Darbo užmokesčio subsidijas gaus darbdaviai, įdarbinę privalomąją karo tarnybą ar bazinius karinius mokymus atlikusius jaunuolius

Darbo užmokesčio subsidijas gaus darbdaviai, įdarbinę privalomąją karo tarnybą ar bazinius karinius mokymus atlikusius jaunuolius

Darbdaviai, įdarbinę nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikusius ir bazinius karinius mokymus baigusius karo prievolininkus, gali pasinaudoti darbo užmokesčio, skirto mokėti jaunuoliui, subsidija. Tokią priemonę, skatinančią jaunimo užimtumą, siūlo Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) bei Krašto apsaugos ministerijos (KAM).

Jau šiemet tokia subsidija būtų taikoma darbdaviams, įdarbinusiems jaunuolius (tiek vaikinus, tiek merginas), savanoriškai dalyvavusius 3 mėnesių baziniuose kariniuose mokymuose arba atlikusius 9 mėnesių trukmės nuolatinę pradinę karo tarnybą.

Po bazinių karinių mokymų ar nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimo jaunuoliai įsidarbindami gali pasinaudoti valstybės numatyta 3 arba 6 mėn. 100 proc. apskaičiuoto darbo užmokesčio bei draudėjo socialinio draudimo įmokos lengvata jį įdarbinusiam darbdaviui. Ši subsidija neturi viršyti 1,5 minimalios mėnesinės algos dydžio (arba 1200 Lt/mėn.).

Tokia darbo užmokesčio subsidija galės pasinaudoti ir darbdaviai, išleidę jaunuolius savanoriškai atlikti bazinius karinius mokymus.

Bazinių karinių mokymu metu jaunuoliai įgyja privalomosios pradinės karo tarnybos statusą ir atlieka pareigą Tėvynei, gauna valstybės išlaikymą, įskaičiuojant ir socialinį bei sveikatos draudimą, o ją pabaigę įgyja papildomų lengvatų įsidarbinant ar siekiant mokslo. Be to, jie įgyja ir papildomų lengvatų stojant į kai kurias aukštąsias mokyklas. Taigi savanoriškas dalyvavimas baziniuose kariniuose mokymuose yra visapusiškai naudingas, nes padeda jaunuoliui įgyti tam tikrų neformalių įgūdžių, reikalingų darbui, o tuo pačiu ir apsispręsti dėl tolesnės profesinės karjeros, ypač jei iki to laiko dar nebuvo apsisprendęs.

Tokia subsidijų skyrimo ir mokėjimo tvarka bus taikoma karo prievolininkams, atlikusiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar baigusiems bazinius karinius mokymus po 2011 m. rugsėjo 1 d.

Subsidijos mokėjimas ir jų administravimas bus finansuojamas iš KAM skirtų asignavimų ir įgyvendinamas per Lietuvos darbo biržą (LDB).

Prognozuojama, kad šia darbo ir įdarbinimo subsidija šiais metais galėtų pasinaudoti apie 130 - 145 karo prievolininkų. Jai išmokėti šiemet iš KAM lėšų preliminariai gali prireikti nuo 460 iki 522 tūkst. litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder