Bankininkai: gyventojai išmoko atsakingiau priimti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus

Bankininkai: gyventojai išmoko atsakingiau priimti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus

Bankininkai skelbia, kad sunkmetis ir sugriežtinta skolinimosi būstui tvarka gyventojus išmokė atsakingiau prisiimti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus.

Nors būsto paskolų palūkanos Lietuvoje itin žemos, darbo rinka šalyje pastebimai atsigauna ir vidutinio darbo užmokesčio dydis jau beveik siekia prieškrizinį lygį, skolinimosi būstui apimtys šiuo metu yra maždaug 4–5 penkis kartus mažesnės nei buvo iki sunkmečio. Kaip pastebi „Swedbanko“ analitikai, šalies gyventojai būstui skolinasi ne tik rečiau ir mažiau, bet ir labiau apgalvoję savo pasirinkimą.

Bankininkai pastebi, kad prie tvaresnio skolinimosi įpročių formavimosi Lietuvoje akivaizdžiai prisidėjo 2011 metais lapkritį įsigalioję Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatai. Sugriežtinta tvarka užkirto galimybę būstą įsigyti vien skolintomis lėšomis. Lietuvos banko reikalavimai numato, kad paskolos suma negali viršyti 85 procentų įsigyjamo būsto rinkos vertės arba kainos, o bankui kas mėnesį grąžinama suma – daugiau kaip 40 procentų šeimos mėnesio

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder