Dalios Grybauskaitės patarėjas: pensijų sistema turėtų būti lankstesnė

Dalios Grybauskaitės patarėjas: pensijų sistema turėtų būti lankstesnė

Pati pensijų sistema turėtų būti lankstesnė, kad žmogus, žinodamas, kokios išmokos jo laukia, galėtų rinktis, kada jam eiti į pensiją, teigia prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

"Turėtų būti visų "Sodros" reformos priemonių kompleksas, kad žmogus būtų labiau siejamas su įmokomis ir išmokomis, kad jis matytų, kokia pensija jo laukia. Jis turėtų daug didesnį lankstumą, kada jam išeiti į pensiją, žinodamas, kokios jis nori pensijos", - sakė N. Udrėnas antradienį interviu "Žinių radijui".

Prezidentės vyriausiojo patarėjo įsitikinimu, pensinio amžiaus ilginimas yra neišvengiamas, to priverstos imtis visos Europos valstybės.

"Neseniai vykusiame Baltijos plėtros forumas Vilniuje buvo pasakyta, kad gerovė susideda iš dviejų veiksnių, tai yra, kiek mes dirbame ir kaip sumaniai mes dirbame, tai yra, koks yra mūsų darbo našumas. Ir, deja, pagal šiuos parametrus Lietuva yra prie paskutinių. Tai yra, imant visų gyventojų skaičių, mes gana mažai dirbame, ir mūsų našumas nėra didelis", - sakė N. Udrėnas.

Pasak vyriausiojo prezidentės patarėjo, tokiame kontekste keičiasi ūkio struktūra ir pasirinkimas ilgainiui didinti pensinį amžių yra teisingas.

ELTA primena, kad pensijos amžių siūloma didinti iki 65 metų ir nustatyti jį vienodą vyrams ir moterims, pradedant ilginimą nuo 2012 metų sausio 1 dienos. Tokiems pakeitimams po pateikimo yra pritaręs Seimas.

Pensinis amžius būtų didinamas palaipsniui: moterims - 4 mėnesiais, vyrams - 2.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder