"Blusų" turgus žengia į miestus

"Blusų" turgus žengia į miestus

"Blusų" turgūs nedrąsiai, bet atgyja ne viename Lietuvos mieste. Uostamiestyje toks turgus jau įsitvirtino ir sekmadieniais veiks tol, kol bus prekiautojų bei leis oro sąlygos.

Paryžiuje "blusininkų" tradicijos siekia kelis amžius, o amerikiečiai ar australai senų daiktų atsikrato prie namų paskelbdami "garažinį išpardavimą".

"Blusų" turgūs veikia ne tik Klaipėdoje, bet ir Vilniuje, Kaune, Šiauliuose. Kolekcionieriai bei sendaiktininkai labai vertina Rygos turgų.

Pasak Renginių centro vadovo Mariaus Tumšio, kurio idėja ir buvo uostamiesčio "blusų" turgus, pardavėjų bei lankytojų skaičius Aukštojoje gatvėje sekmadieniais įsikuriančioje sendaikčių prekyvietėje jau yra nusistovėjęs - dažnai čia galima išvysti tuos pačius veidus.

Be kitų prekeivių, kiekvieną sekmadienį sulaukiama 10-15 kolekcininkų, numizmatų. Kartais svečių sulaukiama ir iš Palangos, Šilutės, net Vilniaus, jeigu, anot M. Tumšio, šie kolekcionieriai bei numizmatai nedalyvauja prekybos sendaikčiais renginiuose kitur, pavyzdžiui, Rygoje.

"Leidimą savivaldybė mums yra išdavusi visiems metams, bet mes neturime lėšų palapinėms, "blusų" turguje dirbame nemokamai, todėl jis vyks tol, kol bus prekiautojų ir leis oro sąlygos. Kai prastas oras, visi išsiskirsto", - sakė M. Tumšys.

Įkvėptas sendaikčių turgaus sėkmės, Renginių centras jau mąsto apie jo plėtrą - parodomąsias programas, ypač vaikams, rėmėjų paiešką. Anot M. Tumšio, esama ir pageidavimų šį renginį organizuoti ne tik sekmadieniais, bet ir šeštadieniais.

"Turime idėją kartą per metus organizuoti viską vainikuojantį "blusų" turgų su dideliu koncertu, į kurį kviestume kolekcininkus ir iš kitų miestų bei šalių", - pasakojo M. Tumšys.

"Blusų" turgūs pasaulyje

Tampa krautuvėlėmis
Literatūros tyrinėtojas, pedagogas ir vertėjas Vytautas Bikulčius dažnai gyvena tarp Šiaulių ir Paryžiaus. Į paryžietišką "blusų" turgų jis užsuka iš smalsumo. Ten itin saugosi kišenvagių.
Pasak V. Bikulčiaus, toks turgaus pavadinimas atsirado dar 19 amžiaus pabaigoje, kai iš paties ryto skudurininkai pardavinėdavo senus drabužius, kuriuose ir rasdavo blusų. Nūnai pats garsiausias Paryžiuje yra Saint-Oueno "blusų" turgus.
"Ilgainiui "blusų" turgūs tampa krautuvėlėmis, kuriose galima rasti visko: senovinių baldų, paveikslų, sendaikčių, dirbinių iš bronzos, plokštelių, akinių, antikvarinių prekių ir niekučių. Po to čia atsiranda smuklių. Vienoje iš jų savo karjerą pradėjo dainininkė Edita Piaf. Lankytojų amžius - nuo 7 iki 77 metų. Čia, jei tik patinka knaisiotis, gali aptikti ir įvairių netikėtų dalykų", - sakė Paryžiuje gidu dirbantis V. Bikulčius.
 
Australijoje daiktai iš namų iškeliauja patys
Iš Šiaulių krašto kilusi ponia Audra prieš keletą dešimtmečių šaknis įleido Sidnėjuje (Australijoje).
Šiuo metu ji keliasi į naują būstą. Nereikalingų daiktų ji gali atsikratyti juos nuveždama į sendaikčių turgų už miesto arba juos parduoti neišeidama iš namų.
"Labai dažnai žmonės prie namų rengia vadinamuosius garažinius išpardavimus "Garage sale". Paskelbia vietiniame arba šalies laikraštyje datą (paprastai tai būna šeštadienis arba sekmadienis), nurodo, kas bus parduodama. Nereikalingi daiktai išrikiuojami šalia namų. Taip ir aš atsikratysiu baldų, indų, puodų, drabužių", - pasakojo ji.
Dar populiaru nereikalingus daiktus vežti į katalikiškos labdaros organizacijos "Sant Vincent" parduotuves, kurių Sidnėjuje yra apie 30.
Vertingus papuošalus australai neša į lombardus, o antikvarinius paveikslus, vazas ir kitus vertingus daiktus - į antikvarines parduotuves.
 
"Turguje sėdėti nėra laiko"
Taip sako Amerikoje gyvenanti jauna mama Ilona. Ir čia populiarūs "Garage sale".
"Gyvenantys butuose kaip aš, viską veža į labdaros organizaciją "Good Will". Ant lapelio surašai kainas. Pinigai už parduotus daiktus metų pabaigoje iš mokesčių išskaičiuojami kaip išlaidos", - pasakojo ji.
Nereikalingus drabužius galima sudėti ir į dideles raudonas metalines dėžės, pastatytas prie parduotuvių ir degalinių. Pastaruoju metu atsirado ir dėžės knygoms. Surinktos knygos išvežamos į vaikų namus.
"Amerikoje turguje niekas nesėdi. Žmonės dirba po 2- 3 darbus ir neturi laiko, todėl jiems sudarytos visos sąlygos nereikalingais daiktais pasidalinti su kitais", - sakė Ilona.
 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder