Be atostogų: darbomanai ar piktnaudžiautojai?

Be atostogų: darbomanai ar piktnaudžiautojai?

Vasara buvo atostogų metas, tačiau yra darbuotojų, kurie nei jos, nei kitais metų laikais neatostogauja. Keli Seimo nariai užsimojo priversti ilsėtis ne tik biurokratus, bet ir privačių bendrovių darbomanus.

Inicijuota Darbo kodekso pataisa, pagal kurią atostogas kaupti būtų galima ne ilgiau nei dvejus metus. Taip esą būtų išvengta piktnaudžiavimo valstybinėse ir savivaldybių įstaigose, o privačiame sektoriuje naudą pajustų eiliniai darbuotojai.

Klaipėdos valdininkai ilsisi

"Remiantis vidaus darbo taisyklėmis, metų pradžioje yra sudaromas kiekvieno darbuotojo kasmetinių atostogų planas, pagal kurį kiekvienas privalo per metus atostogauti 28 dienas. Jeigu negali - turi prašyti administracijos direktoriaus perkelti neišnaudotas atostogų dienas į kitus metus. Tokių darbuotojų būna vienas kitas", - pasakojo uostamiesčio savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus specialistė Lauryna Jonaitė.

Anot jos, šiuo metu vos keli darbuotojai yra sukaupę daugiau nei 28 dienas atostogų, du panorėję galėtų atostogauti po 100 dienų.

"Jiems kiekvienais metais primenama, kad sukauptų atostogų kiekį mažintų bent po kelias dienas", - sakė L. Jonaitė.

Didžioji dalis savivaldybės darbuotojų atostogauja vasarą, pavyzdžiui, rugpjūčio pradžioje iš 375 Klaipėdos savivaldybės administracijos darbuotojų 110 atostogavo.

Perkelti atostogų negalima?

Vienas iš Darbo kodekso pataisą inicijavusių Seimo narių Edvardas Žakaris tikino, jog nieko naujo nesugalvojo - tiesiog kai kurių nuostatų reikia laikytis kategoriškiau ir nepalikti galimybės interpretacijai.

"Kodekse aiškiai parašyta - kasmetinės atostogos, vadinasi, ir ilsėtis bei darbingumą susigrąžinti reikia kasmet. Be to, paliekama galimybė į kitus metus perkelti tik dalį, o ne visas atostogas", - aiškino pataisų motyvus jis.

Pasak seimūno, jam daugiau žinomi valstybinių, savivaldybių įstaigų bei įmonių duomenys, kurie rodo, jog atostogos kaupiamos norint gauti kuo didesnes kompensacijas išeinant iš darbovietės.

Tik žmogaus labui

Kodėl nutarta įsikišti ir į privatų sektorių? E. Žakaris aiškina, kad stengiamasi apginti darbuotojų interesus.

"Nenorėdamas priimti naujo darbuotojo ir jo apmokyti darbdavys gali pavaldinio neišleisti atostogauti. Yra ir kitas aspektas - kasmetinių atostogų apmokėjimas, kuris apskaičiuojamas pagal vidutinį atlyginimą. Sunkmečio metu kompensacijos už atostogas ankstesniais metais bus mažesnės, nes bus apskaičiuotos pagal dabartinį vidurkį, - sakė E. Žakaris - Kol kas tai tik siūlymas, dėl jo bus diskutuojama. Jau dabar girdėjome daug nuomonių - yra manančių, kad žmogui reikia palikti galimybę neatostogauti, tačiau išmokėti "atostoginius". Gal ir įmanoma, tik ar žmonės supras, kad aukoja savo sveikatą, kurios už 13 atlyginimą nenupirksi."

"Optimalus laikotarpis"

Judita SIMONAVIČIŪTĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė
Pamenu, anksčiau savivaldybėje buvo darbuotojų, kurie buvo sukaupę net po kelerius metus atostogų, dabar tokių nėra. Naujajai tvarkai pritarčiau dėl kelių priežasčių. Pirma, tai būtų naudinga planuojant personalą, etatus: juk jeigu kelerius metus be poilsio dirbęs žmogus staiga iškristų iš rikiuotės arba sumanytų išnaudoti sukauptas atostogas, į jo vietą tektų priimti naują darbuotoją - negalima kažkam užkrauti pavadavimo tokiam ilgam laikotarpiui. Antra, biudžetinių įstaigų vadovai gali už sukauptas atostogas pareikalauti didelių kompensacijų, kurių išmokėjimas "suvalgytų" kitas suplanuotas išlaidas. Siūlomi dveji metai - optimalus laikotarpis. Jeigu darbuotojas neina atostogauti ilgiau, galima įtarti, kad turi kažkokių interesų arba nepavargsta dėl per mažo darbo krūvio.

"Kartais žmogus negali arba nenori"

Leonas MAKŪNAS, Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas, AB "Klaipėdos vanduo" direktorius
Nemanau, kad labai svarbus klausimas - jį spręsti reikėtų palikti darbuotojui ir darbdaviui tarpusavyje, o ne Seimo nariams. Svarbiausia, kad darbuotojas turėtų galimybę atostogauti ir jam už tai būtų sumokėta.

Aš - už tai, kad darbuotojas atostogautų, juk nuo to priklauso jo darbingumas ir sveikata, bet ko tik gyvenime nebūna. Jeigu žmogus negali ar nenori atostogauti, kodėl jam neišmokėjus kompensacijos. O kaip įmonės vadovas aš skatinu darbuotojus, kurie 2-3 metus neatostogavo, einamaisiais metais prailginti poilsį.

"Respublikos" archyvo nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder