Darbas namuose tinka ne kiekvienam

Darbas namuose tinka ne kiekvienam

Sostinės Savivaldybė šiemet vykdo eksperimentą - daliai darbuotojų leidžiama kurį laiką dirbti iš namų. Jei eksperimentas pasiteisins, galbūt nuo kovo tokia tvarka galios nuolat. Galbūt šiuo pavyzdžiu paseks ir kitos savivaldybės? Tiesa, šią žinią gyventojai sutiko ne itin palankiai. Viešojoje erdvėje imta purkštauti, kad namuose valdininkai dykaduoniaus ir tikrai nedirbs.

Dirbti namuose jokia naujiena. Ypač tokiais atvejais, kai pagrindiniai darbo įrankiai - kompiuteris, internetas, telefonas. Kiti įsigudrina dirbti ne tik sėdėdami namie, bet ir keliaudami po pasaulį. Visgi daugelis pripažįsta, kad dirbti namuose gali ne kiekvienas.

Tačiau yra ir tokių, kurie jau sako neįsivaizduojantys, kaip reikėtų dirbti biure, kur šurmuliuoja ir nuolat dėmesį trikdo kiti kolegos.

Taupomas laikas

Įvairiuose reklaminiuose projektuose nuotraukų retušuotoja dirbanti Kristina Kekytė įsitikinusi, kad dirbdama biure ji būtų darbinga vos 20 proc.

"Taip sakau, nes esu bandžiusi dirbti ne namuose. Man viskas blaškė dėmesį. Skambučiai, kolegų pokalbiai, klausimai. Biure galėčiau dirbti nebent tuo atveju, jei sėdėčiau viena pati. Bet kam tada tas biuras, juk tą patį gali daryti namie?" - nusijuokė Kristina.

Jai patinka, kad, būdama laisvai samdoma darbuotoja, ji pati gali susidėlioti darbo dienos grafiką, kuris atitinka jos vidinį laikrodį.

"Aš esu naktinis paukštis. Galiu dirbti iki 3-4 ryto. Bet užtat ryte manęs nežadina žadintuvas ir nereikia strimgalviais lėkti į darbą. Keliuosi, kai pati prabundu. Žinoma, šitaip dirbant labai svarbu, kad būtum disciplinuotas žmogus. Be abejo, namuose gali atsirasti įvairių vilionių, pavyzdžiui, vietoje darbo užsimanai geriau kojines megzti. Todėl, mano įsitikinimu, namuose įmanoma sąžiningai dirbti tik tokį darbą, kurį labai myli ir kuris tau įdomesnis nei papildomi užsiėmimai", - pasakojo moteris.

Kristina mato nemažai darbo namuose pranašumų. Visų pirma taip taupomas laikas. Jai nereikia gaišti laiko rytinėse ir vakarinėse automobilių spūstyse keliaujant į darbą bei namo, taip pat nešvaistomos valandos ir pinigai kavinėse.

"Tiesa, tam, kad galėtum dirbti namuose, jie turi būti labai jaukūs ir mieli. Kai gyvenau nuomojamame bute, svetimoje aplinkoje nebuvo lengva susikaupti. O dabar gyvenu namuose iš kurių nė kojos nesinori kelti", - kalbėjo moteris.

Jos nuomone, geri laisvai samdomi specialistai gali uždirbti net 3-4 kartus daugiau už tuos, kurie kasdien dirba biure.

"Žinoma, kai esi laisvai samdomas darbuotojas, tavo darbo diena gali tęstis ir 18-20 valandų", - neslėpė Kristina.

Daugybę pasaulio šalių apkeliavusi Kristina pasakojo, bandžiusi dirbti ir keliaudama po pasaulį. Tačiau ilgainiui suprato, kad tai ne itin vykęs sprendimas.

"Supratau, kad šitaip elgdamasi aš nepailsiu ir daug ko nepamatau. Vietoje to, kad stebėčiau įdomius miestus, grožėčiausi gamta, aš sėdėdavau automobilyje ir dirbdavau. Tad dabar išmokau atskirti keliones nuo darbo. Geriau jau 2-3 savaites ilsėtis ir keliauti, o paskui prie darbų grįžti su nauja jėga", - patirtimi dalijosi moteris.

Idealu - mamoms

"Darbas namuose turi ir privalumų, ir trūkumų. Labiausiai pasiilgstu kolektyvinės dvasios, smagių pokalbių pertraukėlių metu, pajuokavimų. Dirbdamas vienas namie viso to neturi", - ko pasigenda iš tų laikų, kai dirbo kolektyve, pasakojo papuošalų kūrėja Vaida Jutkonė.

Tačiau mintis, kad yra pati sau šeimininkė ir vadovė, labai "veža".

"Niekas negali pasakyti, kada man reikia būti darbe ir kada galėsiu išeiti. O juk yra ir tokių darbų, kur darbuotojai privalo pasirodyti minučių tikslumu. Kadangi auginu tris vaikus, dabar labai gerai jaučiuosi, kad galiu jiems skirti tiek laiko, kiek noriu. Nejaučiu jokios kaltės, kad teko "išsiprašyti" iš darbo, nes pavyzdžiui, vaiką reikia nuvežti į būrelį ar pas gydytoją", - pranašumus vardijo moteris.

NAMAI - POILSIUI. "Namai man susiję su poilsiu, todėl labai sunku save priversti dirbti tokioje aplinkoje, kurioje tu įprastai ilsiesi, tad darbo vieta man tampa kavinės", - savo patirtimi dalijosi Viktoras Kesminas. Virginijos Samulionytės nuotr.

Ji prisiminė tuos laikus, kai dirbdavo biure ir darbo metu rasdavo laiko nubėgti į kirpyklą ar prekybos centrą, visuomet nustebdavo, kad ten labai daug žmonių.

"Visada stebėdavausi, kaip darbo metu gali būti tiek nedirbančių žmonių. Tas vergovės principas buvo taip manyje giliai įsišaknijęs, kad nedirbantys darbo valandomis žmonės atrodė tarsi nusikaltėliai. Džiaugiuosi, kad dabar man pavyko išsivaduoti iš tų marškinių", - kalbėjo Vaida.

Moteriai nėra sunku save motyvuoti namuose verti papuošalus, nes tai jai tiesiog malonus užsiėmimas.

"Be to, tai darydama sykiu galiu pažiūrėti ir įdomų serialą", - mirktelėjo Vaida.

Pats sau šeimininkas

Kad dirbti namuose idealu darželinio amžiaus vaikus ar pradinukus auginančioms moterims, svarsto ir dizainerė Eglė Krištopaitytė.

"Galbūt jaunam žmogui ir nerekomenduočiau dirbti namie, gal tada geriau nuomotis bent stalą kokiame "habe", nes iš tiesų visą parą būnant namuose siaurėja socialinis ratas. Todėl aš vakarais ir savaitgaliais stengiuosi kuo mažiau būti namie", - pasakojo namuose dizaino projektus kurianti Eglė.

Dar vienas trūkumas, kad, būdamas laisvai samdomu darbuotoju, gali jaustis nestabiliai, nes jei nėra užsakymų - nebus ir atlygio.

Visgi ji sako matanti kur kas daugiau pranašumų. Kadangi yra dirbusi ir biure, jaučia, kad, dirbant namuose, nebelieka perdėtos įtampos ir streso.

"Tiesiog turi pats susidėlioti sau prioritetus, kas tau svarbiau: stabilus atlyginimas, ar laisvė ir ramybė? Kai dirbi namie, esi pats savo laiko šeimininkas. Ramiai susidėlioji darbus, kada sugalvojęs gali ir pietus išvirti, ir dulkes nuvalyti, tad vakaras lieka laisvas. Man svarbiausia, kad nereikia stresuoti, jei vaikas suserga, gali jį ramia sąžine prižiūrėti, nes ir dirbdama esi namie", - kodėl jai patinka šitaip dirbti, dėstė Eglė.

Geriau - kavinėje

Viktoras Kesminas dirbti namuose prisivertė lygiai aštuonis mėnesius. Tuomet nusprendė, kad geriau jo biuru taps kuri nors kavinė, biblioteka ar kita vieša vieta.

"Namai man susiję su poilsiu, tad labai sunku save priversti dirbti tokioje aplinkoje, kurioje tu įprastai ilsiesi. Tiesiog būdavo labai sunku susikurti darbinę aplinką ir susikaupti. Namų aplinka man niekaip neasocijavosi su darbo erdve. Kaipmat susigalvodavau kitos veiklos, pavyzdžiui, imdavau kraustyti knygas lentynose", - atvirai pasakojo Viktoras.

Interneto svetainių kūrimu bei korekcijomis užsiimantis vyras neslėpė, kad mielai išsinuomotų biurą, bet tai susiję su nemenkomis išlaidomis.

"Su baltu pavydu žiūriu į tuos, kurie gali miesto centre išsinuomoti kabinetą ar bent stalą bendroje kontoroje. Bet mano veiklos sritis nėra tokia super pelninga, kad galėčiau tai daryti. Todėl dabar pigiausias būdas susikurti darbo vietą - užsukti į kavinę, kurioje yra internetas, patogioje vietoje elektros lizdas. Tiesiog nusiperku kavos ir ramiai dirbu", - savo patirtimi dalijosi Viktoras.

Tiesa, ramu būna ne visur ir ne visada. Viktoras sakė praėjusiais metais pastebėdavęs ir daugiau dirbančių kavinėse, kaip ir jis, bet dabar jis sako bendraminčių beveik nesutinkantis. Kavinėse visgi daugiau renkasi pramogauti nusiteikęs jaunimėlis.

"Vengiu tokių madingų kavinių, kur po pamokų renkasi moksleiviai. Geriau einu ten, kur mažiau žmonių, nors kava ten ir neskani", - nusijuokė Viktoras.

Vyras neslėpė, kad dirbant savarankiškai dažnai pritrūksta vidinės drausmės, tad kartais darbo diena gali būti ir labai chaotiška.

Darbdaviai dar nepatikliai žiūri į tokį modelį

Gitana GIMBUTIENĖ, VšĮ "Veiklių mamų klubas" vadovė

Žinoma, vaikus auginančioms mamoms labai paranku dirbti namuose. Juk derinti šeimą ir darbą nėra labai lengva, ypač moterims. Bet mūsų darbo rinkoje nelabai praktikuojamas toks modelis. Gal ir yra keletas stambesnių įmonių, kurios toleruoja ir skatina darbą namuose, bet, panašu, kad darbdaviai dar nepatikliai žiūri į tokį modelį. Kur kas dažniau tenka išgirsti, kad namuose dirba tie, kurie užsiima kokiu nors amatu, pavyzdžiui, gamina papuošalus, mezga, gamina žvakes, muilus ir t. t. Dažnai namuose mėgsta dirbti ir vertėjai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder