Dvi dešimtis metų bitininkaujanti Roma Mačienė sako, kad pavasario medunešis nuvylė – medaus bitės prinešė nedaug. Kai šalta, augalai neišskiria nektaro, į avilį bitės grįžta tuščiomis.
Tačiau vasaros pradžia nenuvylė. Per šimtą avilių laikanti bitininkė sako pernai iš avilio prisukusi po 70–80 kilogramų medaus ir tikisi, kad ir šiemet mažiau nebus.
„Vasarą nusistovės pernykštės kainos, gal kokiu litu ir pabrangs dėl kuro kainų. Vis tiek į bitynus bitininkai važinėja automobiliais, savikaina didėja. Aišku, gali pakilti truputį ir kaina“, – sakė R. Mačienė.
Brangstant medui pirkėjai jį renkasi atidžiau. Neretai skundžiamasi, kad esą sukčiauti linkę bitininkai falsifikuoja saldųjį produktą – primaišo į jį cukraus. Bitininkai pataria, kaip atskirti tikrąjį medų.
„Tai pirmiausia skonio savybės – medus turi aromatą ir tam tikrą skonį. Nurijus medų, visada gerklėje lieka liekamasis skonis. O jūs paimkite cukraus sirupą ir nurykite, ir gerklėje nelieka nieko, išskyrus saldumą“, – patarė R. Mačienė.
Šiaulių turguje pusės litro stiklainis medaus kainuoja 12 litų, kilogramas – 17. Sostinėje – kone 10 litų brangiau.
Rašyti komentarą