"Creditinfo": Verslo skolos paskutinį praėjusių metų ketvirtį sumažėjo

"Creditinfo": Verslo skolos paskutinį praėjusių metų ketvirtį sumažėjo

2013-ųjų gruodžio pabaigoje verslo subjektų uždelstų mokėjimų portfelis sudarė 4,82 mlrd. litų ir buvo mažiausias nuo praėjusių metų vasario.

Kreditų biuro „Creditinfo" duomenimis, statybos įmonių uždelstos skolos viršija 15 proc. bendro uždelstų skolų portfelio, prekybos - 14 proc., o įmonių, vykdančių veiklą apdirbamosios gamybos šakoje, uždelsti mokėjimai sudaro daugiau nei 11 proc. bendros uždelstų skolų sumos.

Pasak Creditinfo" vyriausiosios kredito analitikės Rasos Maskeliūnienės, verslo skolų portfelis 2013 m. piką pasiekė rugpjūčio mėnesį, o nuo to laikotarpio nuosaikiai mažėjo. Šiuo metu daugiau nei trečdalis uždelstų mokėjimų tenka nekilnojamojo turto bendrovėms, kurios išsiskiria ilgalaikiu skolinto kapitalo poreikiu. Tačiau skolininkų skaičius yra didžiausias prekybos sektoriuje. Tai iš dalies lemia ir prekybine veikla užsiimančių įmonių skaičius - maždaug kas penkta įmonė Lietuvoje yra prekybos.

Reikšmingų neapmokėtų skolų turinčių įmonių galimybės gauti išorinį finansavimą yra ribotos. Visų pirma tai reiškia, kad bet kokia plėtra, pajėgumų didinimas ar investicijos iki skolos padengimo bus atliekamos įmonės, jos akcininkų ar kitomis, tačiau ne finansinio sektoriaus paskolintomis lėšomis. Be to, skolos pablogina įmonės mokumo reitingus, o tai savo ruožtu sumažina pasitikėjimą tokia įmone kitų verslo partnerių akyse", - sako R. Maskeliūnienė.

Palyginti su 2012-ųjų pradžia, verslo pradelstų mokėjimų portfelis sumažėjo 5 proc. Palyginti su 2012 m. pabaiga, skolų suma sumažėjo visuose sektoriuose, išskyrus transporto, o labiausiai - žemės ūkio (-18 proc.), statybos (-7 proc.), prekybos (-6 proc.) ir pramonės (-7 proc.) sektoriuose. Palyginimui, transporto sektoriaus uždelstos skolos išaugo 17 proc. 2013 m. įmonės per mėnesį padengdavo vidutiniškai 101 mln. litų uždelstų kreditorinių įsipareigojimų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder