Dėl 25 galimai suklastotų prašymų paramai skirti pradėti ikiteisminiai tyrimai

Dėl 25 galimai suklastotų prašymų paramai skirti pradėti ikiteisminiai tyrimai

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, organizacijoms jau pervesta apie 30 mln. litų, pirmadienį jas pasieks likę 8 mln. litų, kuriuos paramos gavėjams iki 2 procentų nuo praėjusiais metais sumokėto pajamų mokesčio skyrė beveik 437 tūkst. gyventojų. Teisėsaugos institucijoms VMI šiemet perdavė informaciją apie galimai suklastotus 25 gyventojų prašymus, kuriais buvo prašoma paramą skirti 9 organizacijoms. Galimai suklastotais prašymais buvo bandoma paremti ir sporto klubus, ir medžiotojų būrelius, ir kitas gerai žinomas visuomenines organizacijas.

VMI specialistai ypač kruopščiai nagrinėja "popierinius" gyventojų prašymus, kuriais jie prašo pervesti paramą įvairioms organizacijoms. Įtarimų dažniausiai kelia keli VMI pateikti ranka pildomi prašymai, kuriais norima paramą skirti skirtingiems paramos gavėjams. Tokiais atvejais VMI darbuotojai susisiekia su gyventojais, kurių vardu tie prašymai pateikti, ir išsiaiškina, ar kas nors nepasinaudojo svetimais duomenimis ir nepateikė už tuos gyventojus suklastotų prašymų.

Pasak VMI viršininko pavaduotojos Vilmos Vildžiūnaitės, Mokesčių inspekcija sulaukia pranešimų ir iš pačių mokesčių mokėtojų, kurie įtaria, kad buvo pasinaudota jų duomenimis, klastojant paramos prašymus.

Netrukus ir už 2009 metus VMI Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) vartotojams pateiks informaciją apie tai, ar jų prašymas pervesti paramos lėšas gavėjui yra patenkintas ar ne, bei nurodys priežastis, jei prašymas patenkintas nebuvo.

Iš viso gyventojai iki 2 proc. paramą nuo praėjusiais metais sumokėto pajamų mokesčio skyrė daugiau nei 16,7 tūkst. organizacijų - 900 daugiau nei 2009 metais. Vis dėlto paramos davėjų skaičius šiais metais sumažėjo apie 93 tūkstančius, o paramos suma - 34 mln. litų. Pernai vidutiniškai vienas rėmėjas skyrė apie 138 litus, tuo tarpu šiais metais - apie 87 litus.

VMI duomenimis, didžioji dalis gyventojų (apie 70 proc. gyventojų) šiais metais paramai skyrė iki 100 litų. VMI pastebi, jog paramai skirtos sumos sumažėjimui įtakos galėjo turėti nuo 24 iki 15 proc. sumažėjęs gyventojų pajamų mokesčio tarifas bei sumažėjusios gyventojų pajamos.

VMI duomenimis, daugiausia rėmėjų lėšų šiemet sulaukė labdaros ir paramos fondas "Bėdų turgus", gausiantis daugiau nei 265 tūkst. litų (pernai jam buvo skirta 392 tūkst.), Visuomeninė organizacija Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus r. skyrius, kuriai gyventojai šiais metais skyrė apie 214 tūkst. litų, bei viešoji įstaiga "SOS gyvūnai", kuriai gyventojai šiais metais skyrė apie 190 tūkst. litų. Pirmajame paramos gavėjų dešimtuke taip pat yra Klaipėdos vaikų ligoninė, labdaros ir paramos fondas "Rugutė", Vilniaus m. labdaros fondas "Gabijos vidurinės mokyklos bendruomenės centras".

Vilniaus apskrities gyventojai paramai skyrė beveik 14,6 mln. litų (2009 m. - 27,8 mln. litų), Kauno - apie 7,3 mln. litų (pernai - daugiau nei 13 mln. litų), Klaipėdos - beveik 4,2 mln. litų (2009 m. - apie 8,2 mln. litų), Panevėžio - 2,4 mln. litų (2009 m. - apie 4,6 mln. litų), Šiaulių - daugiau nei 2,9 mln. litų (2009 m. - 5,6 mln. litų), Marijampolės - 1,2 litų mln. (2009 m. - 2,2 mln. litų), Alytaus - apie 1,5 mln. litų (2009 m. - beveik 2,9 mln. litų), Telšių - 1,5 mln. litų (2009 m. - 2,9 mln. litų), Utenos - apie 1,5 mln. litų (2009 m. - 2,8 mln. litų), Tauragės - apie 0,8 mln. litų (2009 m. - 1,2 mln. litų).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder