Brangsta elektra, didėja alga ir pinga bilietai

Brangsta elektra, didėja alga ir pinga bilietai

Naujieji, 2013-ieji, politikų valia pažėrė gerą pluoštą naujovių. Nuo minimalios algos padidinimo iki draudimo prekiauti alumi, supilstytu į didesnius nei vieno litro talpos butelius.

Nuo šiandien visi darbdaviai privalės mokėti didesnę minimalią mėnesio algą (MMA) - 1 000 litų. Tačiau sumokėjęs mokesčius darbuotojas, jei jo pajamoms nėra nustatytas neapmokestinamasis dydis, "į rankas" gaus 760 litų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, MMA padidinimas aktualus apie 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų - apie 50 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Taip pat nuo Naujųjų didėja ir privalomojo sveikatos draudimo įmoka pagal verslo liudijimus dirbantiems asmenims. Šie vietoje 72 litų turės mokėti 90 litų per mėnesį.

Brangsta elektra ir kuras

Tačiau padidėjusias pajamas "suvalgys" brangstantys energijos ištekliai, kuras. Jų brangimo nekompensuos nežymiai atpigusios gamtinės dujos.

Elektra buitiniams vartotojams pabrango vidutiniškai iki 50 centų už kilovatvalandę - vietoje dabar mokamų 46 centų. Tiesa, šis brangimas - 2 centais mažesnis nei buvo žadėta rudenį. Skaičiuojama, kad per mėnesį vartotojai privalės sumokėti vidutiniškai 7 litais daugiau.

Nuo 2013 metų sausio 1 d. gyventojai už vieną kubinį metrą gamtinių dujų mokės 8 centais mažiau. Vartotojams, kurie sunaudoja mažiau, kubinis metras nuo sausio 1-osios kainuoja 2,71 lito. Suvartojantiems daugiau - 2,09 lito. Dujos galėjo būti pigesnės dar keturiais centais, tačiau taip nenutiko dėl reikalingų investicijų į statomą dujų terminalą. Nuo 2013 metų į kintamąją gamtinių dujų tarifo dalį įskaičiuoti 0,038 Lt suskystintųjų gamtinių dujų terminalo infrastruktūrinės dalies įrengimui.

Nuo 2013 m. sausio 1 d. pakilo akcizas dyzelinui ir gazolinams. Šis mokestis nuo 1 043 litų padidintas iki 1 140 litų už 1 000 litrų. Dėl to vidutinė mažmeninė šio produkto litro kaina galėtų padidėti apie 12 centų už produkto litrą. Didinimo šalininkai trimitavo, kad iki tol akcizas dyzelinui Lietuvoje buvo mažiausias Europos Sąjungoje (ES). Degalinėse kol kas dar galima įsipilti pigesnio kuro.

Taip pat šiemet brangs cigaretės. Nuo 2013 m. kovo 1 d. padidinus akcizo tarifą cigaretėms, manoma, kad šių produktų pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 30 centų.

Pinga bilietai

Gera žinia autobusų keleiviams. Nuo šių metų pradžios nuo 21 proc. iki 9 proc. sumažinus PVM keleiviniam transportui, pinga tarpmiestinių maršrutų bilietai. Bendrovė "Kautra" jau pranešė, kad nuo sausio tarpmiestinių bilietų kainos sumažės tiek pat, kiek ir PVM. Pavyzdžiui, šiuo metu 20 litų kainuojantis bilietas važiuoti iš Vilniaus į Kauną atpigs iki 18 Lt, kelionė iš Kauno į Klaipėdą vietoj 52 kainuos 47 Lt.

UAB Klaipėdos autobusų parko autobusų bilietų kainos mažės kukliau, iki 5 proc. Pagrindinių maršrutų į Kauną ir į Vilnių bilietų kainas ketinama mažinti 5 proc. Pavyzdžiui, dabar į Vilnių 68 Lt kainuojantis bilietas gali atpigti 3-4 litais, bilietas į Kauną - 3 litais. Daugiau jų mažinti nesiryžtama dėl pabrangusio dyzelinio kuro.

Dėl sumažėjusio PVM mažinamos ir Klaipėdos visuomeninio transporto bilietų kainos. Tiesa, vienkartinio bilieto kaina nesikeis, tačiau didžiausią naudą pajus besinaudojantieji terminuotaisiais elektroniniais bilietais, jie atpigs 7-30 proc.

"Įdomybės"

Sekdama Neringos, Druskininkų ir Palangos pavyzdžiu, nuo sausio 1-osios Birštono savivaldybė įvedė kurortinę rinkliavą. Šio kurorto svečiai privalės mokėti 2 litų dydžio rinkliavą už vieną nakvynę.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo ir Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa, pagal kurią uždraudžiama mažmeninės prekybos įmonėse pardavinėti alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais ir alkoholinius kokteilius, išpilstytus į didesnę negu 1 litro tarą. Šiuo draudimu siekiama užkirsti kelią "bambalių" kultūros populiarėjimui. Tačiau mažieji aludariai skambina pavojaus varpais ir įrodinėja, kad šis draudimas žlugdo jų verslą.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder