dyzelinas

Banko analitikas: brangus dyzelinas - dovana Lenkijai

Krovinių vežimu užsiimančių bendrovių laukia dar vienas smūgis ir galbūt nauja bankrotų banga - nuo kitų metų Lietuvoje didės dyzelino akcizas. Banko "DnB NORD" vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis atkreipė dėmesį, kad jei dyzelinas Lietuvoje taps brangesnis nei gretimose šalyse, valstybė neteks didelės dalies pajamų iš mokesčių ir nukentės vietos verslininkai, rašo "Lietuvos žinios".

Nusivylę vežėjai neslepia, kad pabrangus degalams dairysis jų pigesnių svetur. Šalies degalinėse kuro kainos jau pasiekė šių metų rekordines aukštumas ne dėl mokesčių - pasaulyje smarkiai brangsta nafta.

"Visada reikia siekti, kad mūsų krašte dyzelinas būtų pigesnis negu Lenkijoje, kitaip didieji vežėjai stengsis vilkikų bakus pripildyti kaimynų degalinėse. Tai reiškia, kad pajamos atiteks Lenkijos verslininkams, o mokesčių pinigai pateks į tos šalies iždą", - aiškino ekonomistas. Jo manymu, tai didžiausia akcizo padidinimo grėsmė, nes sumažėjus Lietuvoje veikiančių degalinių pajamoms, į biudžetą bus surenkama mažiau mokesčių.

Tačiau kasdienių prekių kainos dėl maždaug 3 proc. brangsiančio dyzelino neturėtų pastebimai kilti. Anot R. Rudzkio, realiai tai galėtų nebent vienu procentu padidinti kainas mažmeninės prekybos vietose.

Seimas ypatingos skubos tvarka pritarė Akcizų įstatymo pataisoms - nuo sausio dyzelinui Lietuvoje bus taikomas 1043 litų akcizas už 1000 litrų, o po dvejų metų jis bus didinamas dar kartą, iki 1140 litų. Šiuo metu akcizas - 947 litai už 1000 litrų.

Planuojama, jog Akcizų įstatymo pakeitimai leis surinkti į biudžetą daugiau kaip 95 mln. litų pajamų.

Finansų ministerijos skaičiavimu, dėl akcizo pakeitimo litras dyzelinių degalų pabrangs apie 12 centų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder