Beglobiams gyvūnams nori statyti namelius

Beglobiams gyvūnams nori statyti namelius

Benamių gyvūnų gerove besirūpinantys klaipėdiečiai siūlo uostamiesčiui perimti Vilniaus bei Rygos patirtį ir šeimininkų pamestiems ar jų niekada neturėjusiems gyvūnams mieste statyti specialius namelius.

Praėjusiais metais Vilniuje oficialiose kačių šėrimo vietose, patvirtintose Savivaldybės, buvo pastatyti Lukiškių kalėjime kalinčių nuteistųjų rankomis pagaminti specialūs tvirti ir šilti nameliai katėms, gyvenančioms prie daugiabučių namų. Klaipėdoje siūloma tokius namelius gaminti mokyklose per technologijų pamokas - esą jei vaikai patys rūpinsis gyvūnėliais, jiems nekils rankos skriausti ar išmesti augintinį.

Tokią idėją miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams pristatė jo narė Nina Puteikienė. Jos nuomone, šiuo klausimu galėtų bendradarbiauti keli Savivaldybės skyriai, kurie ir pritaikytų gerą sostinės pavyzdį.

Posėdyje dalyvavusi gyvūnų globėja Laima Laurinavičienė apgailestavo, kad visuomenė yra piktybiškai nusiteikusi išmestų gyvūnėlių atžvilgiu, esą juos norima tik užmigdyti, sunaikinti, nors yra humaniškų būdų mažinti benamių gyvūnų populiaciją - juos kastruoti ir sterilizuoti. L. Laurinavičienės žiniomis, Seime yra įregistruotas pasiūlymas, kad būtų skiriamos lėšos nemokamam ar už simbolinę kainą sterilizavimui, kastravimui bei žymėjimui. Tai esą išspręstų problemą. Vis dėlto iki tol, kol toks pasiūlymas taps realybe, esą reikia imtis kitų veiksmų.

"Yra daromi šilti nameliai, kad benamės katės nelįstų į rūsius, tie nameliai statomi net po balkonais, jei žmonės sutinka pasirūpinti. Technologijų pamokose vaikai galėtų gaminti tuos namelius, gal net statyti mokyklos teritorijoje", - kalbėjo L. Laurinavičienė.

Be to, moters teigimu, būtina šviesti visuomenę, užsiimti edukacine veikla mokyklose, darželiuose, nes dauguma žmonių esą yra labai socialiai neatsakingi.

Gyvūnų prieglaudos "Linksmosios pėdutės" atstovė Simona Šakinytė teigė, kad jau kurį laiką mokyklų bei darželių kvietimu lankosi pas vaikus, pasakoja apie elgesį su gyvūnais, priežiūrą ir t. t.

"Tai nėra sausa pamoka, vyksta ir žaidimai, estafetės. Pastebėjau, kad tai turi reikšmės, nes vaikai atsimena ir žino, kaip reikia elgtis su gyvūnais", - aiškino S. Šakinytė.

Komiteto nariai pritarė, kad veiksmų imtis reikia, bet priminė, jog Savivaldybė nėra paramos organizacija, tad pagelbėti gyvūnų globėjams galėtų tik tuo atveju, jei būtų parengti projektai ir jiems būtų pritarta.

Posėdyje dalyvavusi Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė išklausiusi pasiūlymus teigė, kad idėja yra graži, gera, turi auklėjamąją reikšmę.

"Mes paskelbsime šitą iniciatyvą, kitą savaitę kaip tik bus ugdymo įstaigų direktorių susirinkimas. Bet prievartos negali būti, mes galime tik pakviesti prisidėti prie šios iniciatyvos", - pabrėžė L. Prižgintienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder