Mums svarbu žinoti, kaip įmonėje jaučiasi darbuotojai nuo aukščiausio iki žemiausio laiptelio. Bent du kartus per metus vyksta įsitraukimo sesijos, kurių metu darbuotojai susipažįsta su apibendrintais tyrimo rezultatais, savo komandose diskutuoja ir planuoja įsitraukimo didinimo veiksmus.

Dėmesys aplinkai

Be to, "Mars Lietuva", kaip ir visos korporacijos "Mars" įmonės, įsipareigoja iki 2040 m. naudoti energiją, gautą tik iš atsinaujinančių išteklių, visiškai eliminuoti šiltnamio efektą sukeliančius veiksnius ir neturėti neperdirbamų atliekų.

"Šiuo metu gamykloje naudojame elektros energiją, gautą tik iš atsinaujinančių lietuviškų energijos šaltinių. Taip pat esame užsibrėžę sumažinti vandens vartojimą ir nepabloginti išleidžiamo vandens kokybės", - pasakoja įmonės vadovė.

Šiems tikslams pasiekti diegiamos pažangiausios technologijos, taikomi racionalios vadybos (angl. LEAN) principai. Bendrovė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo sistemingai diegti LEAN. Šių principų esmė - nuostolių šalinimas visuose bendrovės procesuose ir nuolatinio tobulėjimo kultūros puoselėjimas.

"Gamykloje esame įrengę vandens recirkuliavimo sistemą, kurios tikslas - kelis kartus panaudoti tą patį vandenį ir taip mažinti jo suvartojimą. Tokiu būdu pavyksta sutaupyti net 45 proc. vandens", - džiaugiasi A. Žemaitienė.

Gamybai modernizuoti bei įvairiems aplinką tausojantiems projektams įgyvendinti 2012 m. "Mars Lietuva" investavo 19,6 mln. litų, t.y. beveik 6 proc. daugiau nei užpernai. Pagrindiniai projektai buvo skirti esamų linijų modernizavimui, automatizavimui, energijos resursų taupymui, darbo aplinkos gerinimui, taip pat naujų įrengimų įsigijimui. Aplinkosaugos projektams "Mars Lietuva" pernai skyrė daugiau kaip 1 mln. litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder