Brangstančios dujos verčia rinktis malkas

Brangstančios dujos verčia rinktis malkas

Būsimo dujų kainų kilimo išgąsdinti klaipėdiečiai prisiminė tradicinį kurą - malkas. Net ir iki šiol "prestižiniais ponų" rajonais laikytuose kvartaluose dygsta rąstų ar skaldytų malkų rietuvės.

Nors pasaulyje gamtinių dujų kainos šiemet krinta, tačiau Lietuvoje, priskirtinoje dujų rinkos užkampiui, ši kuro rūšis brangsta. Balandį buvo pranešta, kad AB "Lietuvos dujos" valdyba jau nusprendė buitiniams vartotojams nuo liepos 1-osios gamtines dujas branginti apie 22 proc.

Šią žinią išgirdę šiaurinėje Klaipėdos dalyje stovinčių individualių namų savininkai skuba pritaikyti savo dujoms kūrenti skirtas katilines kietam kurui.

Ruošiasi žiemai

Ne viename Mažojo Kaimelio, Tauralaukio ar Dviračių treko mikrorajono kieme jau triūsia talkininkai, pjaunantys uosinius ar beržinius rąstus, skaldytas malkas kraunantys į rietuves, kurios skirtos kitai žiemai.

Keturiasdešimtmetis Zigmas, kurio prieš du dešimtmečius pastatytas namas buvo pritaikytas deginti dujas, sakė po ilgų svarstymų pasirinkęs malkas.

"Neturiu kitos išeities. Šiemet savo 200 kv. metrų ploto namui šildyti per mėnesį išleidau apie 700-800 litų. Per visą sezoną tam tenka skirti apie 5000 litų. Jei kūrenčiau malkas, išlaidos būtų perpus mažesnės", - "Vakarų ekspresui" guodėsi klaipėdietis Zigmas. Jis aiškino jau išsirinkęs šeimos poreikius atitinkantį kieto kuro katilą, kurį meistrai baigia sumontuoti. Zigmas jau užsisakė ir tris sunkvežimius beržinių malkų. "Už juos sumokėjau 3000 litų. Manau, kad tiek turėtų užtekti ir dar kitai žiemai likti", - svarstė vyriškis.

Skuba pertvarkyti

Vartotojų elgsenos pokyčius pajuto ir prekybininkai. Vienos šildymo sistemomis prekiaujančios ir parduotą įrangą montuojančios įmonės vadybininkas Ričardas teigė, kad susidomėjimas kieto kuro katilais pastebėtas dar pernai. "Žmonės svarsto įvairius variantus. Naujus namus statantieji įsirengia gamtos išteklius tausojančio šildymo sistemas. Mažiau lėšų turintieji - kūrena kietą kurą. Net ir iki šiol dujomis savo būsto šildę gyventojai dairosi kieto kuro katilų. Vienaip ar kitaip - "dujinukų" atsisakoma", - tvirtino Ričardas.


Pasak pokalbininko, šiemet klientai į prekybos salonus plūstelėjo iškart po informacijos apie gamtinių kainų buitiniams vartotojams brangimą.

"Žmonės jau skaičiuoja, kad šildytis kūrenant malkas bus dukart, o gal net ir triskart pigiau nei dujomis. Kita vertus, toks pasirinkimas susijęs su nemenkomis išlaidomis. Kieto kuro katilui reikalinga atskira patalpa, reikia malkas kažkur laikyti, reikalingas ir kitoks kaminas, kuris reikalaus ir daugiau priežiūros. Šiuo metu tradiciniam lietuviškam namui pritaikyti malkomis kūrenamą sistemą kainuoja apie 10-12 tūkstančių litų. Tai gana didelė suma, tačiau per penkerius šešerius metus investuotos lėšos sugrįš", - aiškino Ričardas.

Malkos pinga

Užtat malkomis savo būstus šildantieji šiemet džiaugiasi - šios kuro rūšies kainos, palyginti su praėjusiais metais, nukrito apie 10 proc. "Juokinga, tačiau lietuviškų malkų madas diktuoja švedai. Kuo daugiau medienos per Klaipėdos uostą išplukdoma anapus jūros, tuo ir malkos brangesnės. Šiemet švedams medienos reikia mažiau, tad ir mes ją perkame žemesnėmis kainomis", - "Vakarų ekspresui" sakė malkomis prekiaujantis Olegas.

Šiuo metu populiariausių skaldytų beržinių malkų erdmetris kainuoja 100 litų, ąžuolinių ir uosinių malkų kaina tokia pati. Kiek pigiau, 85 litus, kainuoja mišrių lapuočių erdmetris.

"Kurie mėgsta pajudėti, perka rąstus ir malkas susipjauna patys. Rąstų erdmetris kainuoja penkiais litais pigiau nei skaldytų tos pačios rūšies malkų. O norintieji poniškai, tie užsisako jau skaldytas malkas", - sakė malkomis prekiaujančios firmos vadybininkė Angelė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder