Baigiamas trejų metų projekto etapas

Baigiamas trejų metų projekto etapas

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai baigia vykdyti pirmąjį trejus metus trukusį Europos verslo ir inovacijų tinklo (angl. Enterprise Europe Network) projekto etapą ir planuoja su Europos Komisija pasirašyti sutartį dėl antrojo etapo finansavimo 2011-2012 m.

Europos verslo ir inovacijų tinklas Lietuvoje, veikiantis nuo 2008 m., padeda smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms (SVĮ) plėtoti savo veiklą ir rinkas užsienyje. Tinklas yra Europos Komisijos iš dalies remiama priemonė, skatinanti Lietuvos ir visos Europos ekonomikos, verslo ir inovacijų plėtrą.

Europos verslo ir inovacijų tinklas - tai šiuo metu didžiausias paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui tinklas pasaulyje. Jame dirba 572 organizacijos, veikiančios Europos Sąjungoje ir 19-oje šalių už jos ribų: Armėnijoje, Bosnijoje, Islandijoje, Juodkalnijoje, Kroatijoje, Makedonijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Serbijoje, Šveicarijoje ir Turkijoje. Azijoje tinklo atstovybės veikia Kinijoje ir Pietų Korėjoje, Viduriniuosiuose Rytuose - Egipte, Izraelyje ir Sirijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynuose - Čilėje, Meksikoje, JAV.

Lietuvoje šiam tinklui atstovauja Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei Lietuvos inovacijų centras.

Reali pagalba verslui Lietuvoje

Lietuvos įmonių inovatyvumo ir konkurencingumo didinimas yra vienas svarbiausių deklaruojamų Lietuvos ekonomikos plėtros uždavinių. Siekiant jį įgyvendinti, itin svarbios šalies verslui yra žinios ir informacija, nauji gaminiai ir paslaugos, glaudesnis mokslo ir verslo bendradarbiavimas, tarptautinis verslo bendradarbiavimas bei eksporto plėtra.

Tinkle veikiančios organizacijos tiek Lietuvoje, tiek užsienyje teikia paslaugas verslininkams naudojantis įvairiais tik tinklo partneriams prieinamomis Europos Komisijos sukurtomis priemonėmis. Pavyzdžiui, komunikacijos tarp tinklo narių internetinė konferencija, kurioje partneriai kasdien pateikia užklausas dėl įmonėms reikalingos informacijos, konsultuojasi su kolegomis bei ekspertais, taip pat per komercinių ir technologinių partnerių paieškos duomenų bazes skelbia Lietuvos įmonių bei platina užsienio įmonių bendradarbiavimo pasiūlymus. Be to, šiuo metu šiose duomenų bazėse skelbiami daugiau kaip 7 tūkst. komercinių ir daugiau kaip 5 tūkst. technologinių pasiūlymų.

Pasak Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus Viktoro Krolio, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kaip tinklo partneris per trejus metus surengė daugiau kaip 60 renginių Klaipėdos regiono verslininkams, t.y. gerokai daugiau, negu buvo numatyta projekto veiklos plane.

Tinklo specialiosiose konsultacijose dalyvavo daugiau kaip 100 įmonių atstovai. Renginių metu įvyko daugiau kaip 150 tiesioginių verslo kontaktų. Pasak rūmų vadovo, tai - džiuginantis rodiklis, ypač žinant, kad į Klaipėdą pakviesti užsienio verslininkus dėl sudėtingo regiono pasiekiamumo yra nelengva. Nepaisant to Klaipėdos regiono įmonėms per trejus metus buvo paskelbta apie 1 300 užsienio įmonių pasiūlymų. Gerokai pasyvesnės ieškodamos naujų bendradarbiavimo galimybių buvo Vakarų Lietuvos įmonės - tinklo duomenų bazėse buvo paskelbta apie 100 Klaipėdos regiono įmonių bendradarbiavimo pasiūlymų.

Nuo savo veiklos pradžios tinklas Lietuvoje jau suteikė įvairių paslaugų beveik 5 tūkst. klientų: įmonėms, mokslo ir studijų institucijoms bei verslo paramos organizacijoms. Viena aktualiausių ir populiariausių paslaugų - pagalba įmonėms išeinant į tarptautines rinkas. Atliekant verslo partnerių paiešką tinklas jau surengė 25 verslo misijas ir dalyvavo 18 verslo kontaktų renginių, skirtų tarptautinių verslo ir technologinių partnerių paieškai, tyrimų projektams įgyvendinti, bendram verslui steigti, Lietuvos įmonių eksportui ar importui plėtoti.


Tarp bendro projekto rezultatų - išplatinti daugiau kaip 9 800 užsienio įmonių verslo ir technologijų pasiūlymų, tinklo duomenų bazėse paskelbti beveik 400 Lietuvos verslo ir technologijų pasiūlymų, kuriais susidomėjo beveik 600 užsienio įmonių.

Šiandien tinklo darbuotojai džiaugiasi, kad su jų pagalba 32 Lietuvos įmonės jau sudarė 38 naujas bendradarbiavimo sutartis su užsienio partneriais. Įvertinant tai, kad kai kurios sutartys derinamos metus ir daugiau, tai - tikrai nemenkas pasiekimas. Dėl šių sutarčių įmonių apyvarta išaugo nuo 17 iki 40 proc.

Ne vien finansinė nauda

Įmonės, pasinaudojusios tinklo paslaugomis, gauna nebūtinai vien finansinės naudos. Tinklo darbuotojai kiekvieną mėnesį rengia įvairius informacinius renginius, kvalifikacijos kėlimo seminarus, konsultacijas ir pan., kuriuose gali dalyvauti įvairių sektorių įmonių darbuotojai ir specialistai.

Nuo tinklo veiklos pradžios visoje Lietuvoje jau surengta daugiau kaip 180 renginių beveik 5 tūkst. verslininkų tarptautinio verslo plėtros, inovacijų, intelektinės nuosavybės ir kitomis verslui aktualiomis temomis.

Verslininkams ir įmonių darbuotojams yra teikiamos nemokamos individualios konsultacijos dėl Europos Sąjungos paramos gavimo, intelektinės nuosavybės klausimais, verslo galimybių užsienyje, atliekami technologiniai įmonių auditai ir pan. Tokių konsultacijų suteikta jau daugiau kaip 2 400.

Išsami ir kas savaitę atnaujinama informacija apie tinklo organizuojamus renginius ir konsultacijas skelbiama tinklalapyje www.paramaverslui.eu. Be to, apsilankę tinklalapyje verslininkai gali užsiprenumeruoti 2 kartus per mėnesį leidžiamą naujienlaiškį ir taip rasti naują galimybę padėti savo verslui augti.

DAUGIAU. Pasak Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus Viktoro Krolio, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kaip tinklo partneris per trejus metus surengė daugiau kaip 60 renginių Klaipėdos regiono verslininkams - gerokai daugiau, negu buvo numatyta projekto veiklos plane.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder